Градоначелница Амстердама: Продаја и употреба кокаина више неће бити кривично дело

0

Продаја и употреба кокаина и других дрога више не би требало да буде кажњиво дело, рекла је градоначелница Амстердама Фемке Халсема у интервјуу за Финансил Дагблад (ФД). Према речима градоначелнице, борба против дроге је “перверзна и контрапродуктивна”. Она жели да се тржишта дроге регулишу како би се поткопао модел прихода “бескрупулозних криминалаца”, рекла је за ФД. Министар правде Дилан Иесилгоз је одговорио, рекавши да је Халсемин предлог неоснован.

Халсема се не залаже за “неуобичајену легализацију” кокаина, већ за регулисање дроге, рекао је њен портпарол. Тиме би се одсекао разлог да криминалци учествују у трговини дрогом. Портпарол је напоменуо да се то већ дешава у пилот пројекту холандске владе за узгој канабиса, где се канабис легално снабдева кафићима.

Није први пут да се Халсема залаже за нови приступ политици наркотика. На пример, током конференције о организованом криминалу у октобру 2022. рекла је да „рат против дроге не функционише“. Она је такође изразила наду да ће земље другачије разматрати употребу дрога и да треба формулисати “алтернативну стратегију”.

Почетком овог месеца, градоначелник је упозорио у чланку Гардијана да је Холандија у опасности да постане нарко-држава. „Поносни смо на нашу здравствену политику о дрогама, али пораст глобалне илегалне трговине дрогом значи да су нам потребна међународна решења“, написала је Халсема. Она је такође недавно рекла члановима Градског већа да очекује пораст криминала у вези са дрогом у наредној деценији.

У интервјуу ФД објављеном у четвртак, она је рекла да постоји тржиште за стимулативне лекове и да су стотине година обесхрабрења и покушаја да се укине употреба таквих дрога постигло „проклето мало“. Халсема је рекла: „Око 80 одсто наших полицијских капацитета се троши на криминал у вези са дрогом. У Холандији и Белгији, уличне цене кокаина су годинама биле потпуно исте. Дакле, можете само закључити да је невероватан труд уложен. нема утицаја на тржиште“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Две европске земље уводе хитне и „упозоравајуће“ мере: Почиње штедња гаса

Било би боље да се збаци модел прихода криминалаца уместо да се настави са узалудним приступом сузбијању трговине дрогом и употребе дрога. „Ја сам део растуће групе научника и администратора који кажу да међународни рат против дрога има толико перверзне последице да сада више патимо од њега него од самих дрога.

У петак ће се у Беурс ван Берлаге у Амстердаму одржати међународна конференција Деалинг са дрогама. Конференција ће испитати криминал наркотика и како се тржиште дроге може регулисати. Халсема ће одржати уводно обраћање и биће један од неколико присутних градоначелника и стручњака из других земаља.

Јешилгоз сматра да је “регулисање” трговине кокаином бесмислица

„Уређење“ продаје кокаина и других дрога „није проблем“, рекао је привремени министар правде Дилан Јешилгоз. Она је наследила премијера Марка Рутеа на месту лидера либералне десничарске политичке партије ВВД.

Јесилгоз је истакао да Холандија, као важна транзитна земља за дрогу, у великој мери пати од организованог криминала и како се он увукао у друге области живота. “Ми се бавимо тешким насилним злочинима; са новинарима, судијама и адвокатима којима се прети. То је мој приоритет.”

Према министру, прописи немају смисла све док је Холандија једина земља која то ради. “Знамо да већина дроге напушта нашу земљу. Као и новац”, рекла је она.

Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *