Џефри Сакс објаснио како ће пропасти долар: Земље ће напустити долар и прећи на плаћање у националним валутама

0
пентагон

Фото: Известија / Дмитриј Коротајев

Земље широм света постепено ће се удаљавати од коришћења долара у међународној трговини, и уместо да пређу на једну алтернативну валуту, користиће националне валуте. Ово мишљење је за Известију поделио професор са Универзитета Колумбија у Сједињеним Државама, економиста Џефри Сакс.

„Не мислим да ће постојати једна валута која ће заменити долар, али постоји неколико начина да се избегне коришћење банкарског система са седиштем у САД “, рекао је стручњак.

Сакс је навео и три промене које долазе ускоро. Прво, државе ће се редовно договарати о коришћењу валута једне друге на билатералној основи. Друго, улога валута једног броја земаља, попут кинеског јуана, повећаће се у глобалној трговини. Поред тога, професор је приметио да ће велика међународна удружења, попут БРИКС-а, креирати интерне начине за олакшавање плаћања без коришћења долара.

Економиста је такође предвидео да ће један број централних банака прибећи коришћењу дигиталних валута, што ће ојачати њихову улогу у свету.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Говорећи о руској економији и рубљи, Сакс је нагласио да ће се руска национална валута убудуће користити за избегавање обрачуна у доларима, као што је почело да се дешава у последње две године. Према његовим речима, рубља, која је кључна валута земаља БРИКС-а, постаће важан део процеса преласка на недоларска плаћања.

Директор Института за ново друштво, економиста Василиј Колташов, у разговору за Известија, рекао је да би јединствена валута земаља БРИКС+ могла да помери долар са његове улоге резервне валуте у међународним плаћањима и тиме оконча хегемонија на светским тржиштима. Он је уверен да би ова валута одузела акције долара у земљама у којима тренутно доминирају САД.

Прочитајте још:  Срби на Косову и Метохији немају више пара ни за лекове

У међувремену, 26. децембра, руски председник Владимир Путин најавио је да Русија, током свог председавања Заједницом независних држава 2024. године, намерава да ради са партнерима у организацији на проширењу обрачуна у националним валутама . Према речима шефа државе, то ће омогућити да се поузданије обезбеди економски и финансијски суверенитет земаља.

Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *