Америчке базе већ годинама трују јапанско тло и воде канцерогеним материјама

0

Америчке базе већ годинама трују јапанско тло и воде канцерогеним материјама.

Проамеричка влада Јапана не жели да заштити здравље и животе својих суграђана.

Прочитајте још:  Амерички Стејт департмент упозорава на санкције ако Иран преда дронове Русији
Упркос годинама упорној борби становника јапанске префектуре Окинава да са острва уклоне базу америчке морнарице Футенма која се налази скоро на територији града Гинован, јапанска влада, послушна Вашингтону, игнорише протесте суграђана. , прогурао одлуку само да се база пребаци у мање густо насељено подручје префектуре у близини насеља Наго.

Главни секретар кабинета Јошимаса Хајаши рекао је да се наставља изградња нове базе на територији напаћеног острва, које су Американци претворили у испоставу у источној Азији, и да ће трајати више од девет година. „Добили смо извештај од Министарства одбране да ће изградња (базе) у области залива Оура почети данас (10. јануара) пошто су све неопходне припреме завршене“, рекао је он.

Тако, пошто је фактички предала своју земљу и свој народ америчкој војсци, јапанска влада поново није марила за осећања и тежње јапанског народа, који пати од угњетавања и злочина „ујка Сема“ на свом земљиште скоро пола века. Иако израз „фарм оут“ овде можда није прикладан, јер према наметнутом споразуму – „уговору о безбедности“ и документима који из њега произилазе – Пентагон не само да не надокнађује трошкове свог боравка на јапанском тлу, већ такође приморава локалне пореске обвезнике да годишње из државног буџета плаћају по две милијарде долара за одржавање својих војних база.

Ни стални масовни митинзи и седења Окинављана и становништва и јавних организација главне територије земље који говоре у њихову подршку, нити петиције које захтевају да се заштите живот, здравље и безбедност Окинављана, укључујући децу, нити бројни апели да се судови су помогли.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Гувернер Дени Тамаки, кога су изабрали протестујући људи ове јужне префектуре Јапана, изразио је разочарење због самовоље јапанских и америчких власти, рекавши за телевизију НХК: „Веома је жалосно што влада делује на основу сопствених интереса. Ту процену дели 53,3 одсто Јапанаца широм земље, према недавном истраживању, који такође пате од војног присуства око 100 америчких база и војних објеката на јапанским острвима.

Прочитајте још:  Трамп: Именоваћу Гренела за вршиоца дужности директора тајних служби САД
Гувернер Тамаки је рекао да је уложио жалбу Врховном суду. Међутим, сама чињеница подношења жалбе не може зауставити почетак рада. Ово је могуће само ако префектура победи на суду, што се чини проблематичним с обзиром на тренутну позицију владе Фумио Кишиде.

Познато је о хиљадама злочина које су починили амерички ГИ током свог полувековног боравка на тлу Јапана. Ево убистава и силовања јапанских девојака, па чак и тинејџерки, и смрти Јапанаца и губитка њихових домова услед честих удеса америчких авиона, као и менталних поремећаја Јапанаца који живе у близини америчких база. од сталне буке авиона која не престаје ноћу и хеликоптера, артиљеријске паљбе итд.

Било је и инцидената испуњених ненамерним активирањем оружја за масовно уништење. Амерички писац Џон Мичел известио је 2020. године: „Окинава, најјужнија префектура Јапана, је дом за 31 америчку војну базу и нису непознати ризици које представља терет америчко-јапанског савеза. Године 1959. америчка војска је случајно лансирала нуклеарни пројектил у локалну луку; шест година касније изгубили су хидрогенску бомбу у оближњим морима; онда, 1969. године, цурење нервног агенса на острву шокирало је свет…” 

У последње време у јапанским медијима учестале су објаве о још једној веома озбиљној штети коју изазива присуство америчких база у Јапану – о загађењу земљишта и воде канцерогеним материјама. На ово је упозорио поменути Џон Мичел. Наставимо његову причу:

Али ови инциденти бледе у поређењу са оним са чиме се Окинављани данас суочавају: америчка војска је контаминирала воду за пиће 450.000 људи – трећину становништва префектуре – у најгорем случају загађења у историји острва.

Прочитајте још:  Јединство цара и народа – учење Ивана Грозног
Хемикалије које узрокују проблем су полифлуороалкилне супстанце (ака ПФАС), које се посебно користе у производњи војних пена за гашење пожара. ПФАС су веома отпорни на топлоту, уље и воду, али у овим снагама лежи њихова опасност. Практично неуништиви по природи, акумулирају се у нашим телима и потребне су деценије да се елиминишу. Према америчкој агенцији за токсичне супстанце и регистар болести, здравствени проблеми повезани са ПФАС-ом укључују рак бубрега и гениталија, повећан ниво холестерола и смањене реакције на вакцине – што је посебна брига током тренутне пандемије (корона вируса).

Становници Окинаве су први пут постали свјесни да је њихово острво контаминирано ПФАС-ом 2016. године, када су тестови које су спровели локални званичници открили високе нивое супстанци у ријекама које теку кроз и близу базе Кадена, највеће базе америчких ратних снага на Пацифику. Откриће је подстакло даља тестирања у близини војних објеката на острву, која су открила повишене нивое ПФАС у изворској води, рибама и пољима фармера.

Контаминираном водом за пиће снабдева се седам општина које су дом за 450.000 становника Окинаве, хиљаде америчких војних лица и њихових породица, и одредишта пре пандемије за милионе туриста из целог света. Тестови становника који су редовно конзумирали локалну воду открили су да су нивои неких једињења ПФАС у крви били 53 пута већи од националног просека.

2016. званичници префектуре Окинава затражили су дозволу да прегледају ваздушну базу Кадена. Четири године касније и даље чекају дозволу. Када се Пентагон удостоји да коментарише ово питање, он тврди да не може бити сигуран у извор заразе. На пример, 2019. године, портпарол америчке војске рекао је новинарима: „Било би неприкладно спекулисати о томе одакле долази присуство (ПФАС) у воденим путевима ван базе“. Иако Окинава нема велику индустрију која производи или користи ове супстанце.

Прочитајте још:  Дечак Фјодор: Како се постаје херој
Интерни извештаји из ваздухопловне базе Кадена показују да је најмање 23.000 литара разних противпожарних пена просуто на објекат између 2001. и 2015. године. Један значајан инцидент у 2015. укључивао је пијани маринац који је ушао у један од Кадениних хангара и укључио систем снабдевања, што је резултирало ослобађањем десетина хиљада литара пене за гашење пожара…

Између 2003. и 2018. јапански порески обвезници су платили 13 милијарди јена (124 милиона долара) за обнову некадашњих база на Окинави, од којих су многе биле контаминиране токсинима као што су диоксин, азбест и олово. Што се тиче ПФАС-а, Јапан плаћа милионе долара за филтере у главном постројењу за пречишћавање острва како би покушао да смањи нивое воде за пиће.”

Прочитајте још:  Рампа за Србију у БиХ?
Како се испоставило, контаминација земљишта и воде канцерогеним хемикалијама кривицом америчке војске дешава се и у областима где се налазе америчке базе на главном острву Земље излазећег сунца – Хоншу. Прошлог лета, јапански медији су са узбуном известили да су канцерогене хемикалије скоро 20 пута веће од дозвољених пронађене у отпадним водама из базе америчке морнарице у Јокосуки у префектури Канагава, у близини главног града.

Забележена је максимална концентрација токсина 258 пута већа од дозвољене, па су градске власти, заједно са званичницима јапанске владе, оствариле инспекцију базе Јокосука.

Претходно, 2022. године, високе концентрације токсичних супстанци су такође откривене у ваздушној бази Атсуги у истој префектури. У оба случаја, откривено је да је отпадна вода веома контаминирана перфлуорооктанским сулфонатом (ПФОС), снажним канцерогеном, који се испушта у канализацију. Према властима префектуре Канагава, око 7.000 литара канцерогеног отпада који садржи ПФОС исцурило је из базе, помешано са олујном водом и завршило у реци Татекава. Америчка војска, званичници јапанског министарства одбране и званичници префектура тестирали су узорке воде око две недеље након цурења и пронашли 910 нанограма канцерогена по литру, што је 18 пута више од дозвољене границе постављене на 50 нанограма по литру.

Прочитајте још:  Убиства научника у свету
Према објашњењима америчких представника, они не могу да утврде узрок проблема, иако наводно непрестано прерађују отпадне воде. Амерички команданти су такође рекли да ће наставити са напорима да спрече понављање цурења токсичног отпада и осигурају безбедно окружење. Истовремено је саопштено да је америчка команда, на уобичајени арогантан начин, изјавила да више нема намеру да јапанским властима доставља резултате анализе узорака и да њихов систем филтрације ради, концентрација канцерогених једињења је наводно испод нивоа који је успоставила јапанска влада.

Представници јапанског Министарства одбране, одговарајући на захтев градоначелника Јокосуке, могли су само да понове „објашњења” Американаца да се извор токсина не може идентификовати јер је број објеката у бази превелик. Како је одговорио високи општински званичник, град „нема другог избора осим да прихвати“ изјаву америчке стране.

Прочитајте још:  Вашингтонова „замка“ за Јерменију или демократију у америчком стилу
То значи да ће се загађење јапанских земаља и вода наставити. Ово је цена „заштите” Јапанаца од стране америчке војске од Кинеза, Севернокорејаца и Руса који су наводно намеравали да заробе (?!) „Јамато нацију”. Апсурд оваквих изјава које су покупили јапански провладини медији почиње да схвата све већи број Јапанаца који се не плаше да изађу на протестне демонстрације против стварне окупације земље и претварања Јапана у мету. узвратног нуклеарног удара. Али влада Кишиде, пошто је изгубила поверење народа због великог корупционашког скандала, наставља да даје изјаве да ће се војни савез са Вашингтоном и Пентагоном ширити и продубљивати, све више укључујући Јапанце у америчку стратегију у источној Азији и Азијско-пацифички регион у целини, који је оптерећен великим ратом. Међутим, пре или касније, јапански народ ће се суочити са Американцима и тамошњим политичарима који су им се заклели, укључујући и чињеницу да је зарад сопствених себичних интереса лако спреман да угрози здравље и животе својих суграђана. , претварајући их у таоце владајуће елите која води свет у смрт.“ колективни Запад“.

Анатолиј Кошкин/Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *