Мучки удар на имовину Срба.

Прочитајте још:  Што је баби мило то јој се и снило: Савез ратних бизнисмена ФБиХ замишља да укине Републику Српску
Усвајањем измјена два законска акта о становима од стране Владе ФБиХ, којима се дефинишу правила за регулисање статуса станарског права, односно власништва над станом, на најдиректнији начин се узурпира приватна имовина Срба у овом ентитету.

Сматра ово делегат из реда Срба у Дому народа федералног Парламента Горан Броћета оцијенивши да је Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о враћању, додјели и продаји станова и Приједлог закона о измјенама и допуни Закона о продаји станова на којима постоји станарско право, акта која је Влада ФБиХ усвојила 9. јануара на сједници одржаној у Мостару, бацање прашине у очи корисницима који су, углавном, српске националности.

– Влада ФБиХ је Србима оставила двије могућности, да прихвате и продају своју имовину по неколико пута нижој цијени од тренутне или да у потпуности изгубе станарско право – упозорио је Броћета наводећи да је тако нешто непојмљиво у свим демократским и уређеним друштвима.

Прочитајте још:  Као за време нацистичке окупације: руководство босанских Срба затвара банковне рачуне
Делегат у Дому народа Парламента ФБиХ Драгана Дамјановић сматра да се на овај начин највећа штета прави оним људима чији су станови у рату уништени, а који касније нису обновљени, наводећи као примјер Дрвар.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

– У Дрвару је доста зграда уништено те доста људи није могло ни извршити поврат тих станова, односно нису имали на шта да упишу своје станарско право, јер су уништени. Ти станови постоје само на папиру, али не и физички. Тек мали број људи је успио добити неки алтернативни смјештај, али то није рјешење овог проблема. Влада ФБиХ у посљедњих двадесетак година није ништа учинила о том питању, да се обнове те уништене зграде и омогући људима да се у њих врате те да се на тај начин омогући откуп и упис власништва. Знамо ко је уништио те стамбене објекте. Нисмо ми – каже за “Глас Српске” Дамјановићева додајући да оваквих и сличних случајева има и у другим федералним градовима у којима су до рата живјели Срби.

Коментаришући ову одлуку предсједник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ Ђорђе Радановић каже да ће Срби на овај начин бити на великом губитку јер ће им, када буду и усвојена ова акта, бити исплаћени много мањи износи по метру квадратном од тренутне тржишне вриједности стана.

Како каже, Влада ФБиХ је утврдила да има проблем са тужбама које им стижу на наплату и због тога сада покушавају да се на један крајње малициозан и некоректан начин ријеше проблема станова који нису враћени у посјед, односно власништво пријератним власницима. Наводи и да је познато да су људи који нису вратили станове српске националности, односно да је ријеч махом о лицима која су радила у војсци или намјенској индустрији или у одређеним службама безбједности.

Прочитајте још:  Филип Вујановић покушавао да помогне Сарајеву око антисрпске резолуције о Сребреници: Преко Новака Килибарде нудио „доказе“!
Срамотним и малициозним сматра да некоме коме стан вриједи по метру квадратном од 3.000 до 3.500 марака, а у неким случајевима и до 4.000, кажете да ће му бити исплаћено 1.000 марака по једном квадратном метру минус амортизација од један одсто годишње. Према његовим ријечима, на овај начин ће лицима која су, на примјер, стекла станарско право 1988. године, према предложеном законском акту за један квадрат стана бити исплаћено само 640 марака. Ако је неко имао стан од, рецимо, 55 квадрата, биће у губитку од око чак 130.000 марака.

Вељко Зељковић/Катера њуз/Глас Српске

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *