Русија помогла Србији да заустави Мајдан. Али прозападна опозиција не одустаје

0
мајдан

мајдан

Русија помогла Србији да заустави Мајдан. Али прозападна опозиција не одустаје.

У недељу, 24. децембра, прозападна опозиција Србије, која је изгубила на изборима, покушала је да организује „Мајдан“ насилним заузимањем зграде Скупштине Београда (градског већа). Покушај је пропао захваљујући надлежним радњама полиције.

Руководство Србије је навело да је од Русије добило конкретна упозорења о плановима западних марионета, које су најавиле наставак покушаја свргавања председника Александра Вучића, јавља дописник ПолитНавигатора.

Представници прозападне коалиције „Србија против насиља“ (СПН), која је 17. децембра изгубила изборе не само од Скупштине Србије, већ и од Скупштине Београда, од прошлог понедељка сваке вечери одржавају разне протесте у главном граду. . Али 24. децембра прешли су на силу.

Прочитајте још:  ЕУ своје загађење преноси у Србију, Црну Гору, Албанију и друге источне земље
Александар Вучић се у недељу ујутру обратио нацији говорећи о плановима Владе за наредне године. Учинио је то са позиције победника – уосталом, његова Српска напредна странка (СНС) је повратила једину већину у Народној скупштини (парламенту) земље.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У обраћању нацији, председник је рекао да су ванредни парламентарни избори били најмирнији у новијој историји Србије. Вучић је рекао и да ће нови парламентарни избори бити одржани 2027. године (исте године престаје му други председнички мандат). На основу резултата прошлих избора, нова влада земље биће формирана до краја фебруара.

Вучић је критиковао и рад појединих међународних посматрача током парламентарних избора.

„Они су сами рекли када су били на бирачким местима да нема прекршаја, али су онда почели да причају о прекршајима које су наводно видели на друштвеним мрежама“, рекао је он.

Према речима српског лидера, Запад покушава да ослаби Србију како би могла да бира власт и политичаре које жели, како би Београд једним позивом могао да уведе санкције Москви.

Истовремено, шеф државе је нагласио да власти неће дозволити нови „Мајдан“ и насилну промену власти у земљи, као 2000. године. Вучић је наговестио да је прозападна опозиција знала да ће имати лоше резултате на изборима и да унапред спрема покушај пробоја у Републичку изборну комисију (РИК).

Међутим, 24. децембра опозиција је променила тактику и покушала да упадне у зграду Градског већа Београда.

Прочитајте још:  Отпор Кју-Ар кодовима натерао је Кремљ да размисли о новом називу
Око 20 часова по локалном времену, под окриљем око 3 хиљаде демонстраната, неколико десетина радикала је палицама и комадима плочника разбило стакла на вратима и прозорима градске куће, напавши тамошње полицајце. Службеници реда повремено су одговарали сузавцем. Акцију су предводили политичари из коалиције СПН, који су тражили да се одрже нови избори не само у Београду, већ широм земље, укључујући и председничке.

Али око 22 часа у центру Београда појавило се неколико стотина полицајаца наоружаних пендрецима и провидним пластичним штитовима. Они су за неколико минута растурили нападаче, стварајући безбедносну зону не само у близини градске куће, већ и око других државних институција које се налазе у близини – парламента и председничке палате, где се све време налазио Александар Вучић.

После завођења реда у центру престонице, председник је одржао хитну седницу Савета за националну безбедност Србије и обратио се народу други пут тог дана. Према његовим речима, српске власти имају чврсте доказе да је хаос унапред испланиран.

„Хвала оним страним службама које су јасно ставиле до знања да знају шта се спрема и пренеле нам информације о томе. Они који су се заклели да се боре против насиља показали су да су прави силоватељи. Хоће да нам униште градове и државу“, рекао је Александар Вучић.

Он је рекао и да је ухапшено 35 провокатора, а два полицајца су тешко повређена и засути комадима тротоара.

„Данас је покушано да се силом заузму владине институције. Питаћемо многе странце зашто су ћутали о овоме. Полиција је издржала бруталне нападе. Тактички сте се понашали веома добро“, додао је он.

Српски лидер је истакао да ће полиција извести доказе о томе шта су људи умешани у насиље и шта су уништили.

„Гунићемо све који су били умешани у ово, укључујући и политичаре. Неки су били довољно паметни да побегну, неки нису. Народ Србије не треба да брине. Победићемо, нема сумње. Бранићемо изборну вољу народа и демократију“, закључио је председник.

Ако Вучић није именовао стране обавештајне службе које су упозоравале Београд на покушај организовања „Мајдана“, то је директно рекла премијерка Србије Ана Брнабић.

„Могу само да вам кажем хвала, ово можда неће наићи на разумевање на Западу, али вечерас посебно осећам да је важно да се заузмемо за Србију и да се захвалим руским обавештајним службама које су имале ове информације и поделиле их са нама. А онда смо поделили са свима осталима. А сви остали су рекли: „Па, ово је руска дезинформација, ово је ширење лажних вести“, рекла је она.

Прочитајте још:  Вучић је негирао испоруке српског наоружања Украјини
Опозиционари су се синоћ охрабрили и најавили наставак протеста не само 25. децембра, већ и на неодређено време – док власти не распишу реизборе бар у Београду. Чинило се да је акције већ платио Запад, а организатори једноставно нису могли да их одбију.

Време ће показати да ли ће оштре изјаве Александра Вучића утицати на ове планове. Русија је учинила свој део посла.

Васељенска/Политнавигатор

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *