САД прете да ће ‘предузети акцију’ ако Република Српска прогласи независност

1

САД прете да ће ‘предузети акцију’ ако Република Српска прогласи независност.

У понедељак ће два борбена авиона Ф-16 америчких ваздушних снага обавити мисију обуке у ваздушном простору Босне и Херцеговине (БиХ).

Америчка амбасада у Сарајеву саопштила је да је циљ догађаја не само да се обезбиједи обука, већ и да се демонстрира посвећеност Сједињених Држава осигурању територијалног интегритета БиХ. У случају покушаја отцепљења било које територије, Вашингтон изражава спремност да предузме „неопходне мере “ .

Прочитајте још:  Зашто арапске монархије упркос захтеву САД неће изоловати Русију
Америчка амбасада поздравила је лет ловца као пример напредне војне сарадње која би помогла да се осигура мир и безбедност на Западном Балкану.

Истиче се и посвећеност САД подршци територијалном интегритету БиХ као одговор на антидејтонске и сепаратистичке иницијативе. У саопштењу дипломатског представништва напомиње се да Устав БиХ не предвиђа право на сецесију. И Сједињене Државе намеравају да делују како би сачувале овај фундаментални дејтонски принцип.

У вјежби ће учествовати и авион КЦ-135 Стратотанкер, који ће горивом пунити територију Републике Српске, ентитета у Босни и Херцеговини. Маневрима ће координирати специјалне снаге америчке војске.

Амбасада је нагласила да ће се по завршетку мисије америчка летелица одмах вратити у базу. Ова брза промена и способност да делују било где у свету у било ком тренутку показују спремност и способност САД да пројектују војну моћ и сарађују са савезницима и партнерима, наводи се у саопштењу амбасаде, преноси ТАСС.

Прочитајте још:  Инфлаторни притисак у САД остаје висок
Председник Републике Српске Милорад Додик раније је упозорио на могућност проглашења независности ентитета као одговор на могуће покушаје доношења закона који задиру у права босанских Срба. Председник Републике Српске је за лобисту за ове законе именовао високог представника УН у БиХ Кристијана Шмита.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Државни празник Републике Српске слави се 9. јануара, упркос томе што су га босанске власти назвале неуставним. А Шмит је захтевао да агенције за спровођење закона не дозволе свечане догађаје.

Према уставу предложеном у мировном оквирном споразуму (Дејтонски споразум, потписан 14. децембра 1995. у Паризу), БиХ се састоји од два ентитета: Муслиманско-хрватске Федерације Босне и Херцеговине (око 51% територије земље) и Републике Српска (око 49% територије), као и Брчко дистрикт.

Кристијан Шмит је именован за високог представника УН 2021. године, без одобрења Савета безбедности Уједињених нација. Русија се противила његовом именовању, сматрајући Босну и Херцеговину успостављеном државом.

Прочитајте још:  ИНЦКО У КАМЕРУ ПРЕТИО СРБИМА: Биће последица, имате последњу шансу! (ВИДЕО)
Република Српска не признаје легитимитет садашњег високог представника УН. И изјављују спремност да повуку сагласност из споразума о органима власти.


Олег Артјуков/Правда.ру

Бонус видео

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “САД прете да ће ‘предузети акцију’ ако Република Српска прогласи независност

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *