Када џелат узме правду у своје у руке: У Хрватској нема одштете за побијену српску ђецу у током „Олује“

0

Када џелат узме правду у своје у руке: У Хрватској нема одштете за побијену српску ђецу у током „Олује“.

Упркос увреженим схватањима да жртве немају ни вјеру, ни нацију, ни боју, хрватски Закон о цивилним страдалницима из Домовинског рата доказује, изгледа, супротно. На снази је од краја јула 2021. године, али до данас српске цивилне жртве не могу да добију одштету у овој земљи.

Наиме, члан пет овог акта прописује да право на одштету не могу да остваре „припадници, помагачи или сарадници непријатељских војних или паравојних јединица, као ни чланови њихових породица на основу њиховог страдања.“ А одлука ко је помагач или сарадник врло је арбитрарна.

Прочитајте још:  Поново букти између Црне Горе и Хрватске због српског брода, Србија ћути
Како су за Новости објаснили у Правном одељењу Српског народног вијећа, у свим одбијајућим решењима њихових странака пише да „особа не задовољава услове из члана 5“, без образложења зашто је проглашена непријатељем, као и без било каквих доказа. Све одбијене особе претходно су доставиле потврде да нису осуђиване ни за каква кривична ђела против државе, као и да се против њих не води кривични поступак.

Међу одбијенима нашло се и неколико мајки које су изгубиле малољетну ђецу у рату, а одбијене су само зато што су им поједини мушки сродници били мобилисани у сеоске страже. У Правном одељењу СНВ оценили су да је то дискриминација на основу породичног или брачног статуса. Код других, пак, није установљена никаква слична веза са ратом унутар породица, а ипак су одбијени због члана 5.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  ДАЧИЋ: Посланици су вредно радили и мораћемо да им повећамо плате!
Министарство бранитеља не признаје ни страдање српских цивила у Босни и Херцеговини као страдање у Домовинском рату, што се прије свега односи на ђецу погођену на Петровачкој цести, у избјегличкој колони. За њих нема одштете. Али, зато се војницима ХВО, према измјенама Закона о хрватским бранитељима из Домовинског рата, повећавају права иако су ратовали на територији те сусједне земље. Припадници ХВО, хрватски држављани, који су у БиХ стекли статус ратног војног инвалида, имају право на инвалидску пензију.

Одбијени српски цивили као једини правни лијек имају покретање управног спора. У СНВ су за Новости процијенили да ће их тридесетак њихових странака покренути. Међутим, због великих трошкова и често слабијег имовног стања оштећених, многи то неће учинити и одустаће од тражења правде.

Посебан проблем представља прибављање документације за оне који су били заточени у логору или затвору. Министарство хрватских бранитеља не прихвата медицинску документацију надлежних институција суседних или других земаља, у којима су цивилне жртве боравиле између 17. августа 1990. и 30. јуна 1996.

Новости онлајн

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *