Ђурђевић, Ђукановић, Несторовић, Дачић: Ко је све и како се котирају на кладионицама имена за новог премијера Србије?

0

Истопили су се гласови, па и уцењивачки потенцијал СПС-а тако да чувена изјава Ивице Дачић након избора 2012. да се “можда не зна ко ће бити председник, али се зна ко је нови премијер”, сада остаје само лепа успомена за некада у свакој влади радо виђеног партнера.

Упркос томе што је називом листе с којом је наступио на изборима, министар спољних послова покушавао да наслути своју нову функцију – све су прилике да се, иако се не зна ко је нови премијер, зна да то неће бити Ивица Дачић.

“Људи у Српској напредној странци (СНС) размишљају о најмање два предлога. Размишљам и ја, али ниједан од тих предлога за премијера за сада није Ивица Дачић”, рекао је још пре избора председник Србије Александар Вучић.

Да Дачић нема разлога да се нада чуду уверене су и кладионице, будући да букмејкери највеће шансе за премијерско место дају кандидатима из СНС-а, док је Дачић тек шести на њиховој листи “најјачих” кандидата за ову позицију (са квотом 8).

Занимљиво је да је главни фаворит кладионичара такође особа за коју је Вучић рекао да је не види као новог премијера – реч је о Ани Брнабић која са најнижом квотом (1,80) има највећу вероватноћу да остане на функцији на којој је већ три скраћена мандата, односно седам година.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Вучић је, наиме, након избора указао да је Брнабић била најдуже на премијерској функцији у историји вишестраначја у Србији, да је много урадила, али да ће “тешко остати на премијерској функцији”.

Прочитајте још:  Грађани подељени у више фракција, опозиција на челу са Ђиласом покушава да преузме протест (Видео)

Можда онда веће шансе има Милош Вучевић који је током претходног састављања владе важио за једног од главних противкандидата тренутне премијерке у техничком мандату?

Са квотом 1,90, тренутни министар одбране је заправо један од главних фаворита букмејкера. А ако погледамо шта се раније говорило, све су прилике да је он фаворит и тренутне председнице Владе.

Она је, наиме, како медији подсећају, својевремено и најавила да ће је на функцији наследити управо Вучевиић.

“То је договор. Ја схватам да је то била тешка одлука. И мене да сте питали и ми смо разговарали отворено и искрено. И председник и ја насамо, и Милош и председник насамо и нас троје и кључни људи СНС, стварно је била тешка одлука. Мислим да је пресудила та ствар да су тако кризна времена и тако тешка времена и да само управљање владом… Да Милошу треба мало више времена да се саживи и научи. И мени је требало време да научим од 2017. године. Милош је сад на једној од кључних позиција у Влади, он ће донети једну велику енергију”, рекла је Брнабић прошле године.

Ако, водећи се председниковим речима, “елиминишемо” Брнабић као потенцијалног кандидата, да ли би други СНС-ов кандидат о коме је Вучић говорио могао да буде тренутни министар финансија Синиша Мали?

Судећи по кладионичарима, и он би могао да буде реална опција будући да је његова квота 2,5. Што значи да, уколико се кладите на некадашњег градоначелника Београда, на уложених 1000 динара, уколико он постане премијер, можете добити 2.500 динара.

Интересантно је да се прилично високо (боље од Дачића) котирају и Владимир Ђукановић и досадашњи председник Скупштине Србије Владимир Орлић. Квота да ће премијер бити Никола Селаковић је 10, док је квота 15 приписана, такође напредњаку Миленку Јованову.

Прочитајте још:  УСПЕШНИ СМО КАДА СРБЕ БОМБАРДУЈЕМО: Шта се дешавало уочи почетка операције Олуја - Олбрајт изнела завршну игру за Босну

Кладионице, међутим, не искључују ни да би премијерско место могло да припадне опозиционим лидерима – највеће шансе међу њима имају Драган Ђилас и Милица Ђурђевић Стаменковски, са квотама 17 односно 20.

Квота за Маринику Тепић је 30, док Бранимир Несторовић са квотом 150, има мање шансе да освоји премијерско место од, на пример Новака Ђоковића (који има квоту 100), али дефинитивно веће шансе од Баке Прасета, Жељка Митровића и Јоване Јеремић којима су кладионичари доделили квоте 1000.

Кладионице, које нису много омашиле предвиђајући изборне резултате, покушавају да прогнозирају и ко ће бити градоначелник Београда.

Иако се и даље не зна да ли ће бити поновљени избори у Београду, букмејкери мисле да је највероватније да ће место градоначелника задржати тренутни први човек града, Александар Шапић (квота 1,5), док нешто мање шансе за ту позицију имају Владимир Обрадовић са листе “Србија против насиља” (квота 2,5), као и кандидат Двери и Заветника Ратко Ристић (квота 4).

Судећи по прогнозама букмејкера Шапић има навеће шансе да постане и градски менаџер, а као главног ривала за ову позицију букмејкери виде тренутног менаџера Мирослава Чучковића.

Ана Вуковић / РТ

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *