НАТО прети или се прибојава: Будите спремни на тотални рат против Русије у наредних 20 година

1

НАТО (Фото: Весна Веизовић)

Цивили морају да се припреме за свеобухватни рат са Русијом у наредних 20 година, упозорио је данас председавајући Војног комитета НАТО-а, адмирал Роб Бауер, и додао да ће, поред оружаних снага, и велики број цивила бити мобилисан и да је на владама да успоставе системе за управљање тим процесом, преноси британски лист “Телеграф”.

“Морамо да схватимо да мир није гарантован. И зато се ми (НАТО) спремамо за сукоб са Русијом. Али дискусија је много шира. Војно-индустријска база и људи морају да схвате да играју улогу”, рекао је Бауер и упозорио да ствари неће бити “сјајне” у наредних 20 година.

Око 90.000 војника Алијансе следеће недеље ће започети највећу војну вежбу блока од Хладног рата, наводе светске новинске агенције.

НАТО вежба “Стедфаст дифендер 2024” се више него удвостручила по броју учесника откада је најављена прошле године и посебно је осмишљена да припреми Алијансу за руску интервенцију, али су високи званичници НАТО-а све више забринути што владе и приватни произвођачи оружја заостају у припремама на унутрашњем плану, оцењује “Телеграф”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Залихе оружја и муниције НАТО-а су исцрпљене због сукоба у Украјини и биће потребне године да се попуне тренутном стопом производње.

У међувремену, Русија је утростручила своје војне расходе на 40 одсто укупног националног буџета, док је драстично убрзала производне линије.

Западна помоћ Украјини је опала због све већег отпора јавности у Сједињеним Америчким Државама и Европској унији.

ЕУ није успела да испуни своје обећање да ће послати милион артиљеријских граната од 155 мм у Кијев до следећег месеца, што је допринело смањењу стопе паљбе украјинске артиљерије.

Прочитајте још:  Референдум о придруживању Јужне Осетије Русији биће одржан после 10. априла

Председник САД Џозеф Бајден такође није успео да убеди републиканске лидере да подрже даље пакете потрошње за Украјину, јер они тврде да би новац требало да се потроши на домаће приоритете, као што је погранична безбедност.

С друге стране, британски министар одбране Дејвид Камерон поручио је да не жели да савезници подстичу Украјину на преговоре с Русијом и да је најбољи начин да се рат оконча потпуна подршка Запада Кијеву.

На Светском економском форуму у Давосу, Камерон је чак упоредио позиве на преговоре са уступцима тадашњег британског премијера Невила Чемберлејна Адолфу Хитлеру уочи Другог светског рата.

У октобру прошле године, немачки министар одбране Борис Писторијус такође је позвао на припреме за могући сукоб у Европи. Као одговор на то, посланик Државне думе Русије са Крима, Михаил Шеремјет, изјавио је да немачке власти својом агресивном политиком саме иницирају рат у европским земљама.

Према његовим речима, гаранција мира и просперитета у региону могу бити само пријатељски и добросуседски односи са Русијом.

Москва је више пута истицала да није претња ни по једну земљу НАТО, али да ће пратити дејства која су потенцијално опасна за њене интересе.

Истовремено, Русија остаје отворена за дијалог по свим питањима, али на равноправној основи, док Запад мора да одустане од курса милитаризације Европе.

Руски председник Владимир Путин поручио је раније да Москва не жели директан војни сукоб са Северноатлантском алијансом, али ако неко то буде желео, Москва ће бити спремна за то.

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “НАТО прети или се прибојава: Будите спремни на тотални рат против Русије у наредних 20 година

  1. Тако лају нацистичке убице СРБСКЕ ДЕЦЕ И СРБА из нацистичке Америке и цалог нацистичког запада. Највеће њихово оружје лажни свет и уношење панике и страха да би лакше владали народима које су поробили. Та лажна нацистичка политика је офуцана и нема никаквог ефекта јер то више нико не слуша и обични људи знају да све што приговоре ове нацистичке убице стрвине и крвници је лаж за једнократну употребу.
    Па нацистичке убице су поубијали више људи на планети него што су сви ратови досад однели жртава а о пљачкама да не причамо кер и ово САД што раде је управо припрема за пљачку и отимање туђе земље за крађу и убијање невиних људи.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *