Шта су о ратним дешавањима у Сребреници открили британски досијеи, са којих је скинута ознака тајности?

0
сребренице

Сребреница (Фото: Flickr/Steffen Emrich)

Шта су о ратним дешавањима у Сребреници открили британски досијеи, са којих је скинута ознака тајности?

Након што је пре три године обелодањено да, упркос другачијим наводима у бројним хашким и другим пресудама, врх Републике Српске није имао план да осваја Сребреницу, најновији декласификовани тајни досијеи сугеришу значајну улогу обавештајаца британске службе МИ-6 и припадајуће јединице САС у креирању ратних дешавања у Сребреници и око ње.

Открио је то новинар Кит Кларенберг, који годинама истражује улогу обавјештајних служби у обликовању геополитичких процеса и имао увид у досјее.

Припадници САС-а су, заједно са Насером Орићем, припремали “терен” за сребренички “сценарио” прије и у току јула 1995. године, наводи Кларенберг.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Западњачке “архитекте” балканске историје, скривањем доказа и свједочанстава, скоро четири деценије, чине злочин према истини и правди у БиХ.

Још од 1992. године, када се у тајним ладицама Савјета безбједности “загубио” извјештај генералног секретара УН Бутроса Галија о потпуном повлачењу ЈНА са територије БиХ.

Или годину касније, када је у сједишту УН у Њујорку, напрасно нестао, па тек четврт вијека касније “пронађен” документ тзв. међународних мировњака о масакру над, већ тада више од 1.000 Срба око Сребренице.

 

Ипак, међу “скривачима” предњаче америчке и британске службе.

Посљедња, посредством Специјалне ваздушне службе САС у Сребреници је била свеприсутна. Дјеловала је мимо ланца командовања међународних мировњака и рачуне полагала само Лондону.

Њени “шпијуни” заједно са Насером Орићем некако су “знали” много прије српског руководства, да се намјерава ослобађање Сребренице.

“Терен” су припремали, наводи новинар Кит Кларенберг и за “нешто ужасно”, а све како би испровоцирали ваздушне НАТО ударе на српске положаје и објекте, што је претходно био циљ и Алије Изетбеговића.

Прочитајте још:  Хрватска шаље Украјини робу и опрему као хитну помоћ

Очигледно је да су локалне муслиманске снаге очекивале ваздушне нападе НАТО-а када Војска Републике Српске стигне, а Британци су им очигледно дали довољно основа да вјерују да ће до њих доћи. Њихова обећања могу објаснити недостатак отпора муслимана против упада Војске Републике Српске – наведено је из објаве Кита Кларенберга

Да ли ће западне архитекте балканске трагедије, катарзу спознати, ако не до сада а оно бар у актуелном процессу геополитичких промјена?!

Или ће наставити утабаним стазама – од јавности и истраживача скривати свједочанства попут посљедњег, а заклињати се у демократију, право и правду?!

РТРС

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *