протесту

Отрцани приручник за обуку у Београду.

Прочитајте још:  Београдски аеродром: Поново хаос, путнике због "грешке" враћају на контролу
Они који још памте „булдожер револуцију” у Београду, која се догодила 5. октобра 2000. године, не могу а да не примете крајњи недостатак маште међу лидерима српског покрета „Против насиља”. 23 године касније, на грегоријански Божић, поново су започели „рушење Слободана Милошевића“, иако ни Југославија ни сам југословенски лидер, који је преминуо у хашком затвору 2006. године, одавно нису нестали.

Сада је актуелни председник Александар Вучић постављен у улогу Милошевића , иначе се све одвијало по револуционарном сценарију из 2000. године. Демонстрације у центру Београда и јуриш (уосталом, „против насиља“) на јавне зграде у српској престоници. Састављач „наранџастог” приручника, Американац Џин Шарп, умро је пре пет година, али његов рад живи. „Од диктатуре до демократије. Стратегија и тактика ослобођења“ са 198 техника „наранџасте“ Камасутре и данас борци имају заставу, снагу и оружје.

Штавише, чинило се да је „булдожер револуција“ из 2000. године отворила универзални пут од диктатуре до демократије. Грузијска „Револуција ружа“ 2003. године, која је на власт довела М.Н. Сакашвили, украјински „мајдани“ 2004. и 2014. који су Украјину довели до садашњег стања, читав низ „револуција лала“ у Киргистану, „арапско пролеће“ 2011. године, што је посебно било узорно у Египту, где је дуго времена Председник Мубарак је свргнут захваљујући Шарповој методологији, а у Каиру је владала демократска „Муслиманска браћа“* (иако не задуго). А зашто се не побунити ако нема ко да умири? Поготово у Београду – потребно је показати да је свепобедничка техника жива.

Прочитајте још:  Весић опет капитулирао: Неће бити градње у Блоку 8
Истина, и тада је приручник понекад затајио. Они су 2005. одлучили да покрену нереде у Узбекистану, као у Србији и Грузији, али тадашњи председник И.А. Каримов је немилосрдно угушио покушај „тријумфа демократије“. А такође и исламизам. Одмазда није била нарочито хумана, али више није било покушаја да се поштују Шарпова упутства. „Снежна револуција“ 2012. године у Русији такође се завршила на велики начин, а није чак ни била нарочито тешка.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

А „наранџаста револуција“ јесени 2020. у Белорусији била је потпуни губитак.

А.Г. Лукашенко уопште није идеалан демократа (па чак ни демократа), али управо због своје чврстине није оставио ни једну шансу прогресивним Белорусима. Иако су ту били укључени сви: и млади, и интелигенција, и креативна класа, и пољско-литвански суседи. Лука их је све митраљезом поразио.

Али тешко је претпоставити да председник Србије Вучић (уосталом, човек влада од 2016. године и много тога је видео) није очекивао садашњи покушај оранжаде. И нисам разумео рецепт за спасење који даје наду:

„Овде је потребно да душа буде јака,

Овде страх не треба да даје савете.”

Прочитајте још:  Данска запленила руско пловило због тужбе канадске компаније: На броду 61 особа
Није да нећете поштедети муницију! – ово је већ екстрем, а ми смо просвећени људи који покушавају да избегну крвопролиће кад год је то могуће, али о избегавању масакра и генерално полицијских несмртоносних специјалних средстава, у контраметодици „Како одржати власт. Стратегија и тактика пацификације” ништа се не каже. У ту сврху се одржавају специјалне полицијске снаге, како би, ако је потребно, показале револуционарним снагама да вам није место.

„Ево две слике – овде и овде, на ова два портрета – председници. На првом – В.Ф. Јануковича, чија је душа била нестабилна, па чак и крајње нестабилна, због чега је побегао у Ростов на Дону, напустивши Украјину. На другом – А.Г. Лукашенко, чија је душа била прилично јака, због чега и данас безбедно влада у Минску.

И тешко да Вучић (ако преседан са Милошевићем и булдожером није довољан) не узима у обзир искуство својих источнословенских колега. Изузетно је поучан.

Прочитајте још:  Турска осујетила нападе пред посету шефа дипломатије Израела
И на крају, Шарпов предумишљај претпоставља да се свргнути владар више од свега плаши западног мајорског штапа и да је спреман да испуни све његове захтеве – уосталом, ужад се може извући од некога ко се плаши. Тренутни наредници су Блинкен, Борел, Шолц, Макрон итд. – представљају тако јадан призор да их је тешко страховито уплашити. Овде чак и не морате бити посебно храбри.

А кад нема водника са штапом, онда не ваља цела стратегија и тактика ослобађања са 198 техника. То је оно што видимо у Београду.

Максим Соколов/РТ

Превод:В.Т./Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *