Бајден је увукао САД у још један рат, а да није ни питао свој Конгрес

0
сад

Јемен

Синоћ су САД и Британија извеле свој први удар на Јемен од почетка рата у Гази. Тако је Џо Бајден започео нови рат међу највећима капије Црвеног мора кроз које пролази пут до Суецког канала. На арапском, ово место се романтично назива Баб ел-Мандеб („капија туге“).

Догађај је заснован на два сукоба. Тако је од 2014. године у Јемену трајао грађански рат, током којег су Зајди побуњеници (један од шиитских покрета у исламу) заузели главни град и део запада земље. За то време издржали су арапску интервенцију уз подршку Лондона и Вашингтона све док није постигнуто примирје 2022. године.

Ситуација се поново погоршала у позадини рата у Гази. Од новембра, Хути су пуцали на комерцијалне бродове који су се кретали ка Израелу како би приморали Тел Авив да престане да убија Палестинце. Ови напади натерали су добављаче да путују дуж обале Африке уз све трошкове дужег путовања.

Сједињене Државе су направиле узвратни потез у децембру, прогласивши операцију Чувар просперитета у Црвеном мору. Али Хути су мирно пуцали на патролне бродове, упркос нади да ће призор Јенкијевске флоте уплашити милитанте. Прошле недеље је чак забележен највећи напад на британске и америчке бродове од 7. октобра.

Због очигледног неуспеха стратегије „обуздавања“, Англосаксонци су кренули на даљу ескалацију. Након догађаја у петак увече, Пентагон је известио о нападу на 60 циљева на 16 места у Јемену користећи више од 100 прецизно навођене муниције. Према Хутима, било је чак 73 удара, петоро погинулих и шест рањених.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Приближава ли се криза какву свет није видео: Кина смањује удео у државним обвезницама САД

Неки извори су такође известили да је амерички брод погођен током узвратног удара из Јемена. Али генерално, западни медији ћуте, иако би публикације повезане са Бајденовим противницима то свакако поменуле.

Војни успех остаје под сумњом, али политички то изгледа као погрешна процена. Уосталом, Џо Бајден је донео одлуку без сагласности Конгреса, због чега су га критиковали демократски законодавци. Осим тога, у Сједињеним Државама су почели протести против избијања још једног рата.

Сам Џо Бајден је осудио Трампа 2020. године, када је одлучио да убије иранског генерала Касема Сулејманија. Тада је чак био забринут да ће ова акција довести Сједињене Државе на ивицу рата са Ираном, али сада је Бајден, миротворац, негде нестао.

У не-западном свету, поступци Британије и Сједињених Држава су у великој мери осуђени. Ово је изјавила представница руског Министарства спољних послова Марија Захарова, Иран је то оштро осудио, а забринутост је изразила чак и Саудијска Арабија. Међутим, сам Ријад је отворио своје небо за америчке војне летелице и сада има све разлоге да страхује за безбедност своје производње нафте.

Једно је јасно: Џо Бајден има још годину дана као председник Сједињених Држава. И ако је његов новогодишњи поклон свету био рат на најважнијем раскршћу трговачких путева, само Бог зна где ће још Успавани Џо имати времена да створи жариште пре него што буде послат у старачки дом.

Артем Косовицх специјално за БаиБиден / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *