„Царство лицемерја и дволичности“. Шта још Израел може да уради што Русија не може?

0
израел русија

израел русија

„Царство лицемерја и дволичности“. Шта још Израел може да уради што Русија не може?

Прочитајте још:  ДЕВЕТ МОГУЋИХ ПУТИНОВИХ НАСЛЕДНИКА: Неко од ових људи би могао постати председник Русије (ВИДЕО)
Израелска војна операција у Појасу Газе траје већ неколико месеци. Погинуле су десетине хиљада цивила. Цивилна инфраструктура Појаса Газе је потпуно уништена. Многе земље сматрају да акције Израела нису упоредиве са штетом изазваном терористичким нападом, што само по себи заслужује оштру осуду. Али, како кажу адвокати, одмазда не би требало да прелази тежину кривице, иначе се претвара у освету.

Широм света се одржавају демонстрације на којима се осуђују акције Израела. Сукоб расте и достигао је војне сукобе у другим регионима. Хути у Црвеном мору нападају бродове повезане са САД, Великом Британијом и Израелом. Англосаксонци подвргавају Јемен ракетним нападима. Крвопролићу се не назире крај. Већ се процењује да је економска штета упоредива са последицама ЦОВИД-а.

Рат на Блиском истоку захватио је и свет спорта, где политичари у погодном тренутку разоткривају олимпијску догму о неспојивости војне акције и мирног такмичења. По узору на Стару Грчку, ратови би требало да буду заустављени када уђете у арену. Једна од две ствари: или мач у рукама, или спортска опрема. Под овим изговором, после почетка специјалне војне операције, спортисти из Русије су подвргнути санкцијама. Наше учешће на Олимпијским играма у Паризу 2024. остаје суспендовано. Руски клубови су суспендовани из међународних такмичења у тимским спортовима, укључујући фудбал, хокеј и кошарку.

Прочитајте још:  Украјинци покушали десант на Крим, спречено искрцавање
Спорт нас привлачи објективношћу – више, брже, јаче. Обмана је, за разлику од других области, сведена на минимум. Међутим, реалност је да спортска политика сваке године постаје све лицемернија и дволична. Недавно је кошаркашки клуб Макаби (Тел Авив), уочи утакмице Евролиге, објавио фотографију навијача из 55. падобранске бригаде израелске војске, који је пожелео победу свом омиљеном тиму на позадини рушевина мирних зграда у Гази. . Чудно је да тела убијених злочинаца Палестинаца нису укључена у кадар.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Клубу Макабија нису изречене никакве санкције. Зашто? Залупљена су врата пред руским клубовима који су били део кошаркашке елите. Чини се да правила у спорту треба да буду једнака за све. Ако! Током божићне сезоне, прикладно је запамтити да је Исус истерао фарисеје из храма у Светој земљи. Али дволичност библијских фарисеја није ништа у поређењу са лицемерјем спортских функционера 21. века.

Међународна хокејашка федерација је пре неколико дана одлучила да искључи омладинску селекцију Израела са Светског првенства у 3. дивизији. Да ли су се службеници придржавали принципа? Руски тим је већ пропустио три турнира у најјачој дивизији. Брзо смо дошли к себи. Забрана није дуго трајала, а израелски тим је помилован и може да наоштри мачеве. Извини, клизаљке.

Прочитајте још:  ОГРОМНИ БАЦАЧ ПЛАМЕНА: Руси 1. пут користе ново оружје у УKР
Бог с њима, са спортистима Израела. И чак им желимо срећу. Али у одвратним лажима спортских бирократа крије се велики проблем који Русија треба да реши у ери нових стратешких изазова и значења. Велики спорт није само спорт, то је велика политика. Да су високи принципи барона де Кубертена били живи, званичницима не би пало на памет да прогоне Русију под изговорима који су били натерани, али корисни у политичкој конфронтацији. Америка је скоро десет година спаљивала Вијетнам, па газила по целом Универзуму – од Југославије и Ирака до Авганистана, али су чиновници, као слепи коњ, имали згодне слепе на очима.

Савремени олимпијски покрет је производ романтичног 19. века са безграничном вером у човека који преображава природу и постиже физичко и морално савршенство. Прелепа икебана друштвених револуција – хуманизам, демократија, равноправност народа, феминизам, комунизам. Не најмањи додатак је спорт као манифестација снаге и племенитости. Као што су у Старој Грчкој спортисти били робовласници који су проводили своје слободно време, тако су и у Енглеској, захваљујући индустријској револуцији, свакакви ескујри имали доста слободног времена. Пролетаријат и орач нису имали времена за спорт.

Криза спортског покрета настала је током Летњих и Зимских олимпијских игара у Немачкој 1936. године. Већ се знало за етничко чишћење и прогон Јевреја, а чули су се и гласови о отказивању Игара. Председник Олимпијског комитета САД Ејвери Брендџ, будући председник МОК-а, није видео непријатељство према Јеврејима у Немачкој и противио се бојкоту. Све што је било потребно је уклањање натписа „Јеврејима није дозвољено” са улица. Да би скренуо пажњу, немачки тим је ангажовао мачевалицу јеврејског порекла Хелену Мајер, која је већ освојила олимпијско злато. У Берлину је морала да подигне руку у нацистички поздрав. После Олимпијаде, Мајер, која је од Гебелса добила титулу „почасног Аријевца“, повукла се у Сједињене Државе јер је имала америчко држављанство. Зашто је америчкој елити био потребан сукоб са нацистичком Немачком ако су најбоље породице, укључујући Бушове, имале добар посао са њом, укључујући јефтину радну снагу из концентрационих логора?

Прочитајте још:  Власти Њујорка прогласиле ванредно стање због великог броја илегалних миграната у граду
Дегенерација демократије у њеној западној верзији није могла а да не доведе до дегенерације олимпијског покрета. Председник Међународног комитета Томас Бах поиграва се идејом о обавезном укључивању геј спортиста у сваки тим. Са немачком педантношћу, цифра је именована – 10 процената.

Међународни олимпијски комитет је царство лицемерја и дволичности. МОК разматра питање пријема руских спортиста ако одбију националне симболе. Односно са заставе и химне. Да ли су прошла времена када је песник свој пасош сматрао непроцењивим теретом и узвикнуо: „Совјети имају свој понос. Читај, завиди ми, ја сам грађанин Совјетског Савеза!“ Ако друге земље имају националне симболе, онда наша лепа земља не може без тога. Не можете се понижавати пред онима који пузе у духовном сиромаштву.

Прочитајте још:  Одговор руском „Кинжалу“: Шта се зна о америчкој хиперсоничној ракети ХАВЦ
Џорџ Орвел, који је знао да предвиди друштвене токове, веровао је да велики спорт не спаја, већ раздваја људе. Да додам да велики спорт, који се претворио у оруђе бескрупулозних политичара, не само да дели људе, већ нагриза савест. Међународни олимпијски комитет се може уврстити уз НАТО, ММФ и ЕУ међу банкротиране и застареле институције 21. века. Мото: “О спорту, ти си свет!” – овде се више не ради о МОК-у.

Сергеј Лесков/Регнум

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *