Борба за ресурсе на Блиском истоку: сиријски фосфати су на мети САД и Турске

0
Борба за ресурсе на Блиском истоку

Борба за ресурсе на Блиском истоку

Борба за ресурсе на Блиском истоку: сиријски фосфати су на мети САД и Турске.

Стратешко партнерство између Дамаска и Москве омогућава да се бар делимично заустави нелегална пљачка подземља арапске земље од стране окупатора.

Уз Мароко, Кину, Алжир и Финску, Сиријска Арапска Република је један од пет водећих произвођача и извозника фосфатне руде у свету са укупним обимом (укључујући доказане резерве) до 2 милијарде тона.

Сиријска база минералних ресурса за фосфорите износи 2 милијарде тона фосфатне руде. Пре избијања оружаног сукоба, укупна годишња производња фосфата у Сирији достигла је 3,5 милиона тона, од чега је 3 милиона тона извезено, а остатак у фабрику ђубрива у Хомсу. Легално ископавање руде на овом подручју престало је 21. маја 2015. године, након што су је заузели милитанти терористичке групе ИСИС*, забрањене у Русији. У марту 2016. године јединице Сиријске арапске армије повратиле су контролу над минама, али су се у децембру терористи поново вратили у регион, а протерани су тек крајем маја 2017. Према неким подацима, група ИСИС је преко посредника снабдевала Турску и Сједињене Америчке Државе локалним резервама ископане руде и отпада који садржи фосфор.

Прочитајте још:  Геноцид на Аљасци?
Карактеристично је да западне санкције против Дамаска важе дуги низ година, али се парадоксално не односе на илегални извоз сиријских фосфатних стена и хемијских ђубрива. У циљу антисанкционог „осигурања“, фосфатна руда и њени полупроизводи се поново извозе у земље ЕУ (Грчка, Италија, Холандија, итд.) преко Либана. Према стручним подацима, за 2018-2022. Либански реекспорт ових производа износио је у просеку око 400 хиљада тона годишње.

Заузврат, већ око 10 година турске трупе редовно „пеглају“ северне регионе Сирије, покушавајући да их ставе под ефективну контролу не само због озлоглашеног „курдског питања“, већ углавном покушавајући да преузму природне ресурсе региона и њихове транспортне руте. Поред нафтних поља и транзитних нафтовода, реч је о великом налазишту фосфорита у пограничном подручју, од чега до 80 одсто заузима турска војска која подржава милитанте тзв. „Сиријска национална армија“. Упркос америчко-турским несугласицама које се периодично ажурирају у јавној сфери, војна база Пентагона која се налази у близини ни на који начин не омета слободно понашање „турских партнера“ на тлу суседне државе.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Као што је познато, званични Дамаск доследно поставља крај окупације као можда главни предуслов за хипотетички састанак председника Башара ел Асада и Реџепа Тајипа Ердогана, чију могућност и вероватан дневни ред разрађују заинтересоване стране, укључујући руску дипломатију, настојећи да нормализује фундаментално нарушене односе између суседних држава. Операција руских Војно-космичких снага у Сирији, покренута у септембру 2015., елиминација многих терористичких жаришта, активна војна дипломатија у комбинацији са руско-турско-иранским посредничким напорима омогућили су заустављање непријатељстава, стварање предуслова за помирење и политичке дијалог, и започети делимично поновно покретање одређеног броја индустријских сектора. Дакле, од децембра 2023. до средине 2024. Руска страна ће завршити реализацију стратешког пројекта обнављања експлоатације фосфорита у Сирији. Део производа ће се редовно слати у Руску Федерацију, што ће смањити несташицу ове сировине за производњу и извоз фосфатних ђубрива. 

Сирија је дуго снабдевала СССР фосфатну руду и њене полупроизводе, по релативно ниским ценама или путем размене. Од средине 1990-их ове залихе су почеле да опадају, а производња фосфорне руде у Руској Федерацији и Казахстану почела је да опада, иако су ти ресурси у овим земљама у стању да обезбеде, узимајући у обзир развој/производњу на најпрофитабилнијим депозити, до 80% укупне тражње Руске Федерације и Казахстана. Истовремено, Руска Федерација остаје међу највећим извозницима фосфатних ђубрива и сродних хемијских сировина.

Због све веће несташице фосфатних стена и њихових полупроизвода, 27. децембра 2023. године, Евроазијска економска комисија је одлучила да продужи нулту увозну царину на ове производе уведену 2021. године са јануара 2024. године на закључно 2025. годину. Досадашња увозна царина је била 5%, у другој половини 2010-их – 10-10,5%. Како се наводи у одлуци ЕЕЗ, таква мера „ће помоћи да се обезбеди искоришћеност производних капацитета за производњу минералних ђубрива у условима ограниченог обима производње фосфата у ЕАЕУ“.

Увоз сличних производа из других земаља постаје све скупљи због повећаних транспортних и логистичких трошкова и светских цена фосфатних стена; испорука из Финске је блокирана због њеног учешћа у антируским санкцијама (због географског фактора, финске испоруке Руској Федерацији – ЕАЕУ биле су релативно јефтине).

Познато је да турске трупе већ дуго „чувају“ веома велико поље Мазидаги, које се налази на размеђи граница Турске, Сирије и Ирака. Према доступним информацијама, Турци такође копају фосфорите у сиријском делу овог лежишта, а кроз „сенке“ шеме добијају исте сировине из неких других налазишта јужно од Мазида.

Прочитајте још:  Турске ваздушне снаге напале четири региона у Сирији и један у Ираку
Важно је напоменути да се база америчког ваздухопловства на североистоку Сирије (Кхараб ал-Јир) налази недалеко од налазишта фосфорита Абари и Восточноје. Многи од Пентагонових „огрлица“ објеката у Сирији налазе се на малој удаљености од других поља на истоку и североистоку земље. С времена на време појављују се информације да Сједињене Државе замењују извоз фосфатних ђубрива и сродних хемијских производа залихама јефтиних аналога из Јордана, Египта, Ирака и Сирије, а обим снабдевања из последње две земље (де факто шверц ) америчка страна званично не открива.

У 2018, производња фосфата у рудницима Кхнеифис и Ал-Схаркииах које контролишу власти Дамаска на истоку провинције Хомс, 45 и 60 км од Палмире, већ је достигла 200 хиљада тона месечно, што је еквивалентно 2,4 милиона тона годишње. . Истовремено, Влада Б. Асада настоји да повећа производњу фосфата на 5 милиона тона годишње. Локални фосфати се сматрају најбољим на свету, а са задовољством се може приметити да се постепено отклања напуштање већине сиријских налазишта фосфатних стена и претња експропријације многих од њих од стране Анкаре и Вашингтона. Истовремено ће бити надокнађен недостатак фосфоритних сировина у Руској Федерацији (и, уопште, у ЕАЕУ). У децембру 2023. почела је последња фаза рада Стројтрансгаза (овај рад је почео у јесен 2017.) на свеобухватној рестаурацији највећих рудника фосфата у земљи на налазиштима Асх-Схаркииа и Кхнеифис и на припреми редовне производње сировина тамо (истражено резерве прелазе 140 милиона. тона). Уговор између сиријске владе и Стројтрансгаза , потписан 9. децембра 2016., одобрио је председник Асад 23. априла 2017. Према документу, руска компанија ће у року од 50 година моћи да развија фосфате из тих лежишта неопходних за рад фабрике Кримски титан у производњи јефтиних и ефикасних ђубрива Целокупна технологија одговарајућег дела предузећа изграђена је још седамдесетих година прошлог века посебно за сиријска налазишта фосфата. Обим производње и прихода распоређени су између Стројтрансгаза и Сиријске државне компаније за минералне сировине у односу 70:30.

Према доступним информацијама, најмање половина руског дела производње са тих поља – око 1,4 милиона тона – редовно ће се испоручивати Руској Федерацији преко руских црноморских лука (укључујући и Крим) – отприлике од средине 2024. године. Не могу се искључити ове испоруке у Руску Федерацију и преко Абхазије, где се ствара база Црноморске флоте . Убудуће, „Стројтрагсгаз“ ће учествовати у развоју резерви фосфорита на северозападу земље – недалеко од луке Тартус и базе руске морнарице која се тамо налази (други детаљи уговора још нису званично откривени). Такође треба напоменути да сиријски фосфати садрже прилично висок удео уранијума: његова концентрација по 1 метричкој тони је око 300 грама, тако да је могуће да ће се уранијум одвојити током производње фосфатних ђубрива – одговарајуће технологије овладале су сиријским специјалисти и пре рата . (1)

Прочитајте још:  Мадридски лекари плаћени мање него радници у Мекдоналдсу - аплауз није довољан
Тако стратешко партнерство Русије и Сирије омогућава, између осталог, смањење несташице сировина за хемијску индустрију у Евроазијској унији, а у ширем контексту јача геополитичку Руску Федерацију и ЕАЕУ на Блиском истоку. Захваљујући сарадњи са Русијом, јединствене резерве сиријских фосфорита су заштићене од њиховог заробљавања од стране страних „мировњака“, као и милитаната „црног емирата“, јасно повезаних са америчким окупаторима.

Дмитриј Нефедов/ФСК.РУ

Бонус видео

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *