Удружењу „Не дамо Јадар“

0
еколози, јадар

Дана, 24.01.2024. године одржали сте, како га само још ви називате, протест у Лозници испред канцеларије упокојеног Рио Тинта. Али то за вас није ништа ново, ви сте се и досад ватали лабавштине и мекоте. Најављивали сте данима тај ваш протест као искрцавање у Нормандији (нисам сигуран да знате о каквом се искрцавању ради), чак су лозничке пекаре пекле ванредне туре ‘леба и пецива, очекујући најезду протестаната.

Али! Ваша, ексклузивно ваша, Н1 извести да вас се скупило више десетина, што значи тек неколико десетина. Ако вас је било пет-шест правих онда вам је протест успео. Није ми јасно докле мислите рекламирати тај Рио Тинто, народ тек заборавио, а ви туп пред празну канцеларију Рио Тинта.

Докле мислите замајавати овај народ, Ћутковим, Ненада Костића, Кајмаковим, Драганиним, Ристићевим…форама? Дођосте на протест и то с ким? Са несуђеном градоначелницом Дајаном Ђедовић, која је у име Центра за културу Лозница прва потписала уговор о донацији са Рио Тинтом. Супруг госпође Дајане Ђедовић и његов брат продадоше 2021. године Рио Тинту на Брезјаку кућу и окућницу. Рио Тинто је згрожен њиховим понашањем а ви, да ли сте и ви? После вам ђаво крив што народ неће хтети ни на крсну славу да вам дође. Ниједном да поменете оне две непродате куће браће Димитрија и Горана Томића на Брезјаку. Срамота. Несуђени градоначелник града Лознице Славиша Милетић је такође био запажен на протесту. Шта ће вам Славиша Милетић, па ја сам га, напречац, избацио из „Заштитимо Јадар и Рађевину“. Толико вас је било да су вас извесни знатижељци пописали све до једног. Кад се већ назирао крах вашег протеста стиже вам позив из Скупштине Града да дођете и покушате да се извадите колико толико. Није наодмет рећи да сте тражили пријем код Видоја из само вама знаних разлога. Дакле ви сте ти који хоћете дијалог са Рио Тинтом и СНС. Не дајте ми лагати, све се види на видео снимцима. Ко вас је то овластио да ви преговарате о нечему што не постоји? Вероватно је неко проценио да се извесни резултати у дијалогу са вама могу постићи. Иначе, чему дијалог? Немојте нам само рећи да сте дијалог са Видојем тражили због младог сира и војне музике. Златко Кокановићу, то што си се ти извриштао на пензионера Љубу Ђокића и још неколико безвезних општински фићфирића, при том ламентирајући над својом туристичком судбином, кампујући на хладном београдском асфалту у шаторима НАТО-а нема никакве везе са Рио Тинтом. Ти си , колико је сав свет видео, у Београд ишао да подржиш Владицу Цветковића, једног од највећих заговорника рудника литијума у Јадру, Ненада Костића који је наврат-нанос побего из америчке државе Ајова и који је са вама, са Кајмаком и Драганом и адвокатом Ђорђевићем, тражио мораторијум на литијум и то после укидања пројекта „Јадар“. Зебао си ти Златко на београдском хладном асфалту и због Ђиласа и Маринике и Ћутка и Ратка Ристића и њихових посланичких места, Раткове супруге Миле Ристић која је у време, давања сагласности на пројекат „Јадар“ од Завода за заштиту природе Србије радила у Заводу где и данас ради. Како од ње тако ни од Ратка те 2019. године не чусмо ни реч противљења. Као народни „трибун“ промашио си циљну групу, мада то што ти нудиш одавно нико више и не тражи. Да ти нема Ћуте да те повремено помене у контексту, где се обавезно помињу и краве са милион литара млека, већ би био заборављен. Осећа се криза кадрова у вашим редовима, нема шта друго. Замолите нас , помоћи ћемо вам, мислим у вези тог мањка кадрова. Само да подсетим грађане: покушали сте што још нико није, хтели сте истовремено да имате и градоначелника и градоначелницу. То не бива нигде у свету, али ето у вашим главама је све могуће. Како да вам то нико није објаснио? Где ли сам и ја био?

Прочитајте још:  Скандал: Мајице са ликом дечака монструма продају се као сувенири

Зашто жалиш за три и по године борбе против овог зла, а не жалиш за 15 година идиличне сарадње са Рио Тинтом кад сте се надали апотеци од рудника и због којих сте све нас својим ћутањем увалили у овај проблем? Не би се рекло да сте баш толико били наивни, као и данас што нисте.

А, ти Златко Кокановићу , да ли знаш шта причаш кад кажеш „Дијалог би могла да буде та народна иницијатива…“? Та Кајмакова иницијатива и Костићева је последња сламка спаса за Рио Тинто и то у Скупштини где СНС има двотрећинску већину. Зато, Златко, ваљда си чуо „ћутање је злато“, мани се дијалога те врсте, то је за учене људе. Ево да те упознам зашто Кајмак и Ненад Костић гурају ту иницијативу. Наравно по налогу Вучића, треба да се одуже за заштиту која им се пружа. Чист рекет. Кад будеш са Костићем питај га зашто је он у америчкој држави Ајова „незаборавна“ личност, бар док ми не обелоданимо несташлуке Костићеве. И, још овај пут да те питам Златко да ли ово што радиш, нарочито у последње време, радиш зато што си наиван, или зато што си приморан (не дај Боже) или је понестало пара? Таман помислим доста је, а оно морам још: ви Златко из „Не дамо Јадар“ кад викнете протест, веруј ми лично сам се једном приликом уверио, све се разбежи и мало и велико са женске пијаце, а тек могу да замислим шта се дешава на Згазели, Теразијама…

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Народе Србије, кад неко помене или на било који други начин чујете за Златка Кокановића, „Не дамо Јадар“, Ћуту, Ратка Ристића…, молимо вас избијте из главе било какву асоцијацију на удружење „Заштитимо Јадар и Рађевину“. Ми са њима, осим оних почетака кад смо покушали да их приведемо к познанију задатка, немамо ништа заједничко и хвала Богу што је тако.

Прочитајте још:  ЗБОГ МИТА ОД 24.000 ЕВРА Ухапшена помоћница министра Недимовића

Зато, Злајо (ово ми звучи баш присно, нек остане тако) пустите оне који знају како се бори против Рио Тинта и сличних, верујте бићемо вам захвални, а тек народ Србије.

Председник удружења „Заштитимо Јадар и Рађевину“
Алимпић Момчило

 

BONUS VIDEO:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *