Какав документ од 11 тачака је Вучић потписао са Куртијем и Рамом у Скопљу

0

Tanjug/AP Photo/Boris Grdanoski

Лидери Западног Балкана усвојили су на скупу “План раста: Западни Балкан и Европска унија” одржаном у Скопљу заједничку изјаву, у којој се истиче изузетан значај сарадње у региону и указује да “План раста” представља нову прилику за промоцију економског и друштвеног приближавања региона Европској унији.

У изјави од 11 тачака усвојеној на јучерашњем скупу наводи се да заједнички напори земаља Западног Балкана имају за циљ не само јачање интеграције региона, већ и приближавање широј интеграцији у јединственом тржишту ЕУ.

У првој тачки је наведено да су лидери, “уз препознавање замршеног геополитичког пејзажа” који карактеришу сукоби у Украјини и на Блиском истоку, истакли “изузетан значај” сарадње у региону и интеграцију са Европском унијом, те посвећеност унапређењу слободе кретања капитала, робе, услуга и људи.

У другој тачки се признаје значај закључака председавајућег самита Берлинског процеса у Тирани од 16. октобра 2023. и Бриселске декларације из самита ЕУ-Западни Балкан од 13. децембра 2023. године.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Даље се наглашава да “План раста” Западног Балкана представља нову прилику за промоцију економске и друштвене конвергенције региона са Европском унијом као средством за напредовање у процесу приступања и истиче посвећеност томе да се искористе могућности које “План раста” пружа.

“Спремни смо за имплементацију овог свеобухватног ‘Плана’, укорењеног у поступној интеграцији у јединствено тржиште ЕУ, побољшану регионалну економску интеграцију, убрзане фундаменталне реформе, поштовање демократије, основних права и вредности и владавине права, укључујући борбу против корупције и сузбијање политичког мешања у независне институције које треба подједнако да служе свим грађанима”, наведено је у изјави.

Прочитајте још:  Црква светог Лазара у којој се причестила српска војска пред Косовски бој служи Шиптарима као пољски тоалет!

Додаје се да се “План раста” посматра као шанса за подстицање и спровођење кључних реформи ка затварању јаза у конвергенцији са ЕУ, што ће подстаћи развој, укључујући социо-економске реформе, током кључног тренутка у процесу проширења.

“У том духу започели смо припреме за имплементацију Плана раста,
укључујући развој стратешких реформских планова који усмеравају акције и инвестиције у наредне четири године”, пише у заједничкој изјави.

Лидери су навели да се реформски програми заснивају на појединачним напорима у оквиру кључних економских реформи, за које се обавезују да ће наставити да унапређују и подржавају, и да ће План раста допунити постојећу подршку претприступној помоћи и пружити додатни подстицај имплементацији инвестиционог плана и реформи на путу приступања ЕУ.

“Заједно, као регион, концентрисаћемо своје напоре на промовисање регионалне економске интеграције кроз заједничко регионално тржиште засновано на правилима и стандардима ЕУ док истовремено унапређујемо отварање тог тржишта ка јединственом тржишту ЕУ”, наведено је у изјави.

Лидери су истакли да цене подршку ЕУ у том процесу и да су посвећени припреми за амбициозни наставак актуелног ЦРМ акционог плана, наглашавајући значај сарадње са Регионалним саветом за сарадњу, Цефтом, Енергетском заједницом и Транспортном заједницом, као и са Коморским инвестиционим форумом у том процесу.

У изјави се истиче да, уз препознавање потребе за колективним доприносима развоју “Плана раста”, заједнички напори имају за циљ не само јачање интеграције унутар региона, већ и да “утру пут и буду одскочна даска за ширу интеграцију са јединственим европским тржиштем”.

Наводи се да ће се то састојати од убрзања заједничких подухвата за олакшавање регионалне трговине, смањење негативног утицаја нецаринских мера, отварање услужног сектора и олакшавања кретања радника.

Прочитајте још:  Улога хрватске Удбе у избору патријарха СПЦ

“Потврђујући да је ЕУ отворена за разматрање предлога из ‘Плана раста’ чији је циљ унапређење економске интеграције Западног Балкана са ЕУ и унутар региона, појачаћемо напоре да се ускладимо са правилима јединственог тржишта ЕУ”, наводи се у заједничкој изјави.

Додаје се да ће бити отворени релевантни сектори за суседе, на начин који се придржава принципа заједничког регионалног тржишта и правила ЕУ у циљу очувања интегритета јединственог тржишта ЕУ са једнаким условима.

“Чврсто верујемо да ће Инструмент за реформу и раст опипљиво унапредити процес приступања за наше грађане и допринети смањењу социјалног и економског јаза у региону, уз стварање полуге за имплементацију тржишно оријентисаних реформи које генеришу раст”, додаје се у заједничкој изјави лидера са скупа у Скопљу.

На скупу у Скопљу учествовали су премијер Северне Македоније Дмитар Ковачевски, председник Србије Александар Вучић, премијер Црне Горе Милојко Спајић, премијер Албаније Еди Рама, као и премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти.

Састанку је присуствовао и генерални директор Директората ЕК за суседство и преговоре о проширењу Герт Јан Копман и помоћник америчког државног секретара за Европу и Евроазију Џејмс О’Брајан.

Путем видео поруке присутнима се обратила и председница Савета министара Босне и Херцеговине Борјана Кришто.

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *