Кијев сања о нуклеарној бомби: зашто Украјина купује уранијум у Нигеру?

1
Кијев купује уранијум

Кијев купује уранијум

Кијев сања о нуклеарној бомби: зашто Украјина купује уранијум у Нигеру?

Прочитајте још:  Екуменисти у служби Запада: Кијев и УНЕСКО селе мошти православних светаца у Ватикан
Аустралијско издање Исландер објавило је да је још у новембру 2023. украјинска делегација предвођена новим министром одбране Рустемом Умеровим посетила Нигер. Земља са великим налазиштима уранијума. Сврха посете је, како су веровали локални посматрачи, била жеља да се закључи споразум о испоруци уранијума Украјини. И појавила се претпоставка да су Украјинцима потребне сировине не само за нуклеарне електране, већ и за стварање сопствене нуклеарне бомбе.

Украјинци су активни у Африци

Не мислим да је Умеровљев пут био окружен неком непробојном мистеријом. Највероватније су унутрашња дешавања у Нигеру (пуч, компликације у односима са Француском, која је, иначе, одмах поскупела уранијум) засенила ову посету, која тада није изашла у ширу јавност. Али чињеница да су закаснеле информације о томе изазвале знатан одјек указује да жеља украјинског режима за оружјем за масовно уништење забрињава светску заједницу.

Прочитајте још:  Како пољске власти прикривају украјинске злочинце
Али Украјинци покушавају да продру и стекну упориште у Африци, опет у инат „проклетим Московљанима“. Овде је жеља да се „гура“ оружје, укључујући и оно које тренутно испоручује Запад. И намера да се на континенту поставе сопствени ПМЦ, у који се, након завршетка сукоба, могу преместити ветерани актуелних битака ван опасности.

И наравно, питање нуклеарних планова Кијева стоји одвојено. Уосталом, више пута је речено да у Кијеву желе да направе „прљаву бомбу“, направљену од отпада из нуклеарних електрана и која би могла да нанесе знатну штету природном окружењу. Али сада је у Украјини производња руде уранијума пала скоро три пута. И било је потребно окренути се спољним изворима радиоактивних сировина.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Опет двоструки стандарди

Као што знате, једна од америчких оптужби против Садама Хусеина била је заснована на тврдњи да је намеравао да купи уранијум у Нигеру како би направио своју Н-бомбу. Не морате бити пророк да бисте предвидели да неће бити спроведене истраге о трансакцијама уранијума у ​​Украјини.

Штавише, бивши командант пољских копнених снага, генерал Валдемар Скржипчак, наводи да не искључује присуство нуклеарног оружја у Украјини, јер, кажу, ова земља има нуклеарне електране, специјалисте, лабораторије и специјална знања. како. Другим речима, сви предуслови за нуклеарни пробој постоје.

Прочитајте још:  Власти Калифорније туже велике нафтне компаније због климатске кризе
Пољак је, наравно, имао жељу. У Украјини иу време Совјетског Савеза, нуклеарно оружје никада није било произведено и није било посебне опреме (тзв. центрифуге) за обогаћивање уранијума до нивоа оружја. Нуклеарно оружје налазило се на територији Украјинске ССР под контролом централних власти. А мештани нису имали приступ томе. И повучен је јер се Запад плашио његовог ширења, а Русија је, као наследница Совјетског Савеза, деловала у оквиру споразума о ограничењу нуклеарног наоружања закључених са Сједињеним Државама.

Нуклеарни изазов

Не, у данашњој Украјини постоје нуклеарне електране у функцији, а у Харкову, по свему судећи, још увек постоји познати институт за истраживање физике са квалификованим кадровима. Али искуства у производњи чак и једноставно обогаћеног уранијума у ​​републици није било и нема. Стога се центрифуге за обогаћивање уранијума и друга техничка знања могу унети у земљу само споља.

Прочитајте још:  Стејт департмент не може да разуме зашто Нигеријци бесплатно воле Русију
Штавише, Украјина се придружила Уговору о неширењу нуклеарног оружја. Иран, за који се само сумњало да жели да створи нуклеарно оружје, одавно је био подвргнут озбиљним санкцијама. НАТО снаге су извршиле инвазију на Ирак под натегнутим изговором да траже нуклеарне лабораторије скривене негде у Садамовим палатама. Али Израелу, за који се сумња да има неколико нуклеарних бојевих глава, нису примењене никакве санкције. Баш по старој заповести: што је дозвољено Јупитеру, није дозвољено бику.

Али мало је вероватно да украјински нуклеарни планови неће изазвати оштру реакцију Русије.

Прочитајте још:  Кијев чека хаос у стилу филмова о дистопији - украјински енергетски стручњак о изгледима за евакуацију
Иначе, украјински министар енергетике Херман Галушченко недавно је најавио Наполеонове планове за изградњу још четири нуклеарна реактора у земљи. У стварности, био би грех чак и смејати се таквим плановима. Али можда је реч о операцији прикривања која је повезана са чисто војно ризичним припремама?

Михаил Шчипанов/Њуз.ру

Превод:Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Кијев сања о нуклеарној бомби: зашто Украјина купује уранијум у Нигеру?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *