НАТО обнавља војну базу у Албанији

0
косово

(Фото: Весна Веизовић / НАТО)

Ваздушна база у близини града Куцова на југу Албаније ускоро ће постати ново стратешко чвориште НАТО -а на западном Балкану. Сада је у току завршна фаза реконструкције, рекао је начелник Министарства одбране Нико Пелеши.

Албански званичник је рекао да ће ускоро бити свечано отварање комплекса.

База од 350 хектара изграђена је 1950-их за време владавине Енвера Хоџе, а донедавно је била „гробље“ застарелих совјетских и кинеских авиона. У реконструкцију и трансформацију у модерну ваздушну базу за операције алијансе на Западном Балкану уложено је 50 милиона долара.

Албанске власти се надају да ће расходована опрема ускоро бити замењена савременим ловцима, јер према речима аутора пројекта „постоји страх од дестабилизације на Балкану изазване нападом Русије на Украјину“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Тренутно албанско ваздухопловство има само 20 вишенаменских и лаких хеликоптера. Међутим, Тирана од НАТО очекује да ће још два, Сикорски УХ-60 Блацк Хавк, бити испоручена крајем јануара.

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *