Израел први пут у историји на оптуженичкој клупи суда у Хагу за геноцид

0
хагу

Јужноафричка тужба за геноцид, Израел први пут у историји на оптуженичкој клупи Хашког суда

Пред међународним судом правде у Хагу, који је под окриљем Уједињених нација, почeло je дводневно саслушање у вези са тужбом Јужноафричке Републике против Израела за геноцид током рата у Појасу Газе. Израел оштро одбацује оптужбе, уз оцену да су “окрутне и бесмислене”, док се Вашингтон противи суђењу, истичући да Тел Авив има права на одбрану.

Хашки суд саслушаће данас аргументе Јужноафричке Републике која у тужби, поднетој 23. децембра 2023. године, тврди да Израел после напада Хамаса 7. октобра спроводи геноцид над Палестинцима. Израелски одговор се пред судом очекује сутра.

Јужноафричка Република од суда у Хагу тражи да хитно реагује да би спречио “тешке и непоправљиве штете по права палестинског народа, према Конвенцији о геноциду из 1948. године, која се и даље некажњено крши”.

У поднеску на 84 стране, Јужноафричка Република тврди да су акти Израела “геноцидног карактера” јер су почињени са циљем да “униште Палестинце у Гази, као део шире палестинске националне, расне и етничке групе”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Истовремено, жестоке борбе у Гази се настављају. Министарство здравља у Гази, које води Хамас, тврди да је више од 23.000 Палестинаца убијено од почетка сукоба, од чега су 70 одсто деца или жене.

Агенција УН за помоћ палестинским избеглицама (УНРВА) процењује да је због рата у Гази интерно расељено 1,9 милиона људи, скоро 85 одсто становништва, док је десетине хиљада зграда уништено.

Геноцид је пред судом тешко доказати, па овакви процеси могу трајати годинама, али Јужноафричка Република тражи да суд хитно спроведе “привремене мере” и “нареди Израелу да престане да убија и наносити патњу и бол палестинском народу у Гази”, преноси Гардијан.

Прочитајте још:  Ђукановић: Ако треба и присуством да потврдим да је било геноцида у Сребреници - долазим

Бивши британски опозициони лидер Џереми Корбин придружиће се делегацији Јужноафричке Републике на овонедељним саслушањима у Међународном суду правде.

Корбин, дугогодишњи присталица палестинске државе и жестоки критичар Израела, једина је страна политичка личност у својој делегацији коју је именовала јужноафричка влада.

Одговор Израела

Израел, који се први пут у историји нашао на оптуженичкој клупи пред судом у Хагу, оштро је одговорио на тужбу Јужноафричке Републике, коју је подржала и Афричка лига, истичући да је њихова намера да униште Хамас, а не Палестинце.

“Не, нисмо ми ти који смо дошли да извршимо геноцид, већ Хамас. Израелска војска каже да предузима низ мера како би избегла цивилне жртве”, истакао је израелски премијер Банјамин Нетанјаху одговрајући властима Јужноафричке Републике.

Председник Израела Исак Херцог такође је оценио да “нема ништа грозније и бесмисленије” од тужбе поднете Међународном суду правде, захваливши се Вашингтону на подршци.

Подршка Вашингтона

Из администрације америчког председника Џозефа Бајдена саопштено је да сe САД против саслушању пред судом на којем се Израел терети за геноцид, уз оцену да су оптужбе “неосноване”.

“Израел има право да се брани од Хамасових терористичких аката, за која је Хамас обећао да ће понављати док Израел не буде потпуно уништен”, истакао је портпарол Стејт департмента Метју Милер.

Понављајући своју осуду Хамасовог напада 7. октобра, Милер каже да САД и даље очекују да Израел “поступи у складу са међународним хуманитарним правом у својим операцијама против Хамаса”.

Прочитајте још:  Прво на мишевима па на добровољцима: Научници из Израела открили механизам успављивања

На оптужбе Јужноафричке Републике, реаговао је и амерички државни секретар Ентони Блинкен, који тврди да представљају “реметилачки чин”.

“То је посебно раздражујуће када се узме у обзир да они који нападају Израел, а то су Хамас, Хезболах и Хути, као и Иран који их подржава, настављају да позивају на уништење Израела и масовна убиства Јевреја”, истакао је Блинкен.

Међународни суд правде би могао брзо да донесе одлуку о захтеву Јужноафричке Републике да Израел обустави војну операцију у Гази, али би до коначне пресуде да ли се чини геноцид могло да прође више година, наводи Би-Би-Си.

Суд, ипак, саслушаће само аргументе Израела и Јужноафричке републике о томе да ли има елемената кривичне одговорности. Случај се, ако суд констатује кривичну одговорност, прослеђује Међународном кривичном суду.

А ван суда, обе стране покушаће да придобију јавно мњење. Израел ће одржати низ догађаја у Хагу, укључујући “марш мира”, док се Јужноафричка Република припрема да изнесе случај на суду и разговара са рођацима талаца који су заробљени у Гази.

REUTERS, GUARDIAN, BBC

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *