ОПАСНЕ ЧЕСТИЦЕ ИДУ КА БАНОВОМ БРДУ И АДИ ЦИГАНЛИЈИ: Огласили се из Градског завода за јавно здравље

0
опасне честице

опасне честице

ОПАСНЕ ЧЕСТИЦЕ ИДУ КАБАНОВОМ БРДУ И АДИ ЦИГАНЛИЈИ: Огласили се из Градског завода за јавно здравље.

Андреј Шоштарић из Градског завода за јавно здравље рекао је да је примећен пораст концентрације суспендованих честица азот-диоксида и угљен-моноксида, које се могу довести у везу са пожаром у Кинеском тржном центру, а на мерним местима на Новом Београду и у Земуну.

Прочитајте још:  Битка за Београд: зашто је српска опозиција изашла на улице
Како је истакао, то је било у периоду јутрос од 7 до 8 сати, недуго по избијању самог пожара, али су се после 8 часова те честице преместиле.

– Након 8 часова примећено је и да концентрације полако опадају на ова два места, јер се стуб дима распростире и одлази у више слојева атмосфере. Присутно је и благо загађење на мерним местима која се налазе на Ади Циганлији, код моста на Ади и на Бановом брду, у периоду после 8 часова – рекао је Шоштарић.

Навео је да ће Градски завод за јавно здравље Београд (ГЗЈЗ) континуирано пратити ситуацију везану за предметни пожар и у складу са развојем саме ситуације ће наставити да објављује препоруке на својој интернет страници, тј. на сајту Градског завода за јавно здравље Београд, као и на сајту Беоеко.
.

Прочитајте још:  Грчић је смењен пре тачно месец дана, али ЕПС још нема директора
Како се наводи на сајту ГЗЈЗ, препоручује се грађанима који виде или осете дим затворе прозоре и избегавају боравак на отвореном простору!

Затворите прозоре, ставите маске

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Подигнута кривична пријава против Чанка због позива на убиство Владимира Путина
Оснивач Националне еколошке асоцијације Миленко Јовановић упозорио је да грађани који се налазе непосредно поред места пожара на Новом Београду затворе прозоре на својим становима и ставе маске Н-95, како би спречили удисање штетних супстанци.

– Сагоревање било чега, а посебно пластике емитује изузетно токсичне материје. Међутим, оне се не мере нити се могу одмах промптно измерити… И сада је битно како реаговати.

Уколико је све у реду, потпуно је небитно ко шта ради, а када се деси овакав инцидент морамо знати шта гори, колико тога има и превентивно рећи грађанима да затворе прозоре и ако су у непосредној близини да ставе маску Н-95. То је нешто што не спасава грађанима живот, али се мора превентивно применити уколико се налазе у непосредној близини пожара – каже он.

Пожар избио у раним јутарњим часовима

Пожар у кинеском тржном центру у Блоку 70 избио је рано јутрос и до сада он још увек није угашен. Ватрена стихија гутала је све пред собом, а како се може чути на лицу места сумња се да је радник из једне продавнице по доласку на посао укључио грејалицу након чега је избио пожар. Међутим, други извор, такође незваничан, каже да је узрок пожара експлозија плинске боце.

Прочитајте још:  ВУЧИЋ МОЖЕ НЕМОГУЋЕ: Од ратног стања до кафане за само пет дана (Видео)
Пожар је гасило 76 ватрогасаца и три хеликоптера. До сада је ватрена стихија локализована, али се и даље ради на догашивању у унутрашњости објекта.

Глас јавности

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *