Тзв. Косово као регрутни центар џихадиста: Америчко наоружавање усмерено против Срба!

0
џевад галијашевић

Џевад Галијашевић (Фото: Јутјуб)

Тзв. Косово као регрутни центар џихадиста: Америчко наоружавање усмерено против Срба!

Нема сумње, да ће Косово и даље функционисати као лажна држава и покриће за организовани криминал, трговину дрогама и људима, те служити као регрутни центар џихадиста и представљати дугорочан безбједносни проблем за цијелу Европу. Овај пут уз јавно достављено америчко оружије и обуку шиптарских терориста на њему, наводи за ИН4С портал стручњак за безбедност Џевад Галијашевић, поводом вести да је Стејт Департмент одобрио продају ракета „Џавелин“ такозваном Косову.

Он наводи да сви који знају прилике на Косову јасно уочавају двије форме терористичке пријетње.

Прочитајте још:  Јосип Броз: „СРБИ ЗА 100 ГОДИНА НЕЋЕ ПОСТОЈАТИ!“
Прво – оне која наступа са привидно легалних позиција Владе у Приштини и друго – оне која је интегрисана у глобалну терористичку мрежу под политичким окриљем Муслиманског братства и оперативне структуре Ал каиде и Исламске државе.

Насилничка природа и једних и других је и до сада добијала оружије од Американаца, углавном неформалним путем и без обавјештавања јавности о томе.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Ту је америчка база Бондстил имала непроцјењиву улогу. Данас међутим, САД је одлучила да ту врсту дјеловања и наоружавања паравојних структура Косова обзани- Тим поводом, амерички амбасадор Кристофер Хил, на састанку са председником Србије, мртав хладан, без стида и без нелагоде, пренијео је предсједнику Србије Александру Вучићу информацију, да су САД одлучиле да прихвате захтијев Приштине о куповини ракетног бацача и противтенковских ракета Џевелин. У саопштењу из Председништва Србије је наведено да ће Стејт Департмент тај захтев Приштине да упути Конгресу, чиме почиње званична процедура. Председник Вучић је рекао да је ова информација велико разочарање за Србију, али да ће Београд заједно са САД, радити на очувању српско-америчких односа.

Прочитајте још:  Финска фабрика у Смедереву, којој је Србија дала 6,4 мил евра субвенција, отпустила 150 радника
Вриједи напоменути да је „ФГМ-148“- Џавелин, лаки мобилни противоклопни систем. На сајту произвођача „Локид Мартина“, у опису овог система је наведено да се ракете испаљују с рамена и да се аутоматски наводе до мете након лансирања; да испаљена ракета надлијеће мету и напада је са висине бирајући најслабију тачку оклопне заштите; док „стрелац“ који испаљује ракету може да нађе заклон и да се заштити од противудара. Након испаљивања, лансер се поново напуни и спреман је да испали нове ракете. Због дизајна, систем Џавелин може да се користи из унутрашњости објеката или бункера, наводи наш саговорник.

На сајту Балканске безбедносне мреже се наводи: „Систем је опремљен тандем кумулативном бојевом главом која пробија оклопе најмодернијих тенкова, пре свега због удара на циљ одозго, где је оклоп најслабији. Домет је од 65 до 4.000 метара. Може да се лансира са земље (оператер може да буде и један војник) или са возила“.

Прочитајте још:  За БХРТ као "заједнички медиј" Маркале и даље "злочин"
Највећи корисник Џавелина је Војска САД која има око 50.000 пројектила и 12.000 лансирних јединица, према подацима из јуна 2023. године. Велики и углавном непознат број Џавелина уручен је Украјинској војсци која га користи масовно против Руских оружаних снага. Иако је ББЦ, на почетку рата у Украјини помињао број од 2000 ракета, подаци о броју лансера су непознати.

Цијена једне лансирно јединице износи око 311.000 долара, док је цијена једног пројектила 263.000 долара. Иначе, председник Вучић је прошле године рекао да су Косовске безбедносне снаге добиле јаке противоклопне системе ОМТАС турске производње који су врло сличне Џавелину. Иначе, Министарство одбране, лажне државе Косово, је 2019. године одлучило да од америчке компаније „Релоад“ купи оружје у вредности већој од два милиона евра. Плаћање је извршено, али оружје никад није испоручено, пише Сири Косова*. Позивајући се на изворе у Министарству одбране Косова, овај медиј сазнаје да је бивши министар одбране Антон Куни потписао уговор са америчком компанијом „Релоад“ вредан више од два милиона евра. Ова фирма из САД требало је да наоружа КБС разним врстама оружја. Документ је потписан 2019. године, а компанија „Релоад“ изабрана је на тендеру по ограниченим процедурама за набавку наоружања. Тој америчкој компанији је 2019. године уплаћен аванс, али ни четири године касније, оружје није бло испоручено. Тзв. министарство одбране је тек после четири године, тачније четвртог априла 2023. године одлучило да Тужилаштву поднесе тужбу против компаније ‘Релоад’, објашњава Галијашевић.

Американци који наоружавају паравојне и параполицијске снаге на Косову имају управо на уму, да то оружије буде употребљено против Србије јер Србија је на том пољу још увијек снажна. Војска Србије има 323 тенка, колико има и Шпанија – има мало мање тенкова од Француске – а више од Њемачке која их има 226.

Прочитајте још:  Спречена брука у Србији: Отказан украјински, антируски филм "20 дана у Мариупољу"
Наравно – упркос свему, и западној подршци и америчком оружију, Косово, са албанском доминантном улогом увијек ће бити само простор који није способан артикулисати амбицију да буде држава. Са постојећом политичком свијешћу, тзв. Косово просто није способно формулисати било какву форму суверенитета, чак ни у односу на своје покровитеље; у односу на НАТО земље (САД, Њемачку, Турску…). Албанци или Шиптари на Косову увијек су, кроз историју, подржавали окупаторе (Османско царство, Италију, Њемачку и НАТО), наводи Галијашевић.

Истина је и да албанских трагова, старих петнаестак вијекова нема ни у Албанији а камоли на Косову. Сви стари споменици, манастири и цркве свједоче да друге културе и другог идентитета, који кроз историју гради и Косово и Метохију осим Српског, није никада ни било. Зато, ће окупирано и силом одузето Косово, увијек бити у политичкој дискрепанци двије албанске тежње: да настави пркосити Србији као НАТО протекторат или да се припоји другој држави – Албанији и обнови, некадашњу фашистичку творевину, која у мислима и осјећањима живи као идеја Велике Албаније. И једна и друга могућност је привлачна албанским политичарима на Косову, јер одвајају Косово и Метохију од историјске, културне, вјерске и политичке матице – Србије, наводи наш саговорник.

Прочитајте још:  Еуропа на грани: Од амбасаде Украјине до Драгутина, све русофоб до русофоба!
У овој фази то је главни циљ, који се, по Албанцима, има право реализовати силом и америчким оружијем, јер наоружавањем дивљих паравојних структура само се пале нове ватре сукоба и рата на Косову, сматра Галијашевић.

Он подсјећа и на следеће:

-У једном, старијем извештају Стејт департмента о тероризму и терористичкој пријетњи, објављеног за 2017. годину, а представљеном у Вашингтону средином 2018. године, са територије Косова и Метохије, у Сирију и Ирак је од 2013. до 2016 године, отишло 403 особе, са циљем да се боре у редовима Исламске државе и Ал-Нусра Фронта.  Радикални елементи нису изузели ни косовску, албанску дијаспору из процеса регрутоавања и мобилизације; Око 50 бораца који су се борили на Блиском истоку живјели су у европским земљама. У извјештају је наведено, да је за годину дана ратовања Албанаца са Косова, погинуло најмање 74 џихадиста.  Иначе, Исламска традиција на Косову стара је преко 500 година. Прије рата 1999. године, на Косову је било 560 џамија а Данас их има око 1000. Упркос томе, Исламска заједница Косова* важи као слабо организована вјерска заједница. Утицај радикалног Ислама, посебно из арапских земаља, на Косову се шири преко бројних невладиних организација. Према најновим извјештајима, те организације су само у посљедњих годину дана из Либије, Либана, Уједињених Арпаских Емирата и Саудијске Арабије добиле преко 25 милиона евра.

Наравно да је познато да се иза тих невладиних организација, крију терористичке групе.

У априлу 2019. извршен је повратак косовских џихадиста које су ухапсиле ирачке и курдске снаге на подручјима гдје је сломљена владавина ИСИЛ-а.
Поразом исламске државе, терористи и они који су их подржавали раширили су се по региону и цјелој Европи. На самом Косову и Метохији, западне службе и тзв. косовске безбједносне структура нису учиниле ни најмањи напор у идентификацији оних који су регрутовали, омогућили или финансирали џихадисте са Косова* да оду у сиријски рат. Организатори и финансијери, разне групе и организације, процеса регрутације џихадиста су и даље на Косову, а нико се не бави идентификацијом тих група и организација. Истовремено, у времену пандемије и илегалног мигрантског таласа, могућности безбједносних провјера и утврђивања идентитета лица која у групама улазе у земљу, су на минималном нивоу.

Прочитајте још:  Нови рат у Босни
Нема сумње, да ће Косово и даље функционисати као лажна држава и покриће за организовани криминал, трговину дрогама и људима, те служити као регрутни центар џихадиста и представљати дугорочан безбједносни проблем за цијелу Европу. Овај пут уз јавно достављено америчко оружије и обуку шиптарских терориста на њему.

Џевад Галијашевић/ИН4С

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *