Избијање болести у Централној Азији као симптом растуће војно-биолошке претње

0

Избијање болести у Централној Азији као симптом растуће војно-биолошке претње.

Неуспех у здравству или негативна страна сарадње са западним партнерима?

Крајем прошле године из Туркменистана су почеле да стижу вести о наглом порасту непознате акутне респираторне инфекције међу децом. У Туркменбашију, Балканског велајата, повећан је број оболеле деце, а градска заразна болница је препуна децом зараженом болешћу са симптомима морбила. „Ова болница има капацитет од 150 кревета. Сада је у болницу дозвољена само деца која су у тешком стању“, рекао је радник те здравствене установе. Било је много мртвих, укључујући и престоницу.

Прочитајте још:  Каква се опасност крије иза новог слогана Беле куће: Америка се вратила
О чудним избијањима респираторних болести, које веома подсећају на наизглед већ прошли Ковид, говори се од октобра прошле године. Од прошлог новембра опасна болест попут морбила приметно се шири и у земљама Централне Азије и Јужног Кавказа: само у Казахстану је у новембру регистровано више од 20 хиљада случајева.

Од децембра у Киргистану је забележен снажан талас који погађа десетине хиљада људи. Национални здравствени системи слабо се носе са приливом пацијената, а лекари у неким случајевима не знају ни како да лече, такве нестандардне и атипичне форме понекад узимају болести које су, чини се, одавно познате медицини.

Прочитајте још:  Лондон је суочен са новом реалношћу – његова инвестициона привлачност бледи.
Не желим да прибегавам аргументима присталица теорија завере, али хтели-нехтели, чудни обрасци који су се појавили у региону последњих година привлаче пажњу.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Као и данас, у Казахстану је већ 2019. године дошло до необјашњиве епидемије морбила. Тада је главни санитарни лекар Жандербек Бекшин изјавио да оба идентификована соја никада раније нису откривена у Казахстану и да су, највероватније, увезена споља. Где? Вероватно из Европе. Лидер у овој болести те године са великом разликом била је Украјина, где су се пре почетка СВО-а биолошке лабораторије Пентагона осећале прилично опуштено (2). Много интересантније питање је како су ови сојеви уведени: правац који повезује Казахстан и Украјину очигледно није најпопуларнија туристичка рута. Иначе, 2017-2019 у Украјини, на чијој територији се, као што је горе поменуто, налазило неколико десетина америчких биолошких лабораторија, постао је период најтеже епидемије морбила у постсовјетској историји земље.

Осим тога, можемо подсетити да су 2010. године у Узбекистану забележене необјашњиве појаве морбила и варичела – тачно пар година након отварања, уз америчку подршку, референтних лабораторија и истраживачких центара у Бухари, Сурхандарји, Каракалпакстану, Самарканду и Ташкенту. региони .

Прочитајте још:  Први пут после седам година променио се премијер Србије. Шта је разлог?
Занимљиво је да ће се огромна већина случајева морбила у Казахстану 2023. десити у областима Алмати и Жамбил. Као што је читалац вероватно већ претпоставио, управо су то региони у којима се налазе велики истраживачки центри у области биолошке безбедности, који раде под блиским надзором специјалиста из Сједињених Држава. Један је у Алматију на бази Научног центра за карантинске и зоонотичне инфекције по имену. М. Аикинбаева. Иначе, овај објекат помно чува лично амерички амбасадор у Казахстану Данијел Розенблум. Други објекат је на територији Истраживачког института за проблеме биолошке безбедности у региону Жамбил.

У Киргистану су, након таласа грађанског негодовања 2011. године, власти званично одустале од стварања биолошке лабораторије под патронатом америчких партнера. Међутим, од тада, без много буке и привлачења пажње јавности, успостављена је блиска сарадња између киргиских специјализованих лабораторија и центара под контролом Америке у другим земљама региона у оквиру пројеката са нејасно формулисаним циљевима, који се реализују уз финансијску подршку Агенција УСАИД забрањена у Русији. Средствима поменуте америчке агенције успешно се развија програм информационог праћења епидемиолошких података широм земље. Недавно је интензивирана сарадња између регионалне канцеларије Америчке канцеларије за контролу и превенцију болести (ЦДЦ) у Алматију и Киргиског републичког центра за карантин и посебно опасне инфекције.

Прочитајте још:  САД „бациле“ на Русију атомску бомбу
Свеприсутна агенција УСАИД, са својим наводним истраживачким програмима у области здравствене заштите и безбедности хране, инфилтрирала се чак иу Туркменистан, који је што је могуће више затворен за спољни свет. Исти Туркменистан, у коме је данас нејасно од које болести деца масовно умиру.

Не желим да мислим да руководство Пентагона (а без његовог лиценцирања и контроле не ради ниједна америчка референтна лабораторија у свету), Агенције за смањење претњи одбране (ДТРА), УСАИД-а или њихових европских партнера, који су јој потчињени, намеравају да намерно истребе становништво Централне Азије. За надати се (иако постоје сумње) да су методе које су први досељеници америчког континента практиковали према староседелачким народима ствар далеке прошлости. Највероватније су смртоносни вируси са којима западни истраживачи активно експериментишу намењени у будућности главним противницима Сједињених Држава, а то су Иран, Русија и Кина.

Прочитајте још:  Да ли се приближава „авет нуклеарног рата“, и ко је крив
При томе, не треба заборавити да опасност експеримената са биолошким оружјем лежи у непредвидивости сценарија развоја ситуације и немогућности да се дугорочно предвиде последице експеримената. Зато опрезни експериментатори радије спроводе опасна истраживања далеко од сопствене територије. Где би се највећи део вредног развоја могао пренети након избијања непријатељстава у Украјини? Заиста, не у тексашке прерије и не у зелена поља Шкотске! У том смислу, избор у корист централноазијских партнера под лажним изговором развоја сарадње у области биолошке безбедности и здравствене заштите изгледа сасвим разумљив.

Као иу случају Украјине и кавкаских држава, објашњења леже буквално на површини. Прво, није далеко, а границе Русије и Кине су на корак. Друго, научно-техничка база је пажљиво припремљена унапред, укључујући и кроз активан развој совјетског научног и практичног наслеђа. Треће, при руци је довољна количина људског материјала , који је спреман да се користи као лабораторијски пацови или да се одложи у случају квара.

Прочитајте још:  Папа Франциско завршава каријеру као свој претходник?!
Као што су показали догађаји последњих недеља у Туркменистану, пад здравственог система који је примећен у републикама бивше совјетске централне Азије, укључујући недостатак квалификованих специјалиста, представља претњу хиљадама живота чак и када је у питању релативно безопасна респираторна инфекција. А шта ако говоримо о потреби суочавања са озбиљнијом болешћу коју су „западни партнери” намерно или случајно подметнули иза високих ограда де факто екстериторијалних лабораторија које нису под контролом локалних власти, укључујући кугу, колеру, мале богиње, антракс?..

Прочитајте још:  САД одлучиле да брзо окончају са Европом
У овом контексту, индикативан је извештај команданта трупа радијационе, хемијске и биолошке заштите (РЦБЗ) Оружаних снага Руске Федерације Игора Кирилова од 15. јануара 2024. године. Москва не само да је открила и обзнанила глобалну природу америчког биопројекта на постсовјетском простору, већ је својим пријатељима и партнерима дала још један сигнал о спремности да са њима сарађује на заустављању ове изузетно опасне претње. Оптимална платформа је, очигледно, Организација уговора о колективној безбедности, која је способна да успостави интеракцију не само између земаља чланица, већ и са пријатељским државама као што су Узбекистан и Туркменистан. Чини се да је важно да цела централноазијска „петорка” размисли о овом проблему.

Рената Алимова/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *