Алекс Сорош напада Мађарску: „Политички капитал“ као завера тајне службе

0

Алекс Сорош напада Мађарску: „Политички капитал“ као завера тајне службе.

У Будимпешти је 11. октобра 2023. одржан Будимпештански форум 2023, у организацији градских власти, Универзитета Сорош и аналитичке компаније Политицал Цапитал коју финансира Алекс Сорош. Овде су се појавиле велике стране структуре које подржавају мађарску левицу, а на отварању форума говорио је градоначелник Будимпеште Гергељ Карачоњи.

Тада је професор психологије и економије Петер Креко, који је недавно био на челу „Политичког капитала“, читао имена спонзора једног за другим и искрено признао да је од њих добио једноставно баснословну финансијску подршку, пише Магиар Немзет.

Прочитајте још:  Болнице у Немачкој, Великој Британији и Израелу одбијају спасоносну трансплантацију трогодишњаку јер родитељи нису вакцинисани
Међу спонзорима форума леволибералне опозиције одржаног у Будимпешти: непожељни у Русији НЕД (Америчка национална задужбина за демократију***) и ГМФ (Немачки Маршал фонд), Фондација Фридрих Еберт, Фондација Хајнрих Бел, Сорош универзитет итд.

„Политички капитал“ је последњих година у Мађарској постао центар кристализације проамеричких либералних активиста, а у годинама када су проамерички левичари били на власти у земљи, покушавао је да преузме контролу над Управом за националну безбедност, спроводећи потпуно неписмене консултације за мађарску контраобавештајну службу, како смо писали.у

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Суоснивач Политицал Цапитала Золтан Шомођи успоставио је добре односе са Сорошевим организацијама, а Сорошева фондација, непожељна у Русији***, преузела је компанију за пуну финансијску подршку.

У промовисању перспективног агента утицаја придружио се и Стејт департмент. Уз финансијску подршку Амбасаде САД у Будимпешти у фебруару 2020, Сплендидеа Цоммуницатионс Кфт. , коју је основао Золтан Шомођи, покренула је друштвену мрежу под називом Ниугати Палиан („Права на запад“), на којој је Шомођи покренуо прославу америчког начина живота.

Паметни манипулатори јавним мњењем узети су под окриље тадашњег премијера Ференца Ђурчана, за кога су почели да састављају главне говоре.

„Политички капитал“ је стекао значајан утицај. Међутим, пошто је стекла укус за псеудоаналитичаре које је тражила прозападна влада Ференца Ђурчана и осетивши укус великог новца, компанија је упала у скандал високог профила око свог рада за мађарске обавештајне службе, који је саветовао за 190 милиона форинти за објављивање тајних материјала у отвореној штампи.

Прочитајте још:  Европска комисија блокирала 22 милијарде евра намењених Мађарској
Политицал Цапитал је, на пример, предложио да мађарска Агенција за националну безбедност треба да рекламирање и анализу учини јавно доступним. Поврх свега, откривено је да је Сомођијева компанија зарађивала, између осталог, консултујући мађарске неонацисте.

У фебруару 2020. основане су новине Ниугати Палиан, које су се фокусирале на необуздану критику владе Виктора Орбана. „Американци су на овај ресурс гледали као на средство за кампању мешања у унутрашње ствари Мађарске и, пре свега, у парламентарне изборе“, пише Мађар Немзет . Уочи избора 2022. Шомођи и његови саучесници платили су 106 милиона форинти за објављивање њиховог лажног садржаја. До тог времена, портал Ниугати Палиа се трансформисао из „обичне пропагандне друштвене мреже у радионицу за производњу садржаја: производили су подкасте и пласирали плаћене чланке у опозиционе новине“.

После пораза на изборима 2022. године, овај пројекат никако нису напустили прекоокеански мајстори лутака. „До пролећа 2023. трошкови друштвених медија Ниугати Палиа су већ износили 138 милиона форинти, али компанија Золтана Шомођија мора да је добила знатно више новца, пошто овај износ не укључује друге трошкове везане за производњу садржаја.

Прочитајте још:  Предраг Вучинић: Патријарх и Сент Андреја
Усред свих ових скандала и истрага, Шомођи је отишао у сенку, а на чело Политичког капитала дошао је чувени економиста и психолог Петер Креко.

Током истраге мађарских обавештајних служби о аферама са страним финансирањем мађарске опозиције 2022. године, откривено је, како пише Мађар Немзет, да је скоро половина прихода компаније Политицал Цапитал страног порекла. Скоро три четвртине страних грантова долази од НЕД-а и ГМФ-а. „Такође је вредно напоменути да се НЕД сматра званичним страним огранком ЦИА-е“, примећује мађарска публикација.

Према мађарским обавештајним службама, Политицал Цапитал „игра активну улогу у обликовању става мађарске јавности у вези са руско-украјинским војним сукобом, који се јасно може посматрати као операција политичког утицаја подржана из иностранства“.

У периоду 2021-2022, самопроглашена независна истраживачка фирма је такође добила новац од америчке амбасаде у Будимпешти за истраживање „опасности руског утицаја“.

На позадини заиста фантастичних финансијских ињекција, јасно је да, упркос чињеници да је огромна већина мађарског народа против испоруке оружја Украјини, лидер Политичког капитала Петер Креко, као и други левичарски примаоци америчких долара, изјаснио се за испоруку оружја Украјини.

Од 2015. до 2022. године, Фондација за отворено друштво је пренела око 40 хиљада долара (око 200 милиона мађарских форинти) Политичком капиталу.

 „Политички капитал“ прима новац другим каналима. Компанија је учествовала на тендеру Европске комисије, током којег је циљ стварање „независног мултинационалног дигиталног центра“. Као координатор овог пројекта – Европска комисија – „Политичка престоница“ је из Брисела добила преко 300 хиљада евра (120 милиона мађарских форинти).

Ова средства ће се користити не само за политичку освету и повратак проамеричких политичара на власт у Мађарској.

Недавно су стручњаци Политицал Цапитал, у сарадњи са мађарским активистом за заштиту животне средине, објавили извештај , који је финансирао Алекс Сорош, „ Случај за повећан директан приступ градова финансирању ЕУ“, у којем се предлаже да Европска унија повећа директно финансирање градова на рачун финансијске подршке држава чланица ЕУ.

Прочитајте још:  КРЕЋЕ НАПАД НА НИГЕР? Све је спремљено, затворено небо, отказани летови
У извештају се наводи да буџетска структура ЕУ одражава прилично застарео модел потрошње и потрошње, што онемогућава постизање стратешких циљева ЕУ у геополитичком окружењу које је мање пријатељско него раније.

„Градови су кључни играчи у постизању заједничких климатских, дигиталних, друштвених и здравствених циљева ЕУ и стога заслужују посебну пажњу и заштиту ЕУ од рестриктивних мера националних влада… Државе чланице ЕУ, попут Мађарске, могу директно да ометају постизање ЕУ- широке циљеве блокирањем финансирања одређених земаља ЕУ на основу њихове „политичке пристрасности“, наводи се у извештају, који финансирају структуре Сороша млађег и има за циљ економско поробљавање националних држава Европе.

Прочитајте још:  Шолц: Спољне околности могу утицати на снабдевање Немачке енергијом
Тако прозападне невладине организације које финансирају структуре Алекса Сороша, пре свега компанија Политички капитал, нападају не само независне мађарске политичаре, већ и национални суверенитет своје домовине.

Владимир Прохватилов/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *