Прозападна опозиција се посвађала и пре уласка у парламент!

0

(фото:Весна Веизовић/Васељенска)

Прозападна опозиција у Србији током празника не организује протесте испред Републичке изборне комисије, али време користи да се договори да ли желе да преузму освојене мандате у Београду и на републичком нивоу.

Представници странака које су на листи “Србија против насиља” имају различит став о томе да ли би требало узети мандате, 65 на републичком и 43 на београдском нивоу.

Председник Демократске странке Зоран Лутовац залаже се да се мандати не прихвате јер наводи да је, када је реч о “принципијелној борби против изборне крађе, потребно учинити све да се она не верификује”.

Један од лидера коалиције Небојша Зеленовић такође се залаже за одбијање мандата.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Лидер “Србија центра” Здравко Понош рекао је да мандате у Београду треба одбити “јер су избори брутално покрадени”. А када је реч о парламентарним изборима, “то је осетљива ствар о којој треба разговарати хладне главе” те да се још у договорима није стигло до те теме.

Према незваничним информацијама, лидер Странке слободе и правде Драган Ђилас противи се уласку у парламент, због чега је наводно ушао у сукоб са другом струјом унутар листе, која се залаже за прихватање мандата, пишу “Новости”.

Уколико представници опозиције не преузму мандате, они ће у складу са Законом о избору народних посланика бити додељени првом наредном кандидату са те листе. Ако на изборној листи нема кандидата којима није додељен мандат, “упражњено посланичко место попуњава се тако што се мандат додељује првом кандидату са друге изборне листе која има следећи највећи количник за који није био додељен мандат народног посланика”.

Прочитајте још:  Србија је обуставила сав извоз оружја на 30 дана да би подмирила потребе војске

Другим речима, сви мандати опозиције која одбије да их преузме биће додељени Српској напредној странци.

Један од иницијатора “Прогласа” Филип Ејдус опозицији саветује да, ипак, узму мандате.

“Прво, ако је неко поштено зарадио своје мандате на овим неправедним изборима, то је опозиција. Друго, без узимања мандата, опозиција неће имати средства за политичку борбу и уместо организационо да ојача, она ће ослабити. Треће, уколико не узме мандате, опозиција неће моћи да контролише наредне изборе пошто неће имати своје људе у изборним комисијама и бирачким одборима. И коначно, уколико опозиција не узме мандате, та места као и ресурси припашће владајућој странци”, казао је Ејдус.

Против одбијања мандата су и “пријатељи” српске опозиције из Европског парламента. Како пише “Данас”, они су поручили да су спремни да дођу у Београд и подрже захтеве за испитивањем и понављањем избора, али им није јасно зашто би одбијали оно што су освојили, као што им није била јасна ни идеја бојкота од пре четири године.

РТ

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *