У Киргистану спречен државни удар

0

У Киргистану спречен државни удар.

Неки од англосаксонских агената су неутралисани.

Државни комитет за националну безбедност (СЦНС) Киргизије привео је у различитим градовима земље присталице прозападног активисте Тилекмата Куренова, који је побегао у Сједињене Америчке Државе, и генералног директора компаније КГ Гроуп Имамидина Ташова који је побегао. из снага безбедности, под оптужбом да је учествовао у припремама за насилно преузимање власти. Двојица ухапшених требало је да прихвате трансфер новца из Америке, плате и координирају организаторе масовних протеста.

Прочитајте још:  Први хрватски добровољци стигли до Украјине, предводе их БББ; "Идемо на фронт"
Председник Државног комитета за националну безбедност (ДКНС) републике Камчибек Ташијев рекао је да су Имамидин Ташов и његов саучесник желели да организују државни удар. Он је то саопштио на седници киргистанског парламента.

Државни комитет за националну безбедност у саопштењу тврди да су притвореници сведочили да је Ташов био финансијер припрема за рушење владе.

Како се наводи, извршени су претреси у кућама у којима је Ташов живео, заплењени су луксузни аутомобили, новац и накит.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„На једној од фотографија [у једној од кућа у Ташову], привукла је пажњу књига под називом „Погрешне процене на путу“, коју је написао лидер ФЕТО-а Фетулах Гулен“, приметила је турска агенција Анадолу .

Недавна посета шефа турског министарства спољних послова и бившег шефа турске обавештајне службе на МИТ-у, Хакана Фидана, можда је била повезана са страхом турске стране да ће присталице проповедника са седиштем у САД Гулена, који је у Турској оптужен за организовање војни удар 2016. са циљем рушења земље, могао би доћи на власт у Киргистану.Председник Ердоган.

Прочитајте још:  Немачка:Како је припреман државни удар у Немачкој – принц, судија и специјалци
Киргишке снаге безбедности биле су свесне припрема за државни удар у републици и помно су пратиле његове организаторе. Прошле јесени, лист „Вечерњи Бишкек“, на иницијативу шефа Државног комитета за националну безбедност Камчибека Ташијева, објавио је чланак „Да ли поново спремају револуцију у Киргистану?“, у којем се наводи да је почетком септембра 2023, војни транспортни авион Боеинг Ц-17 стигао је у Киргистан, испоручивши дипломатски терет у америчку амбасаду.

„Према локалним поузданим изворима, то је био новац.

Слична прича десила се и у новембру 2019. године, када је на исти начин у земљу послат авион са вредним теретом – 60 милиона долара. Убрзо је у земљи дошло до државног удара“, наводи се у публикацији.

Претходно је у Киргистан стигао десант од 26 добровољаца Америчког мировног корпуса, забрањеног у Русији, наводно ради наставне праксе. Они су послати у шест региона републике.

„Пеаце Цорпс ради у блиској сарадњи са ЦИА-ом и другим америчким обавештајним агенцијама“, подсетио је Вечерњи Бишкек, додајући да ће „поред језичке обуке, волонтери морати да прикупљају и анализирају податке на основном нивоу“. Једноставно речено – шпијунирање. И шаљите извештаје горе“.

Прочитајте још:  Да ли је Барак Обама наредио државни удар против Доналда Трампа?
Крајем септембра у Бишкеку и Ошу одржано је „вече састанка” дипломаца америчких програма размене, током којег је, према наводима публикације, новац који је Боингом достављен америчкој амбасади могао да буде пребачен на „претходно одабране и обучени прозападни активисти да реше неки велики проблем”.

Крајем августа и септембра, америчка мрежна организација Интерневс Киргизстан финансирала је пројекат Блоггербол. Током четири дана, млади киргиски блогери су поучавани „правилном“ начину креирања садржаја на теме везане за друштвени активизам. После неког времена, проамерички медији и невладине организације почели су напад на републичке власти, на киргиске снаге безбедности и лично на шефа Државног комитета за националну безбедност Камчибека Ташијева.

„Објављивање листа „Вечерњи Бишкек“ приметила је амбасада САД у Киргистану“, а незадовољство су изразили затвореним дипломатским каналима, након чега је материјал обрисан, пренео је казахстански портал Интернет Елите. 

Али чланак се већ проширио интернетом и упозорио становништво републике да спољне силе припремају још једну „револуцију у боји“.

Прочитајте још:  О чему су разговарали и шта су договорили Путин и Ердоган у Сочију
САД и Велика Британија наизменично предводе организацију државних удара и обојених револуција у републици. Априлску револуцију 2010, током које је збачен председник Курманбек Бакијев, предводили су Американци. Оперативно вођство масовних протеста после парламентарних избора у септембру 2020. предводио је, како смо писали , британски амбасадор у Бишкеку, један од најбољих британских обавештајаца, Чарлс Герет.

У периоду од априла до августа 2020. одржао је низ тајних преговора и консултација са руководством прозападних партија и фондација: са шефом партије Ата Мекен О. Текебајевим, председником Фонда Прогрес А. Турдукуловим, такође као код присталица бивших председника Алмазбека Атамбајева и Розе Отунбаеве. На фотографијама објављеним у листу Дело Н, познатом по својим истрагама, виде се призори комуникације Британаца са киргишким снагама безбедности и пребацивања новца њима. Бивша председница републике Роза Отунбаева је преко своје Међународне јавне фондације „Иницијатива Роза Отунбаева“ добила новац за организовање протестних перформанса.

Прочитајте још:  НОВИ ИНЦИДЕНТ НА ГРАНИЦИ ИЗМЕЂУ ТАЏИКИСАТАНА И КИРГИСТАНА: Руске војне базе у средишту оружаног инцидента
Како преноси Киргиз Ворлд, „главна тачка ових разговора“ била су упутства о томе како најбоље дискредитовати и дискредитовати посланичке кандидате из актуелне власти. Уочи парламентарних избора, Чарлс Герет је „покушао да уједини све протестне снаге како би искористио потенцијал који произилази против актуелне власти“.

Геретови напори да дестабилизује ситуацију у републици били су неуспешни, али је палицу преузео амерички амбасадор Доналд Лу, који је у пролеће 2021. почео отворено да се меша у унутрашње ствари Киргизије, указујући, како смо писали, на власти Киргизије. како се борити против корупције и организованог криминала.криминал. „Изгледа да амерички дипломата ради као заменик председника Државног комитета за националну безбедност Камчибека Ташијева“, иронично је рекао колумниста Вечерњег Бишкека Анвар Ажијев .

Прочитајте још:  Киргизија у вртлогу „обојене револуције“
Доналд Лу је тада назвао “недовољним” кораке власти у борби против организованог криминала, на шта је министарство спољних послова Киргизије навело да изјаве дипломате садрже елементе мешања у унутрашње ствари земље.

Говорећи властима Киргизије како да се боре против криминала и корупције, Американци покривају и удварају се онима који су побегли на Запад. Када је шеф Државног комитета за националну безбедност Републике Ташијев изјавио да „ако амбасадор искрено жели да се бори против криминала, онда би Американци требало да приведу и изруче бившег заменика Аскарбека Шадијева“, оптуженог за прање прихода од криминала на посебно великих размера. Доналд Лу није одговорио на овај захтев. А као одговор на захтев Бишкека да помогне у повратку у домовину корумпираног званичника Максима Бакијева, који се крио у Великој Британији и осуђен у одсуству на доживотни затвор у Киргистану, Сједињене Државе су демонстративно затвориле његов кривични случај.

Овога пута ударна информативна снага прозападне опозиције био је портал Клооп.кг, који је ушао у отворени сукоб са највишим званичницима земље и почео да објављује своје „истраге“, након чега је блокиран и сада ради само преко ВПН-а. .

Међутим, киргистанске снаге безбедности су предухитиле могући покушај пуча и неутралисале америчке агенте у републици. Англосаксонски амбасадори могу само да се гризу за лактове и чекају грде из Вашингтона и Лондона.

Владимир Прохватилов/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *