Војник Еуфора „крив” због држања свеће на Дану Српске

0

(фото:Општина Милићи)

Војник Еуфора „крив” због држања свеће на Дану Српске.

Прочитајте још:  Гласање и на биралиштима у Републици Српској и ФБиХ
Поред низа инцидената и напада на повратнике широм Федерације БиХ, празновање Дана Републике Српске обележио је и један помало бизаран случај – војник Еуфора који се задесио на меморијалу борцима Војске РС у Милићима (РС) уприличеном поводом рођендана Српске, могао би да одговара за тај „пропуст”. Њега је на фотографији уочио потпредседник Републике Српске Рамиз Салкић. Одлучио је да га због тога јавно прозове, придружујући се на тај начин хистерији која у другом ентитету влада поводом прославе 9. јануара, што је амбијент који је у целу земљу унео помало психотичну атмосферу која је кулминацију доживела нападима на повратнике у том ентитету.

Наиме, надлежни из општине Милићи објавили су саопштење, наводећи да је служењем парастоса погинулим борцима у Спомен-соби и полагањем венаца на централно спомен-обележје у Милићима обележен 9. јануар, Дан Републике Српске. Онда су Рамиз Салкић и сарајевски медији известили да се на фотографијама које прате текст види да се у Спомен-соби борцима Војске РС налази и војник Еуфора с упаљеном свећом у руци. Затим су из ове мисије обећали истрагу након што их је министар одбране Зукан Хелез питао за детаље тог случаја. Командант Еуфора у БиХ Хелмут Хабермајер, како тврди Хелез, „обавестио је да ће они то испитати и у складу са својим правилима поступити”. Хелез каже да нису улазили у детаље попут оних из које земље долази војник који је био на прослави.

Прочитајте још:  Курти наставља да хапси Србе и отима храну и лекове
Из Еуфора су медијима објаснили да је војник био „на задатку и мисији” и додали да је он „део Еуфоровог тима за везу и посматрање с локалном заједницом”. „Један од редовних задатака чланова тог тима је да посматрају локална дешавања како би стекли свест о потребама и бригама људи. Члан нашег тима присуствовао је овој церемонији да је посматра”, рекли су из Еуфора, јавили су медији, што су неки у Сарајеву протумачили као изговор. Сарајевски медији критикују овакав став, наводећи да они не објашњавају зашто војник држи свећу заједно с осталим учесницима „на обележавању неуставног празника” и зашто не стоји са стране и посматра уколико је већ у локалној посматрачкој мисији. Обележавање Дана РС протекло је без инцидената у РС, а као својеврсни успех ове прославе многи виде то што чак и они који је критикују не могу да оспоре да поруке које су послате позивају искључиво на мир и сарадњу.

Младен Кременовић/Политика

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *