Молдавија припрема трупе за напад: Придњестровље забринуто!

0
молдавија

www.globallookpress.com © SSG Erick Yates - 343rd MPAD, St Амерички војник на војним вежбама у Молдавији у септембру прошле године

Тираспољ је забринут због информација које указују да се на територији Молдавије обучавају специјалне снаге које ће имати задатак да изводе провокације у Придњестровљу, рекао је данас министар спољних послова непризнате државе Придњестровље Виталиј Игнатјев, преносе “РИА Новости”.

Игантјев подсећа на обавештајне податке безбедносних снага Придњестровља објављене у петак према којим страни стручњаци у Молдавији припремају борбене јединице за диверзије и терористичке нападе на објекте непризнате републике. У овим јединицима, како наводи, има и Украјинаца.

Данас, Игнатјев додаје да ове борбене групације већ имају одређено борбено искуство, о чему је обавестио и заменика премијера Молдавије Олега Серебрјана на састанку у Тираспољу.

“Изузетно смо забринути због ових негативних тенденција. Верујемо да су мир и стабилност на обалама Дњестра најважнији услови за нормалан дијалог, живот људи и безбедност и за то да можемо мирно да гледамо у будућност”, истакао је.

Поручује и да се нада да ће сви међународни учесници преговора, а, пре свега, припадници ОЕБС-а, уложити потребне напоре како би се спречиле провокације.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Подсетимо, у преговарачком процесу о Придњестровљу учествују Тираспољ и Кишињев, као стране конфликта, али и Русија и Украјина. ОЕБС има улогу посредника, док су ЕУ и САД посматрачи.

Последњи преговори у том формату одржани су још 2019. године.

Највећи број становника Придњестровља, више од 60 одсто њих, су Руси и Украјинци. Још од пре распада СССР-а овај регион радио је на изласку из састава Молдавије, из страха да би та држава могла да се уједини са Румунијом.

БОНУС ВИДЕО:

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *