Словачка министарка: “ЛГБТ организације више неће паразитирати на буџету.”

0
лгбт

Мартина Шимковичова

Министарство културе Словачке ће смањити обим и количину догађаја и образовних пројеката у вези са активностима промовисања ЛГБТ + тема, рекла је министарка културе Мартина Шимковичова више од годину дана након што су две особе убијене испред геј бара у Братислави.

“ЛГБТИ+ организације […] више неће паразитирати на новцу из ресора културе. Ја то сигурно нећу дозволити под својим руководством”, написала је Шимковичова у званичном саопштењу министарства на Фејсбуку.

Министарка је рекла да “одбацује прогресивну нормализацију” и да је њена основна идеја будућег рада ресора “повратак у нормалност”.

Невладина организација Саплинк, коју је Шимковичова такође напала у свом говору, њену изјаву сматра покушајем “цензуре и дискриминације”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Згрожени смо што министарка јавно напада конкретну мањину и одређену невладину организацију, са којом државни органи до сада нису имали проблема”, реаговао је директор компаније Саплинк Роберт Фуриел.

Организација је саопштила да вец́ 12 година “допуњује и замењује државу у заштити и одбрани људских права ЛГБТИ+ особа”, те да личне склоности министрке не могу бити једини критеријум да ли ће држава нешто подржати или не.

Словачка остаје једно од најтежих места за живот ЛГБТ K+ особа у ЕУ. У студији истраживачког центра ГЛОБСЕЦ из 2023. године, 63 одсто Словака се противило гарантовању одређених права ЛГБТK+ особа, као што је право на брак.

Еуроактив

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *