Декларација о проглашењу Републике српског народа: Документ од историјског значаја

0
републике

На данашњи дан пре 32 године усвојена је Декларација о проглашењу Републике српског народа у БиХ, а Слободан Бијелић из Асоцијације Ствараоци Републике Српске истиче да је то документ од историјске важности.

Бијелић је у Отвореном програму “Симбол слободе” Радио телевизије Републике Српске истакао да је Декларација показала правац којим ће се Српска кретати у будућности.

Он појашњава да се мастило на папиру споразума још није осушило, а кренула је хајка на Републику Српску.

“Имали смо неколико десетина хиљада страних војника на овим просторима. Било је то сурово доба, требало је све то издржати. После тога и време Педија Ешдауна било је мрачно”, навео је Бијелић.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Председник Борачке организације Републике Српске Радан Остојић нагласио је да није било другог избора већ да се, како истиче, боримо за своју слободу.

“Четири године смо бранили и градили Републику Српску у најтежим тренуцима, а формално она је призната у Дејтону. Државе и републике стварају се једном у животу, што само показује колико је она значајна. Република Српска нема алтернативу и као таква опстаће и остаће као гарант српског народа”, поручио је Остојић.

Република Српска обележава данас Дан Републике низом манифестација у Бањалуци и другим градовима и општинама.

Обележавање је почело јуче Свечаном академијом и пријемом у Административном центру, којем су присуствовали бројне званице.

Републику Српску су 9. јануара 1992. године основали српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ након што су прегласани у кључним питањима о опстанку Југославије, и тек пошто су припадници друга два народа – Хрвати и Муслимани – кренули у сецесију мимо воље Срба који су имали статус конститутивног народа.

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *