У Руском дому одржано предавање: „ПУТЕВИМА СВЕТОГ САВЕ У РУСИЈУ“ (ВИДЕО)

0

"Путевима Светог Саве кроз Русију" у Руском дому у Београду (Фото: Весна Веизовић / Васељенска)

Поводом обележавања дана Светог Саве, у препуној сали у  Руском дому је одржано предавање “Путевима Светог Саве у Русију у организацији Савеза за српско-руски друштвени дијалог „КОС“ и Руског Дома.

Предавање је започело интинирањем химне највећем српском светитељу Светом Сави, а присутнима су се обратили Вјачеслав Чарски, заменик директора Руског дома, који је уједно најавио и филм руске редитељке посвећен Светом Сави и Катарина Петковић.

(Фото: Весна Веизовић / Васељенска)

Предавање је обрадило тему тему најранијих српско-руских културолошких, историјских и духовних веза које сежу у доба Светог Саве у интерпретацији Ксеније Радојичић професорке руског језика.

Присутни гости су могли видети  Номоканон или Крмчија Светога Саве, чије се Московско синодално издање из 1787. године чува у библиотечком фонду  Руског дома, а у коме се на посебан начин преплиће неколико линија српско-руских веза.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Сам догађај је употпуњен културно-уметничким програмом на коме су наступили Хор Осме београдске гимназије, КУД „Радинац“, трио „Вечност“, Јања Бојовић и Софија Кулишова које је прочитала песму о Светом Сави на руском језику.

Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *