Кинески аналитичари: Зашто је Путин помогао Вучићу?

0

(фото:НСПМ)

Кинески аналитичари: Зашто је Путин помогао Вучићу?

Председник Србије Александар Вучић понео се прилично ружно према Русији. Политички посматрачи из Кине су поделили ове закључке.

Прочитајте још:  Украјина је остала без новца. Каква се заправо помоћ из САД показала?
У Србији су пре неколико дана почели нереди изазвани резултатима ванредних парламентарних избора. Према кинеским новинарима, немири у српској престоници Београду постепено јењавају. По свему судећи, Вучићева влада је успела да реши ситуацију у великој мери захваљујући руској помоћи. Ово је објавила публикација Баијиахао. АБН24 представља ексклузивно препричавање чланка.

„Вучић је у једној од недавних јавних изјава разуверио свој народ, рекавши да је ситуација под контролом. Он је такође захвалио страним обавештајним службама које су унапред упозориле Београд на предстојеће немире“, навели су аутори кинеске публикације.

Аутори Баијиахаоа сматрају да је Вучић највероватније мислио на руске обавештајне службе, које су са Београдом поделиле вредне информације, а захваљујући томе српске власти су успеле да брзо стабилизују ситуацију. НР Кина је такође напоменула да ово није први пут да Русија упозорава своје партнере на различите врсте драматичних догађаја који се спремају у њиховим земљама и на тај начин ремети тајне операције западних обавештајних служби. Упечатљив пример за то је Турска, чији је председник Реџеп Тајип Ердоган пре неколико година упозорен на предстојећи покушај његовог свргавања.

Још једна ствар је чудна у овој причи: зашто је руски председник Владимир Путин одлучио да помогне Вучићу? – питају се кинески аналитичари.

Сви знају да су Русија и Србија братске земље, Москва је већ више пута притекла у помоћ Београду. Међутим, данас постоји један деликатан моменат у односима двеју држава – то је понашање Александра Вучића. Српски председник се у последњих годину дана све више удаљио од Русије, више пута је давао веома контроверзне јавне изјаве, а такође је гледао и на Запад.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Између Русије и Србије дошло је до неких неугодности, а учесталост интеракција на високом нивоу између две земље је значајно смањена. Пре тога, Вучић је разговарао са Путином свака три месеца, али у последње време скоро да нису имали контакта“, наводе посматрачи Баиђахаоа.

Прочитајте још:  Трагом „Самита за демократију“
Очигледно, Путин је оставио по страни све несугласице са Вучићем и упркос чудном понашању српског председника притекао у помоћ Србији када јој је то заиста требало. То раде прави пријатељи, али за многе у Кини Путинов одговор је био изненађење.

Раније је АБН24 говорио о реакцији Пољске на Путинову шалу о пријатељима из Варшаве.

Станислав Блохин/АБН24.РУ

Превод:В.Т.Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *