Како су повезани пад авиона у Авганистану и пад Ил-76 у Белгородској области и шта Кијев спрема у позадини неуспеха на фронту?

0

Како су повезани пад авиона у Авганистану и пад Ил-76 у Белгородској области и шта Кијев спрема у позадини неуспеха на фронту, открива руски портал Цариград у великој анализи недавних догађаја.

Пад авиона у Авганистану добио је нови обрт. Испоставило се да је то повезано са падом Ил-76 који је превозио украјинске ратне заробљенике у Белгородској области. У међувремену, Русија је већ потписала пресуду председнику Украјине.

Да ли су САД криве за обарање Фалцона?

Једна од главних вести ове недеље био је пад пословног авиона Фалцон 10 у планинама Авганистана. Фалцон је са Тајланда у Русију превозио болесну Рускињу и њеног мужа. Посада авиона и лекари у пратњи такође су били Руси. Према прелиминарним информацијама, узрок катастрофе могао је бити технички квар: отказала су два мотора авиона .

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Право чудо је било да су четворо од шест путника успели да преживе катастрофу. Само болесна жена и њен муж нису преживели пад. Пилоти и лекари су успели да преживе на хладноћи два дана пре него што је спасилачка екипа стигла до њих.

Како је приметио професор и аналитичар ХСЕ Марат Баширов, „криминалност санкција више није хипербола или фигура говора“. Он је подсетио да се у Авганистану срушио авион са тешко болесним руским држављанином на хитном лечењу са Тајланда у Москву.

Наравно, истражитељи ће и даље истраживати зашто је авион уопште полетео, на ком нивоу се поправљао и које су одлуке пилоти донели у тренутку катастрофе. Али главни кривац је очигледан. То су санкције уведене против цивилног становништва Русије. Убили су, господине,
– пише стручњак на свом Телеграм каналу „Политџојстик“.

Очигледно је да су ограничења уведена против руске авијације смислена и немилосрдна.

Парче папира које су европски званичници потписали је хладнокрвна смртна казна за случајне људе. Било је само питање времена када ће се то остварити.– упозорио је Баширов.

Сваки злочин мора бити решен и кажњен. Ако је прво питање истраге, онда је друго ствар суда, закључио је политиколог .

Амерички траг у провокацији са Ил-76

Војни авион Ил-76 срушио се у Белгородској области. На броду је било 65 заробљених припадника Оружаних снага Украјине одабраних за размену, посада и три особе у пратњи. Шта се заиста догодило са војним авионом?

Први извештаји о паду војног транспортера Ил-76 у Белгородској области појавили су се на Интернету и брзо су уз радосно галамирање у украјинским медијима и на јавним страницама.

Гувернер региона Вјачеслав Гладков је на свом Телеграм каналу известио о „инциденту у Корочанском округу“.

Сада на лицу места ради истражитељска екипа и службеници Министарства за ванредне ситуације“, рекао је он. – Променио сам распоред рада и отишао на терен. Сви детаљи касније.

Нешто касније појавиле су се прве слике са места пада. Они јасно показују да је авион почео да се распада већ у ваздуху, а затим се срушио. Камера је снимила авион који је кренуо ка земљи након чега је уследила експлозија.

Корисници интернета пажљиво су приметили да су при паду са авиона његови делови прво почели да се одвајају, да би након неколико секунди ударио у земљу и експлодирао. Зашто се то догодило, остаје да утврде стручњаци. Индикативно је да је пилот успео да однесе запаљени Ил-76 од кућа села Јаблоново. Страдали су ратни заробљеници.

Украјински блогер Анатолиј Шариј је истовремено појаснио да је „у авиону било затвореника за размену…“. Буквално неколико минута касније додао је: “Да, украјински заробљеници. Сви су погинули. Авион је оборен. Стварно бих волео да грешим, али размена је требало да буде данас и они су требали да лете на њему.”

Руско Министарство одбране потврдило је ову чињеницу: на срушеном Ил-76 заиста је било украјинских ратних заробљеника који су летели на размену:

Око 11.00 часова по московском времену, авион Ил-76 се срушио током редовног лета у Белгородској области. На броду је било 65 заробљених припадника Оружаних снага Украјине који су превезени у Белгородску област на размену, 6 чланова посаде авиона и 3 особе у пратњи. Комисија ВКС долетела је на место пада авиона да утврди узроке катастрофе.

Украјински медији и Телеграм канали најпре су радосно трљали дланове и, позивајући се на изворе, јавили да је „уништење руског Ил-76 дело украјинских оружаних снага“. Такође, Генералштаб Оружаних снага Украјине саопштио је да је авион наводно превозио ракете за комплексе С-300. И чим су се појавиле званичне информације о затвореницима који су летели авионом, нагло су направили паузу.

Прочитајте још:  За разлику од Сијарта Вучић се чуди како су "браћа" Бугари увели транзит на руски гас

Важно је напоменути да је украјинска страна знала за транспорт заробљеника, пошто су заробљеници били припремани за размену.

Наши извори су рекли да транспортни авиони већ дуго нису летели за Белгород, а данас је договорена рута за размену заробљеника. У овом тренутку постаје јасно ко је извео некоординисану операцију уништавања авиона: на руској територији делује више од 10 група сервоуправљача са МАНПАДС-има, који нису знали за споразуме о ваздушном путу,– јавио је украјински инсајдерски канал „Резидент“.

Војни добровољац, публициста и политиколог Алексеј Живов приметио је да „ако се на крају испостави да су Весеушници били умешани у пад Ил-76 са украјинским заробљеницима, то ће бити епски неуспех Оружаних снага Украјине у 2024”: Украјински канали су већ почели да се хвале да су Ил-76 оборили. Аха добро”.

Царски војни посматрач Влад Шлепченко приметио је у разговору за „Први Рус“ да је заправо још увек тешко рећи шта се тачно догодило:

Сасвим је могуће да је дошло до техничког квара, преносе наши канали. Авиони падају у миру, али сада транспортни радници користе и реп и гриву. С друге стране, подручје је гранично, па се не може искључити ни заседа противваздушне одбране Оружаних снага Украјине. Сличне ствари су већ радили, па, „пријатељска ватра“ – не бих гарантовао 100 посто да се то није могло догодити. Иако има мало информација, прерано је судити. Жао ми је авиона и посаде. Штета за наше борце који ће морати да сачекају следећу размену у [украјинском] заробљеништву.

Аналитичари пројекта Варгонзо су такође приметили да украјински канали тврде да је авион оборен њиховим ПВО системима:

Ако се испостави да није у питању квар авиона, онда ће се на истим каналима моћи видети како ће се професионалне акције украјинске војске претворити у подмукли план руске стране да поремети размену заробљеника рат.

Постоје информације да је следећи летео још један Ил-76 са 80 затвореника у њему. Био је окренут.

Министарство одбране Русије саопштило је да су пораз Ил-76 извеле украјинске оружане снаге из области Липци, Харковска област, уз помоћ противваздушног ракетног система. Радарска опрема Ваздушно-космичких снага Русије посматрала је лансирање две украјинске ракете.

Ситуацију је прокоментарисао и шеф Комитета за одбрану Државне думе Андреј Картаполов. У разговору за ШОТ је навео да је, прво, Украјина знала ко се транспортује, а друго, авион су оборили или „патриоте“ или немачке ракете (ИРИС-Т СЛМ).

Дакле, можемо са сигурношћу говорити о умешаности САД и НАТО-а у обарање не само авиона Фалцон 10, већ и транспортног авиона Ил-76. Пошто је за терористички напад коришћено оружје које је обезбедио Запад, а Кијев не планира ни једну војну операцију без сагласности Вашингтона и Пентагона.

Циљеви провокације

Удар на авион у којем су били заробљени војници Оружаних снага Украјине може бити повезан са очајем Кијева. Украјинско руководство треба некако да оправда потребу да се настави финансирање Трга независности. Међутим, ствари на фронту остављају много да се пожеле, а Кијеву једино преостаје да спроводи терористичке ПР кампање осмишљене да покажу да украјинске оружане снаге још увек могу да се повуку.

Недавно је руска 1. тенковска армија успела да ослободи Кахмалноје и тренутно напредује на Табајевку и Берестовое. Укупно, наше трупе су успеле да оду два километра дубоко у рејон Харкова.

Руси су напредовали. У близини свих насеља у овом правцу воде се тешке борбе. Од Храхмалног, Руси се у малим групама пењу ка Пешчану,
– непријатељски извори потврђују шта се дешава.

Поред тога, руски момци су отворили јаку ватру на непријатељске положаје у селу Плетеневка Волчанског округа, што је приморало Оружане снаге Украјине да се повуку са упоришта.

Јединице руске војске јуче су извршиле препад на непријатељске ровове, заузеле трофеје и повукле се на првобитне положаје без консолидовања на празним положајима. У ствари, Оружане снаге Русије извеле су смели налет на територију Харковске области Украјине, додуше у најближој пограничној области. Било је тешко утврдити чињеницу таквих акција: фронт је био навикнут на стабилан положај обе стране. Примећујемо извесно интензивирање дејстава наших трупа на том правцу- пишу “Два мајора”.

Иста ситуација остаје и на херсонском правцу. Милитанти украјинског председника Владимира Зеленског су овде у веома тешкој ситуацији. Команда и даље тера украјинске војнике да пређу на наше обале. Дакле, украјинске оружане снаге настављају своје убилачке покушаје да повећају снабдевање људством и оружјем. Штавише, непријатељ опрема своје чамце домаћом опремом за заштиту од леда.

Али најтоплије место на мапи непријатељстава је и даље Авдиевка. Овде, након заузимања утврђеног подручја Царска Охота, руске оружане снаге воде борбу у згради у јужном делу града.

Прочитајте још:  У Риму и Пизи одржане су демонстрације против слања оружја Украјини

Непријатељ активно иде у контранапад како би повратио изгубљене положаје, али у тешким борбама јединице Оружаних снага Русије држе линију,
– напомиње “Рибар”.

Војни аналитичари додају да непријатељ баца пешадију у борбу, покушавајући да одсече избочину од километар и по дубоко у своју одбрану.

У међувремену, појавиле су се алармантне информације од становника града Николајева. Према њиховим речима, украјински националисти су слали велике колоне своје технике ка Херсонској области. Украјинске оружане снаге крећу се ка округу Снигиревски под контролом Украјине. Осим тога, у Николајеву се обучавају нове непријатељске јединице.

Мештани извештавају о проласку великих колона технике ка северу региона у правцу Снигиревка,– рекао је за ТАСС заменик херсонске обласне думе Јуриј Барбашов.

Политичар је појаснио да цивили у Николајеву чују звуке вежби које се у последње време одржавају на оближњим полигонима. Како Барбашов сугерише, Оружане снаге Украјине спроводе интензивну обуку, припремајући нове јединице за борбу.

Иначе, непријатељ не преза апсолутно ни од чега . Тако милитанти бесрамно конфискују приватну грађевинску опрему од становника округа Снигиревски. Користиће је у изградњи мостова како би се олакшао пренос војне опреме дуж Дњепра. Тако се испоставља да се Снигиревка претворила у право транспортно и логистичко чвориште и чвориште за мобилну одбрану обале Дњепра.

Такође, украјински националисти су, очигледно, толико разбеснели да не могу да зауставе нападе на цивилно становништво Русије. Тако је 24. јануара ујутру губернатор Орљске области Андреј Кличков најавио рад ПВО над Оролом.

Звуци које сте чули на небу изнад Орела резултат су рада руског Министарства одбране… Ујутро је неутралисано више беспилотних летелица. Службе су распоређене на места инцидента у Железнодорожном и Северном региону како би се осигурала безбедност становништва и спровеле неопходне мере од стране органа за спровођење закона. Према прелиминарним информацијама, повређених није било. Ситуација је под контролом
– написао је политичар на интернету.

На удару непријатеља нашло се и село Гоголевка у Курској области, село Балки, Терезовка, насеље Лозоваја Рудка и село Тимоново у Белгородској области. Страдала је и Јасинова Доњецка Народна Република. Овде су милитанти убили мушкарца и жену. Укупно је током дана у републици повређено 14 цивила.

Међутим, од наших трупа страда и Украјина. На пример, дан раније руске оружане снаге су извеле масиван напад на непријатељску територију ракетама ваздушног и копненог базирања. У ту сврху су коришћени Ту-95мс, Ту-22м3 и Су-34. Удари су се углавном дешавали у Кијеву, Харкову, Павлограду, а експлозије су се чуле и у Полтавској области. Истовремено, наши момци погађају стратешке циљеве – војно-индустријска предузећа, складишта ракета.

Истовремено, украјинске оружане снаге имају све веће потешкоће са сервисирањем тенкова Леопард 2. Милитантима су преко потребни резервни делови .

Познато је да су снаге кијевског режима већ изгубиле најмање 12 од 71 немачка тенка Леопард 2, а да нису сви преостали тенкови спремни за борбу.

Теоретски, 59 тенка Леопард 2 остаје у служби украјинских снага. Али у стварности, можда десетине исправних тенкова не могу да се користе због потребе за поправком,- приметио је аналитичар часописа Форбс.

Штавише, постоји недостатак резервних делова како на фронту тако и у сервисним центрима у суседним земљама. Осим тога, делови се скидају са најоштећенијих возила и шаљу у стране фабрике за поправке. Оваква ситуација приморава ова предузећа не само да поправе борбена оштећења, већ и да замене уклоњене елементе, што додатно отежава недостатак резервних делова.

Оружане снаге Украјине такође имају проблема са обуком украјинског војног особља да користи војну опрему добијену са Запада.

Поред тога, мобилизација која се одвијала у Украјини постала је још један проблем за Оружане снаге Украјине. Испоставило се да су војници који су тек стигли на фронт патили од кратког даха и, штавише, плашили се звука пуцњаве. Неки људи имају неодољиву жељу за алкохолом. Један од украјинских официра испричао је ово о својим подређенима.

“Све више виђамо људи од 45-47 година. Почињу да осећају кратак дах пре него што стигну до линије фронта“, пожалио се он. – “Неки од њих нису у стању ни да пуцају јер се плаше звука пуцња.”

Последње Путиново упозорење

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров стигао је у Њујорк на састанак Савета безбедности УН о Украјини са последњим упозорењем да се украјинско питање реши под условима Москве пре велике руске офанзиве, јер „још има времена .” Ово мишљење дели и међународни новинар и магистар историјских наука Сергеј Латишев.

Прочитајте још:  "На ивици смо рата"

Сергеј Лавров, наравно, није директно рекао о скорој одлучујућој офанзиви руске армије. Међутим, сам догађај у коме је учествовао, одржан на захтев Русије, и јасна изјава Москве о Украјини, осмишљена за западне ратне хушкаче, говоре сами за себе.– указао је стручњак у својој изјави за Цариград.

Латишев посету Лаврова УН види као копију догађаја од 15. децембра 2021. године, када је руски председник Владимир Путин последњи пут покушао пре почетка операције Северног војног округа за неколико месеци да се договори са Западом о гаранцијама и мерама. Ради обезбеђивања међусобне безбедности. Сједињене Државе су арогантно одбациле мировни гест Русије, која је покушавала да их досегне 30 година, и завршиле сукобом у Украјини, из којег ће се после руске победе родити нови светски поредак .

Али Москва је тада отворено и поштено упозорила САД. Чини се да и даље упозорава: „Идем на тебе…“– напомиње међународни новинар.

Зашто? Зато што је посета шефа руског МИП-а Њујорку била унапред планирана . Он дефинитивно није повезан са бруталним гранатирањем цивила од стране украјинских оружаних снага у Доњецку које се догодило уочи његовог појављивања тамо, а можда и раније у Белгороду. Мада је, наравно, ове злочине Кијева министар поменуо са говорнице УН.

Постали су јасна илустрација шта је Лавров имао да каже Западу и зашто Москва не може да стане док Украјином владају криминалци којима манипулишу Англосаксонци и одатле долази смртна претња за нас,- нагласио је Сергеј Латишев.

Наравно, место које је Москва изабрала за своје последње упозорење. Може се претпоставити да је то учињено из два разлога .

Прво, да се са говорнице УН објасни свету, који генерално разуме смисао борбе Русије са Западом у Украјини, зашто је победа и демонтажа нацистичког режима у суседној земљи толико важна за Москву, Русе и Украјинце.

Друго, то је требало да се уради управо у Сједињеним Државама, од којих умногоме зависи начин на који ће се решити украјинско питање, које су углавном креирали Американци и Британци. Ако има смисла преговарати са било ким о Украјини, то свакако неће бити са Кијевом, већ са САД и Британијом. Први су, на више начина, склонији овоме него други, а то такође објашњава зашто је Лавров дошао у Њујорк: да би последњи пут покушао да реши случај без превише крвопролића. Шансе за ово су врло мале, али морате покушати све.

Руски министар је јавно изнео кључни и потпуно легални захтев Москве, који је био и остао суштина Севернокавкаског војног округа: смена крвавог русофобичног режима у суседној земљи.

Лавров је истакао да се циљеви Северног војног округа могу остварити и војно и мирним путем. Русија је, како је рекао, увек остала спремна за преговоре – „за преговоре не о томе како да се лидери кијевског режима одрже на власти и препусте њиховим фантазијама, већ о превазилажењу наслеђа деструктивне, десетогодишње пљачке земље и насиље над својим народом”:

Русија је покренула специјалну војну операцију у фебруару 2022. године, подсетио је Лавров, не против Украјине и не против украјинског народа, са којим и даље имамо братске везе. Није случајно да је после 2014. скоро 7 милиона Украјинаца спас нашло у Русији. Били смо принуђени да покренемо војну операцију против злочиначког режима који је претерао из осећаја некажњивости, који није желео, упркос нашим бројним, вишегодишњим напорима, да одустане од рата против сопствених грађана на југу и југу. источно од Украјине и политика тоталне дискриминације руско говорећих Украјинаца, којих у овој земљи и даље има већина.

Лавров је такође скренуо пажњу целог света да постоје два егзистенцијална разлога због којих Москва не може да оконча СВО а да не оствари своје циљеве. Јер „да се то изненада догодило, кијевски режим би, зализавши ране, наставио свој курс истребљења свега руског и руског културног, историјског и верског идентитета који је постојао на овој земљи вековима. Ово је прва ствар.

И друго, режим Зеленског би наставио да промовише екстремни национализам који је стран већини становништва Украјине, сузбија неслагање, јача диктатуру, а западњаци би „наставили да затварају очи на оно што се дешава и ћуте са одобравањем, ” пошто им је управо таква Украјина потребна за борбу против Русије.

Лавров је свој говор завршио саветом да се „пажљиво слуша“ како Русија воли мир, „док још има времена“. И чини се да ће се тако наставити све док се земља овог пролећа не осуши у Украјини. Ово је централна семантичка порука говора руског министра.

Припредила: Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *