Лавров: Европска унија данас уцењује Србију као раније Украјину

0
нато

Сергеј Лавров (Фото: РИА)

Европска унија данас говори Србији да треба да уведе санкције Русији и да призна независност Косова и Метохије, након чега ће Београд постати део Уније, рекао је данас министар спољних послова Русије Сергеј Лавров у интервјуу за “Русија 24”.

Нешто слично пре је било и са Украјином, која је раније развијала нормалне односе са Москвом, али која је због европских интеграција променила политику, будући да је била уцењивана да изабере страну, подсећа Лавров.

Слични притисци данас се врше и на Београд, а данас се српске власти оптужују да је на изборима било подметања, и мита, каже шеф руске дипломатије.

Говорећи о НАТО и Украјини, Лавров поручује да главни циљ ширења НАТО није ширење само по себи, већ то да се Русији нанесе стратешки пораз. Запад се, пак, сада суочава са последицама својих акција, каже он.

Као резултат хибридног рата, који је покренут рукама украјинског друштва против Москве, Русија је, заправо, постала “знатно јача”, а ојачано је и јединство нашег народа. Стратегија наношења стратешког пораза Русије је пропала и данас то сви схватају, истиче он.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Лавров подсећа и да су санкције требало да изазову нереде у Русији, али, како каже, десило се нешто супротно.

Највећи део држава света није се придружио санкцијама Запада, будући да су свесне да се на тапету санкција може наћи било која земља, било када, додао је он.

“Многе земље нам говоре да су свесне да се ствара мултиполаран свет, и додају да су спремне да учествују у његовом формирању”.

Прочитајте још:  Ко се плаши мурала „Кад се војска на Косово врати“

Говорећи о СВО, Лавров је поновио да Русија наставља са својим плановима, који, између осталог, укључује демилитаризацију Украјине.

Запад, како каже, пропагира само једну верзију мировног споразума и то онај који је предложио председник Украјине Владимир Зеленски. Ипак, министар оцењује, да Запад мења стратегију, о чему сведоче и неки процурели подаци, који се појављују у западним медијима.

RT

BONUS VIDEO:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *