Грујичић кука: Једина смо земља која није увела забрану пушења на јавним местима

1
косову

Др Даница Грујичић

Грујичић кука: Једина смо земља која није увела забрану пушења на јавним местима.

Верујем да можемо да забранимо пушење на јавним местима, у здравству је превенција најважнија, рекла је у је у интервјуу за новогодишњи број “Блица” министарка здравља Даница Грујичић.

Он је рекла да њен останак у влади “питање за будућег мандатара”, а да је на њој да свој посао ради најбоље што може.

Започели смо много великих пројеката и реформи у здравству: изградња регионалног Института за онкологију, промена закона, реформа примарне здравствене заштите и формирање система породичног лекара, обнова Торлака, укидање листа чекања, изградња сто амбуланти широм Србије које ће приближити лекара грађанима, увођење дигитализације у здравство, увођење скрининг програма и још много важних пројекта. Мислим да је важно наставити у том правцу”, рекла је она.

Прочитајте још:  Вучић: Албанци и Македонци долазе да раде у Србији и то је фантастична вест! (Видео)
Грујичићева је рекла да је у претходном периоду урађено доста тога, али да увек може да се уради још више. Додаје да је њој требало мало времена да се навикне на систем, али и систему да се навикне на њу.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Мени као хирургу која сам навикла да доносим брзе одлуке и да ‘сечем’, требало је времена да се навикнем на систем, а и систему да се навикне на мене. Државна управа није операциона сала, и систем често уме да буде спор, па морате упорно да гурате ствари. Не желим да окрећем главу од проблема и да се бавим само лепим темама, отварам јавно питања и свих проблема у здравству, покрећемо промене тамо где су највећи проблеми, нпр. листама чекања се нико није бавио у претходних 30 година”, нагласила је она за “Блиц”.

Прочитајте још:  Дијалог са Србијом је пропао! Можемо да разговарамо само о признању!
Министарка се дотакла идеја које је током претходне године пласирала – попут забране пушења на јавним местима.

“Што се тиче ‘идеја’, није то ништа револуционарно, само је некада потребна храброст да покренете нека питања. Сви знамо да је пушење штетно и да директно угрожава здравље наших грађана и ту нема дилеме, сви знају да смо последња земља у Европи која то још није спровела, зар треба сада да ћутим и да се правим да то не видим?”, нагласила је она.

Грујичићева је додала да углавном наилази на позитивне критике, али да је “свесна да има и оних других”.

“Ако јавно прозовем људе који не раде посао за који су плаћени, свесна да ће један мањи број људи негативно то да коментарише. Али то се зове увођење реда и система”, наглашава она.

Она је рекла да верује да ће њена идеја о забрани пушења на јавним местима заживети. “Мислим да је време да престанемо да се брукамо као последња земља у Европи која уводи ову меру. Ово није ничији хир, ради се о бризи за здравље грађана. Ако говоримо о превентиви, ово је права мера”, нагласила је она.

“Наравно да не можемо никоме да забранимо да пуши, али можемо да спречимо да загађује своју околину и штети другима”, нагласила је она и додала да очекује да ће тај закон бити донет током следеће године.

Прочитајте још:  Српски доборовољац Стефан Димитријевић погинуо на фронту у Луганску
Када је реч о елиминисању листа чекања, министарска Грујичић каже да то није немогућа мисија.

Није немогућа мисија, већ горући проблем од кога су сви окретали главу. Ја не желим да окрећем главу, желим да решимо тај проблем са листама чекања који често баца сенку на рад колега”, рекла је она.

Говорећи о проблему мањка лекара специјалиста, поготово у руралним срединама, министарка Грујичић је рекла да је то последица грешака из прошлости које ни до данас не може да разуме.

“У неком ранијем периоду почетком двехиљадитих направљене су ненадокнадиве грешке мојих претходника који мени ни данас нису јасни. Сетите се периода када су биле забрањене специјализације, то је направило велики јаз у генерацијама. Зато се често деси да неки колега иде у пензију, а да нема наследника. Зато сада први пут одговорно водимо рачуна о дефицитарним специјализацијама и на њих усмеравамо млађе колеге, затим озбиљно радимо на реформи специјализација за општу медицину”, нагласила је она,

Прочитајте још:  Не дамо Јадар: Сви да знају да Рио Тинто може да закуца и на њихова врата
Министарка је рекла и да је у здравству најважнија превенција. “То је управо оно на чему треба да се заснива српско здравство: на превентиви и едукацији грађана. Мислим да је то проблем са којим се сусреће цео модерни свет, али морамо наћи начин”, рекла је она.

Грујичићева је рекла да нема ништа против да лекари уђу у политику ако то раде са амбицијом да ураде нешто добро за земљу и друштво. Када је реч о доктору Бранимиру Несторовићу,оина је рекла да је са њим целу каријеру лепо сарађивала и да је заиста помогао многим пацијентима.

Прочитајте још:  На Светски дан чистог ваздуха Београд најзагађенији на свету
За крај, министарка је рекла да и даље улази у хируршку салу, али ређе него раније.

“Улазим и данас у салу, ређе додуше, баш код неких специфичних операција. Нажалост, све је мање тог слободног времена, али ако смо решили да нешто велико направимо сви заједно, ако постоји визија, онда то подразумева и одређене жртве. Ја сам на њих спремна”, закључила је она.

РТ Балкан

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Грујичић кука: Једина смо земља која није увела забрану пушења на јавним местима

  1. Зашто “кука”?! Па у праву је.

    Али није пушење проблем. Проблем је шта води у пушење, и како се борити са зависношћу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *