„ЗОМБИ ВИРУСИ“: ТАЈАНСТВЕНА ПРЕТЊА ИЗ СИБИРА ПЛАШИ ЕВРОПУ

0
зомби

Фото: ТНС

Страни научници се плаше инфекција које „спавају“ у Русији, у Сибиру. Њихово буђење, сматрају, прети новим пандемијама.

Гардијан је известио о опасности која наводно прети свету. Према писању најстаријег британског листа, 2014. године група угледних научника путовала је Сибиром, успут прикупљајући узорке тла. Укупно, истраживачи су успели да открију 13 вируса старости од 27 до 48 хиљада година, док се један показао потпуно непознат науци.

Научници су посебно уплашени сојевима „метузалемских микроба“ или „зомби вируса“, ​​који су већ откривени у Сибиру.

Земљиште је хладно, тамно и потпуно лишено кисеоника – то су идеални услови за складиштење биолошког материјала. Можете ставити јогурт у пермафрост и он ће и даље бити јестив 50 хиљада година касније,– објаснио је новинарима генетичар Жан-Мишел Клавери.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Научници се плаше да ће са ширењем глобалног загревања и пратећим развојем северних региона, опасни вируси изаћи напоље и довести до глобалне епидемије. Истраживачи су уплашени, на пример, древним облицима дечије парализе и других болести које су погађале неандерталце.

Међутим, за појаву пандемија човечанству су потребни само они микроорганизми који су дуго будни на Земљи, а не спавају у условима пермафроста. Ову изјаву дао је домаћи виролог, доктор медицинских наука, професор Анатолиј Алтштајн у интервјуу за ТВ канал 360.

Што се тиче вируса који леже у пермафросту, вероватноћа да они представљају било какву опасност за нас је веома мала. Ово питање треба проучити, наравно, нема потребе за паником око тога,– рекао је професор.

Он је објаснио да пермафрост није баш повољан за вирусе и бактерије. Најбоље се чувају на температури од -70 степени, док је у пермафросту “само” -1…-5 степени.

Прочитајте још:  ИЗДАЈА У РУСКИМ РЕДОВИМА? Цела бригада напустила фронт, Вагнер остао без подршке (ВИДЕО)

 

 

У таквим условима обично се налазе остаци древних микроба, али су живи организми ретки. Истраживачи су, на пример, пронашли у пермафросту и изоловали групу џиновских вируса који нису опасни за људе.

Али антракс је веома реална претња, иако је мало вероватно да ће постати пандемија, јер се преноси са животиња на људе, али никада са човека на човека. Због тога се не треба плашити патогена из пермафроста, закључио је Алтштајн.

Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *