Додик за РТ: Русија води праву политику, Запад жели да им се сви потчине

1
додик

Милорад Додик (Фото / Танјуг - Срна - Б.З.)

Изазови са којима се суочавају и Русија и Република Српска само су ојачали билатерална партнерства.

Ово је у ексклузивном интервјуу за “Раша Тудеј” изјавио предсједник Српске Милорад Додик.

Према његовим ријечима, Москва води праву спољнополитичку линију, покушавајући да заштити своје интересе. Истовремено, Запад, предвођен Сједињеним Америчким Државама, врши невиђени притисак на Републику Српску, суштински рушећи Дејтонски споразум и тражећи максималну лојалност од локалних елита, каже предсједник.

Додик је скренуо пажњу и на чињеницу да се у контексту политичке и економске кризе која се одвија у Европи, повећава значај БРИКС-а у свијету.

“Наши билатерални односи су одлични. Стабилни су, пуни међусобног поштовања и јаки. Велики изазови са којима смо се суочили и Русија и ми не само да нису уздрмали, већ су чак и учврстили наше партнерство и пријатељство. За Русију је било веома тешко бранити интересе наше стране у оквиру међународних форума, а сада је дошло вријеме да покажемо нашу опредијељеност за партнерство. И поред тога што је Запад, злоупотребљавајући своју несумњиву политичку моћ, а понекад и грубу силу, покушавао да натјера све земље да осуде Русију и уведу јој санкције – ми смо у име Републике Српске рекли да се то неће догодити, и нисмо дозволили да се Босна и Херцеговина придружи ограничењима”, рекао је Додик на почетку опширног интервју за руску телевизију и наставио:

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Поједини неодговорни дипломатски представници бошњачког народа на међународним форумима покушали су да дају сагласност (на увођење санкција Руској Федерацији), нису добили сагласност званичних органа Босне и Херцеговине. Сматрамо да Москва води исправну политику и да је, бранећи свој суверенитет, имала право процијенити пријетње које јој постоје. А ако неко вјерује – а то су прије свега САД и Велика Британија – да имају право да потпуно потчине Украјину, чинећи је одскочном даском за напад на Русију, онда је Москва имала све разлоге да бар заштити огроман број Руса који живе у Украјини и коме су кијевске власти одузеле право на руски језик”.

Присјетио се да је прошле године највишим признањем Српске одликовао руског предсједника Владимира Путина, истичући да му је то била част.

“Ово је велика част за наш народ, а мени лично на понос. Мислим да смо сада у фази када наше пријатељство не захтијева нове доказе. Волио бих и вјерујем да ће тако и бити, да Русија изађе из ове ситуације, постане још јача, а њена геополитичка улога расте. Јер ружни либерални систем Запада, који ултиматумима намеће своје интересе и вриједности другим државама, може бити спутан искључиво моћним системом који само Русија може изградити. Волио бих да предсједник Путин добије максималну подршку народа на изборима. Он је јак вођа. И он то заслужује, а ако неки Рус одједном посумња, само треба да се присјети каква је земља била прије њега”, каже Додик.

Предсједник Српске је рекао да је управо Путин тај који је подигао Русију.

“Путин је подигао Русију, у то нема сумње. Тако ја то видим. А оно што свијету сада треба је Путинов хуман политички приступ. Слушао сам његов говор у Минхену на сигурносној конференцији 2007. године, и све што се дешавало посљедњих година, он је тада предвиђао од ријечи до ријечи. Међутим, Запад се понашао арогантно и, уживајући у властитом осјећају супериорности, игнорисао је све, укључујући и Русију, која никада није била земља коју треба занемарити. Ја се као политичар не мијешам у унутрашње ствари других земаља, али ако говоримо о вриједностима, видите тачно како се формира француска влада и ко ју је водио. Будућност коју ствара овај круг људи може изазвати само ужас. Зато је Путину толико неопходно, као и људима попут Орбана, Вучића и многих других, да нам врати вјеру у традиционалне вриједности и начин живота”, наглашава предсједник Српске.

Најавио је свој пут у Русију у априлу, када ће се састати с Путином, и у јуну када ће присуствовати Безбједносном форуму у оквиру СПИЕФ-а.

“Част ми је што сам позван на овај безбједносни форум и веома сам захвалан господину Патрушеву – и драго ми је што сам имао прилику да учествујем на оваквом догађају прошле године. Очекујем да ће земље које сматрају да се слобода не може постићи доминацијом једног центра у свијету исказати своју приврженост идејама међусобног уважавања, немијешања у унутрашње ствари и међудржавне сарадње, укључујући и економску сферу. Напомињем да смо са великом радошћу примили ријечи Владимира Путина када је, одговарајући на питање наше новинарке (Даринке Петровић, специјалне дописнице Алтернативне телевизије) током завршне конференције за новинаре, изјавио да разумије ситуацију у Републици Српској и дијели своје оцјене са њеним руководством. Са одушевљењем смо прихватили овај догађај и то још једном потврђује највиши професионализам предсједника, који не пропушта прилику да нам на овај начин изрази подршку”, истиче Додик и наставља:

Прочитајте још:  Врањеш: Сарајевски „принципи“ су добри за Републику Српску колико и америчка „правда“ носача авиона

“Такође планирам присуствовати Међународном економском форуму у Санкт Петербургу у јуну и вјерујем да ћу тамо имати прилику да се сретнем са високим представницима руске владе, укључујући и моје пријатеље као што је руски министар спољних послова Сергеј Лавров. Увијек ми је драго што га видим, а од њега се може много научити – он је најискуснији министар спољних послова на свијету и, наравно, бави се најважнијим релевантним чињеницама”.

Додаје да ће на састанцима покушати да добије више информација о дешавањима у Украјини.

“Русија од Украјине није захтијевала ништа осим неутралности и поштовања права свих људи који у њој живе. Ово је апсолутно легитиман разлог, шта није у реду с њим? Оно што је ненормално је да су Британци, Нијемци и Американци поставили режим који им је био потребан у Кијеву, а нису стали на томе. На овим састанцима желим да добијем додатне информације о развоју ситуације и искључиво ме занима да Русија из овог сукоба изађе не малом побједом, већ великом! Наравно, није моје да савјетујем, али моје мишљење је сљедеће: с обзиром на чињеницу да се цијели Запад, користећи Украјину, умијешао у рат против Русије, Москва би требала редефинисати циљеве специјалне војне операције тако да се они потпуно измијене позиционирање Русије у свијету. Касније ћете се и сами увјерити: то ће помоћи не само Русији, већ и цијелом свијету који је толико жељан ових промјена”. наглашава Додик.

Подсјетио је на акције Запада на Западном Балкану, прије свега према Србима.

“Неминовно долазимо у контакт са западним свијетом, и издржали смо њихове невјероватно окрутне санкције, два пута смо издржали агресију НАТО, демонизацију са њихове стране – и схватили смо да можда главни циљ нисмо ми, већ, како је постало јасно даље, Руска Федерација и њени ресурси. А глобална позиција Русије и Кине, као и цијелог БРИКС-а, сугерише да постоји значајан дио свијета који је већ дјелимично ослобођен (од западног утицаја). А шта би, рецимо, Босна и Херцеговина добила од приступања антируским санкцијама? Шта је њен интерес овдје? Само да Американци, Нијемци и Британци буду срећни? Ово је безначајно!”, истиче и додаје:

“Истовремено, Европа је дуго газила основне вриједности за које се залагала. Европа је прије свега хришћанска заједница, која је захваљујући не само насељавању миграната који исповиједају другу религију (што не би требао бити проблем), него и игнорисању својих изворних вриједности, запала у културну назадовање и промовише оно што је супротно људској природи. Ако погледате, Европа данас нема ништа: ни гаса, ни нафте, ни природних ресурса попут угља или ријетких метала, које је добијала из Русије и неких других земаља, обезбјеђујући њен технолошки развој. Тамо нема достојних политичких лидера: сви који данас њоме управљају су веома слаби, а долази до смањења људских ресурса. Сваки дан видимо проблеме у Француској. У Холандији превласти десничарске снаге, у Њемачкој влада пред оставком, у Пољској је озбиљан сукоб између владајуће странке и опозиције. Једина држава у којој постоји потпуни ред је Мађарска, и сада Словачка, гдје Фицо брани интересе свог народа. Могуће је да ће Европа, под вођством Сједињених Држава, на крају изгубити темеље свог постојања. Дакле, у геополитичком смислу, Европа има суморну будућност, према мојим прогнозама”.

Поновио је став да прича о европском путу изгледа лицемјерно и да Европа клизи у све већу кризу.

“Европа се дестабилизовала. Цијели овај наратив о ‘европском путу’ већ изгледа лицемјерно. Већина Срба ће рећи: ‘Да, желимо да идемо у Европу – ону која је постојала раније, када су још постојале наде да је Европска унија просперитет и да је имала довољно средстава за развој’. Међутим, Европа је проћердала свој новац финансирајући Зеленског и Украјину и клизи у све већу кризу. Стога је ЕУ сада много мање заинтересована за наше друштво него прије пет година. Али ипак, Запад чини веома озбиљне напоре да наметне ове ‘европске вриједности’. И, на овај или онај начин, ту ништа не можемо учинити – посебно за нас, јер смо окружени земљама ЕУ и НАТО-а”, каже предсједник Српске и додаје:

“Ми смо остали једина ‘оаза’ – само су Република Српска и Србија отворено изјавиле да не желе у НАТО. Што се тиче ‘европског пута’, он увијек више зависи од Брисела него од нас. Као што видите, у једном тренутку су занемарени сви критеријуми за улазак у ЕУ: одсуство територијалних сукоба, стабилност земље, спровођење одређених реформи – Украјини су одмах дали статус кандидата. Нико не зна како ће Европска унија на крају изгледати”.

Прочитајте још:  Русија: Не треба нам Запад да води мировне преговоре!

Става је да Европљани могу да мисле да ће се Украјина вратити у своје границе из 2014. године, али да то није изводљиво.

“Европљани, наравно, могу замислити да ће се Украјина вратити на своје границе из 2014. године. Али једно је сањати, а друго процијенити колико је то стварно. Ово дефинитивно није изводљиво! Какву ћете Украјину онда прихватити? Зар стварно мислите да ће због сукоба који финансирате на рачун Њемачке и Француске – а то радите јер сте вазали Америке, и све друге земље морати да раде само за Украјину, само да се бори са Русијом ? Наравно да неће. Стога је цијела ова ситуација са европским интеграцијама изузетно компликована. Званично ћу вам рећи да смо на ‘европском путу’ и да преговарамо о приступању, али не осјећамо никакав ентузијазам око тога”, каже Додик.

Говорио је и о БРИКС-у као алтернативи за ЕУ.

“Што се тиче БРИКС-а, вјерујем да што прије нека земља уђе у њега, добија више додатних бенефиција. И што касније уђемо тамо, то ћемо имати мање користи. Да сам могао одлучивати ​​у име БиХ, већ бих је унио у БРИКС или поднио апликацију. Реалност је да бисмо ми Срби то радо урадили. Али, са друге стране, у БиХ постоји бошњачка структура која је крајње сервилна према Сједињеним Државама и дјелује по њиховим инструкцијама. Дакле, то још није могуће. Можда ће се појавити друга опција: ако једног дана челници БРИКС-а одобре одређени статус аутономним регијама – а ја бих одмах предао апликацију (из Републике Српске) да будем примљен или као посматрач, или да нам се дозволи да постанемо дио БРИКС споразума у области економије”, поручује предсједник Српске.

Стратегија Запада у нашем региону је та да им се сви потчине.

“Они траже да им се сви овдје потчине, да локалне елите буду што послушније и да слиједе њихова наређења. Али вјерујем да су Сједињене Државе свјесне промјена које се дешавају – транзиције са униполарности на мултиполарност , а истовремено су им потребни ресурси, за које су им потребне земље у које могу доћи и осјетити њихову моћ. Вјеровали смо да ће нам Дејтонски споразум дати могућност да успоставимо разлику са Муслиманима, односно Бошњацима, и са Хрватима, како бисмо мирно изградили заједницу и заштитили своје интересе. Међутим, да би стекли пуну контролу, Американци су приликом потписивања Дејтонског споразума обећали Бошњацима да ће ови споразуми бити разбијени и држава постати унитарна. Ми се противимо том унитаризму, то је за нас кључни проблем”, каже и објашњава даље:

“Под притиском смо и санкција: Сједињене Државе воде хибридни рат против Републике Српске. А хибридни рат увијек почиње и завршава се ограничењима. Цијело највише руководство Републике Српске – ја као предсједник, премијер, предсједник парламента, члан Предсједништва БиХ из реда српског народа – данас је под америчким санкцијама, које подржава и Велика Британија. Европа више не слиједи слијепо америчку политику санкција, али би значајан дио земаља радо увео ограничења против нас. Желе да изврше притисак прије свега на привреду, вјерујући да ће блокирањем могућности пласмана и трансфера средстава од стране контролних банака лишити Републику Српску да испуњава своје обавезе. И очекују да ће то изазвати друштвене проблеме и немире, што ће довести до тога да неки од њихових послушника преузму власт у земљи”.

Каже да има и других видова притисака на Српску.

“Притисак је изражен и у забрани улагања у Републику Српску – то је већ увела њемачка влада. Покушавају дисквалификовати наше предузетнике на регионалном и паневропском нивоу. А то постижу уз помоћ невладиних организација, убацујући у медије разне дезинформације, чија се неистинитост открива годину дана касније, а то и тада тек треба доказати на суду. Зато се толико новца слива у невладине организације. Сорош и његове организације раде овдје дуго и активно – све то посматрамо посљедњих 30 година, а једино добро је да су за то вријеме наши људи развили имунитет против такве технике, а нико не вјерује више западној пропаганди, па ће у свакој ситуацији људи направити избор у корист очувања Републике Српске”, јасан је предсједник.

Навео је и конкретан примјер на који САД врше притиске на Српску.

“Јасан примјер притиска: док смо славили Дан Републике 9. јануара, Американци су баш тог дана послали авионе Ф-16, исте оне који су 90-их на нас бацали бомбе са осиромашеним уранијумом, да лете ниско изнад главног града, стварају буку и показују своје присуство. Као, не дај Боже, ако нешто смислимо, онда ће нам авиони одмах иза главе долетјети. Као предсједник имам информацију да САД користе дронове за праћење свих стратешких циљева у Републици Српској. Покушавају да нас застраше и покажу да су сила која нам у трену може све. То већ знамо, ништа ново. А та бахата сила, за коју не постоје принципи ни закони, довела је у земљу Нијемца, који, и дала му неограничена овлашћења да доноси законе (говоримо о Кристијану Шмиту, њемачком политичару, чије је именовање за позиција високог представника није одобрена од стране Савјета безбједности УН и, стога, нелегитимног, али подржаног од западних земаља – РТ )”, каже Додик и наставља:

Прочитајте још:  Српска „супер пума” на Хвару забринула Хрвате

“Усвојио је најсрамнији закон који каже: ко се не придржава његових одлука шаље се у затвор од шест мјесеци до пет година. А пошто нисам послушао ниједну његову одлуку, већ четири мјесеца се против мене води судски спор. Са оваквим бахатим понашањем Американаца, чији штићеник самостално доноси законе, слажу се и муслимани у Босни и Херцеговини. Али Савјет безбједности УН није именовао овог високог представника, а чак и да јесте, он не би имао таква овлаштења. Апсурдна ситуација се развила и у Уставном суду Босне и Херцеговине, у којем су три стране судије: Нијемац, Швајцарац њемачког поријекла и Албанац. Срби се сјећају ко им је историјски увијек био пријатељ, а ко непријатељ. А кад смо код непријатеља, свакако можемо примијетити да су Нијемци два пута напали Србе: и у Првом и у Другом свјетском рату и нанијели нам огромну штету и убили значајан број људи. Али овдје имамо два Нијемца у Уставном суду, имамо и Шмита који се без икаквог разлога назива високим представником, али муслиманске судије у Сарајеву све то подржавају и злоупотребљавају правосудни систем тако што покрећу кривични процес против мене како би покушали разбити народ Републике Српске”.

Истиче да су странци свјесни да ће опет побиједити на изборима те на ове начине желе да га избаце из политике.

“Прва помисао која се намеће је да знају да ћу поново побиједити, па желе да ми на овај начин забране учешће у политици. Све је то могуће. Ми смо под колонијалном влашћу Запада, а нас, Србе, НАТО је овдје потпуно разоружао: док у муслиманско-хрватском дијелу БиХ постоји десет објеката за производњу оружја, у Републици Српској нема ниједног. Остаје само политичка борба и веома сам захвалан Русији на њеној принципијелној позицији у УН, у Савјету безбједности и на чињеници да искрено открива истину о томе шта се тамо дешава. Запад стално прозива Републику Српску као извор проблема. Поставља се питање: како је могуће да је увијек само један народ крив? Сада нам уз помоћ овог нелегитимног високог представника покушавају наметнути закон којим се Републици Српској одузима сва имовина и јавна добра и преносе власничка права на ниво БиХ. Они су прави негативци који су се ујединили једни с другима да нам стварају додатне проблеме”.

Предсједник Српске је за “РТ” описао и контрадикторност америчке политике на примјеру њиховог схватања и објашњења Дејтонског споразума.

“Американци прво кажу да Дејтонски споразум није прихваћен заувијек. А у другој реченици већ наводе да се Дејтон мора поштовати. Одавно су се одрекли међународног права и покушавају потчинити локалне елите, скривајући се иза наводних ‘правила’ која смишљају сваки дан када устану из кревета. Ми смо једини овдје који захтијевамо да се поштује свако слово Дејтонског споразума, али нас Запад назива ‘антидејтонским'”, објаснио је Додик.

Наглашава да је Дејтонски споразум потпуно уништен од стране Вашингтона, за који је овај споразум “самоуслужна каса”.

“Шта сада учинити? Русија се држи истински принципијелне позиције. Али Дејтонски споразум је већ потпуно уништен од стране Вашингтона. Уведено је много тога што Дејтоном није било предвиђено – ниједна земља на свијету нема стране судије у свом уставном суду. Инсталирали су нелегитимног високог представника, који се крије иза Дејтонског споразума, али по њима би га требао именовати Савјет безбједности, што се није догодило, већ га Сједињене Државе представљају као високог представника”, каже Додик у интервјуу за “Раша Тудеј” и закључује:

“За њих је овај документ као самоуслужна каса: узимају шта хоће, а што не воле, избацују и намећу своје програме. Стога, у овом тренутку не могу бити сигуран колико ће наша политика трајати. Да, покушавамо да се вратимо оригиналном Дејтонском споразуму, јер је он одржавао баланс између жеља народа и ентитета у БиХ, али за то нико не жели ни да чује, Запад има сасвим другу агенду”.

РТ / Сергеј Белоус

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Додик за РТ: Русија води праву политику, Запад жели да им се сви потчине

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *