Кина изражава забринутост због напада бродова на Црвеном мору

0

(ЕПА ЕФЕ - А.М.)

Кина изражава забринутост због напада бродова на Црвеном мору.

Кинески изасланик у среду је изразио озбиљну забринутост због недавних напада на комерцијалне бродове у Црвеном мору, позивајући на прекид таквих напада и позивајући све стране да поштују слободу пловидбе свих земаља.

Прочитајте још:  Скај њуз: Сукоби између америчких и Хути бродова у Црвеном мору
Генг Шуанг, заменик сталног представника Кине при Уједињеним нацијама, дао је примедбу на отвореном састанку Савета безбедности УН (СБУН) о нападима јеменских Хути побуњеника у Црвеном мору, усред све вец́е забринутости за глобалну трговину и регионалну стабилност због текућег израеско-палестинског сукоба у Гази.

Истичући да је Црвено море важан пловни пут за робу и енергију, Генг је рекао да обезбеђивање несметаног тока воде и безбедности бродова у пролазу не доприноси само регионалном миру и стабилности, већ и одржавању безбедности глобалног ланца снабдевања и међународни трговински поредак, што је у складу са заједничким интересима међународне заједнице.

„Кина верује да све стране, посебно утицајне силе, треба да играју конструктивну и одговорну улогу у одржавању безбедности бродских путева у Црвеном мору“, рекао је Генг.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Кинески изасланик је такође истакао да тренутне тензије представљају нови изазов јеменском политичком процесу и додају сложеност ионако нестабилној ситуацији на Блиском истоку.

Прочитајте још:  ПРАВЕДНО: Погубљени љубавници у Кини оптужени за убиство своје двоје деце!
Он је позвао релевантне странке да буду уздржане и одрже позитиван замах ка политичком решењу.

Описујући тренутну напетост као ефекат преливања сукоба у Гази, Генг је рекао да је једини начин да се спречи даља ескалација у Црвеном мору да се постигне прекид ватре у Гази и пружи хуманитарна помоћ тамо.

Кина је спремна да сарађује са свим странама како би наставила да улаже непрекидне напоре у промовисању хлађења тензија у Црвеном мору, политичког решавања јеменског питања, реализације примирја у Гази и дугорочног мира и стабилности на Блиском истоку, додао је Генг.

Помоћник генералног секретара УН Калед Кјари рекао је Савету да “никакви разлози или притужбе” не могу да оправдају наставак напада Хутија на слободу пловидбе у Црвеном мору, додајући да сви инциденти који потичу из области под контролом Хути “морају престати”.

Прочитајте још:  Кинеска криптовалута је први корак ка дедоларизацији Америке
Он је охрабрио “све заинтересоване стране” у ширем региону да избегавају било какву даљу ескалацију и деескалирају тензије и претње. Он је такође позвао на повратак на редован ток саобраћаја како би се избегао ризик да Јемен буде „увучен у регионални пожар“.

У среду је Хути група лансирала ракете на теретни брод у Црвеном мору и обећала да ће наставити да спречава израелске бродове или оне који иду ка Израелу да плове у Црвеном мору и Арапском мору док се не дозволи улазак помоћи у храни и лековима у Газу.

Прочитајте још:  Заборавио 1999: Кристофер Хил нуди Србији модел "бољи од кинеског и руског"
Нови напад уследио је скоро три дана након што је војни хеликоптер снага америчке морнарице који патролира Црвеним морем пуцао и убио 10 хутиских милитаната и потопио њихова три чамца док су покушавали да приђу трговачком броду.

СБ УН је 1. децембра издао саопштење за штампу у којем се осврће на Хути претњу и осуђује нападе „најоштрије“.

Васељенска/Кинески радио

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *