Зашто теоретичари завере мисле да је Тејлор Свифт „пси-оп“ Пентагона

0

Да ли сте чули тврдњу да је музичарка Тејлор Свифт тајни „пси-оп” који Пентагон користи да утиче на јавно мњење? То је била тврдња која се углавном односила на теоретичаре завере на Х, платформи која је раније била позната као Твитер, пре него што је Џеси Вотерс направио сегмент о тој идеји на ФоксЊуз-у у уторак. Али сегмент Фоксњуз-а дивље извлачи вирални видео из контекста, пише Форбс. 

Вотерс је пустио снимак са конференције НАТО-а, али својим гледаоцима није дао неопходан контекст о томе шта су гледали. А чини се да Вотерс мисли да је Свифтова популарност сама по себи знак да неке мрачне силе повлаче конце иза кулиса.

„Да ли сте се икада запитали зашто или како је овако експлодирала?“ Питао је Вотерс гледаоце након што је у уторак увече осврнуо на достигнућа Свифтове у сегменту који је први означио Медиаите .

„Па, пре око четири године, јединица за психолошке операције Пентагона је лебдела претварајући Тејлор Свифт у предност током састанка НАТО-а. Каква имовина? Психологија за борбу против дезинформација на мрежи“, рекао је Вотерс гледаоцима.

Вотерс је затим пустио добро монтиран снимак презентације једног академика, сугеришући да постоји неки опаки разлог зашто су Свифтова и њена музика тако популарне.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Да, то је стварно. Пси-оп јединица Пентагона је предложила НАТО да претвори Тејлор Свифт у предност“, наставио је Вотерс.

Али шта се заправо дешава овде? Нешто много нијансираније и мање сензационалистичко од онога што Вотерс говори својој публици.

Жена на снимку, Алисија Марие Баргар, држала је презентацију о истраживању које је спровела са својим тимом на Универзитету Џон Хопкинс о томе како се информације шире на мрежи. Баргар је представљала на 11. међународној конференцији о сајбер сукобу, коју је организовао НАТО 2019. године, иако је она цивил и нема познатих уговора или односа са америчком војском. Баргар је академик који је једноставно представљао своје истраживање на конференцији о томе како информације путују кроз друштвене мреже.

Прочитајте још:  Како су Срби добијали имена: Неког је штитило од нечистих сила, а неки су ЧАК скривали своје право име

Цела презентација из 2019. доступна је на Јутјубу , а из увода је јасно да је Баргарова презентација о хипотетичким сценаријима како се информацијама може манипулисати. Баргар јасно користи Тејлор Свифт као пример јер је она тренутно највећа поп звезда на свету.

„Први, и најчешћи [пример утицаја], је рад са познатим људима или инфлуенсерима на размени информација о одређеној поруци. Овде укључујем Тејлор Свифт јер је она прилично утицајна онлајн особа, не знам да ли сте чули за њу“, рекао је Баргар у шали.

Баргар даље објашњава да је Свифт стајао поред знака који промовише гласање на најопштији могући начин. Слика са презентације је снимак екрана са поста на Инстаграму који приказује Свифт како чека у реду још 2016. године да гласа.

„Славне личности, барем у САД, редовно ће објављивати своје слике како би охрабриле људе да изађу на изборе, а то има мерљив ефекат на излазност бирача“, рекла је Баргар у својој презентацији 2019.

То је то. Баргар није рекла да би неко требало да користи Свифт као начин да утиче на јавно мњење о било којој теми, само да је она пример познате личности са утицајем која је једном дала генеричку поруку „иди гласај“ својим фановима на Инстаграму.

А гледањем целе презентације можете видети како је Вотерс скинуо све нијансе и контекст из онога што су његови гледаоци гледали, уместо тога представљајући веома искривљен и интелектуално непоштен аргумент. Како Вотерс каже, ово је био „састанак“ НАТО-а на којем су људи само давали идеје о томе како претворити Тејлор Свифт у оруђе за пропаганду против америчке јавности.

Прочитајте још:  СРПСКО - МАКЕДОНСКО »БРАТСТВО« — ИЗ ДРУГОГ УГЛА

У стварности, то је била конференција на којој је академик представио истраживање о протоку информација и дао Свифт као пример некога са утицајем јер је она буквално највећи музичар на планети тренутно. Нема апсолутно никаквих доказа да америчка влада или било ко други користи Свифт као средство за ширење дезинформација, као што је Вотерс непрестано сугерисао у уторак.

Вотерс се ту ипак није зауставио. Водитељ Фокс њуза позвао је Стјуарта Каплана , бившег агента ФБИ, да разради све сабласне хипотетике о томе како ће Свифт индоктринирати младе у земљи да гласају за Џоа Бајдена.

Опет, ово су све спекулације без готово ничега утемељеног у стварности. Видео Баргарове пуне презентације је прилично занимљив, који показује како су истраживачи у стању да идентификују различите претње, као што су налози на друштвеним мрежама повезани са терористичком групом ИСИС. Баргар такође напомиње током свог излагања да су њене операције утицаја често инспирисане начином на који функционишу поруке јавног здравља, што је тема која је очигледно била мање контроверзна 2019. године, пре него што је пандемија Цовид-19 постала политички фудбал.

Међутим, Вотерс није скренуо пажњу на нијансе тог истраживања. Уместо тога, изградио је сегмент око идеје да ће велике музичке личности покушати да испирају мозак деци.

Релативно рубни елементи су дуго времена сматрали Свифта психологом. Након што ју је магазин Тајм прогласио за личност године крајем 2023., све су гласније чаврљање о томе како ће бити „наоружана“ уочи председничких избора 2024., уз наводе да су Свифтови фанови као зомбији који не могу да мисле својом главом. .

Прочитајте још:  Хакери користе вирус: Процурели подаци СЗО, Гејтсове фондације, института у Вухану

„Тејлор Свифт има следбенике налик култу који би за њу попили отров. Медији то знају и хране“, твитовао је на Х налог познат као Енд Вокенес пре отприлике месец дана .

„Музика. Забава. Спортс. Сада су је крунисали за личност године. Следећи корак? политика. Ако не мислите да режим има планове да је наоружава баш на време за 2024, очигледно нисте обраћали пажњу“, наставља се у извештају.

Енд Вокенесс се може посматрати као маргинални глас на мрежи, али нико други до Елон Муск, власник Х-а, често се бавио садржајем налога. И тако многе непознате теорије завере на мрежи сада проналазе свој пут у јавном дискурсу, да би на крају доспеле на мејнстрим канале као што је Фок Невс.

Назовите ме лудим, али да сам хтела да водим операцију психолошког утицаја на велику славну личност, вероватно не бих направио видео о тој тачној могућности. Контактирао сам медијску канцеларију Фок Невс-а за коментар о сегменту од уторка увече и ажурираћу овај пост ако се јавим.

Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *