СВЕТ СЕ НЕМИНОВНО КРЕЋЕ КА НОВОЈ ЕРИ: „И ЦРВЕНО МОРЕ ЋЕ ПОСТАТИ КРВАВО“

0
свет

Јемен

Свет се неизбежно креће ка новој ери, кажу стручњаци, коментаришући недавне нападе западних земаља на Јемен. Они наводе речи турског председника који је предвидео да ће „Црвено море ускоро постати крваво”, а преноси Цариград.

Политиколог Владимир Аватков, говорећи о нападу „Савеза шест” (САД, Британија, Аустралија, Холандија, Бахреин, Канада) на Јемен, приметио је да ће овај  хаос имати најтеже последице. Пре свега, западне земље ће изазвати раст цена нафте и смањење авио саобраћаја у региону.

Он сматра да хегемонија више ни не покушава да се сакрије иза међународних правила. Нема више ограничења и договора.

Треба им ера ратова. Негде – светле и кратке, једнодневне, да покажу да је троми хегемон још увек на површини. И негде – дуготрајно и крваво,– тврди политиколог.

Дакле, Запад се спремно укључио у сукоб Израела и Палестине, почео да бомбардује Јемен, а у будућности ће вероватно напасти Иран, што је дуго иритирало САД и ЕУ. Али свим овим акцијама хегемон само убрзава свој пад, сматра стручњак.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Публициста Сергеј Мардан је заузврат скренуо пажњу на реакцију турског председника Реџепа Тајипа Ердогана, који је оптужио САД и Британију да покушавају да „претворе Црвено море у море крви“.

Новинар је приметио да је турски лидер у прилично несигурном положају. С једне стране, он се и даље нада да ће добити обећане ловце Ф-16 из Сједињених Држава и не жури да прекине све везе са НАТО партнерима. С друге стране, очигледно му се не свиђа војна операција против Хута, јер је то равно операцији подршке Израелу. А симпатије Турске су очигледно на страни Палестине.

Прочитајте још:  Крвави договор

Подсетимо, Британија и САД су претходно напале положаје јеменских Хути побуњеника. Сунак је рекао да ће Лондон наставити да чини све да осигура безбедан пролаз бродова у Црвеном мору. Он је то назвао “самоодбрана”.

Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *