ЕУ суспендовала спор који у Светској трговинској организацији води против Кине

0

(Фото: Sputnik / Алексей Витвицкий)

Европска унија суспендовала је спор који води у Светској трговинској организацији против Кине због трговинског ембарга Литванији.

СТО је послала ноту својим чланицама у којој се наводи да је ЕУ затражила да се “одмах обустави поступак” са Кином, преноси бриселски портал Политико.

“Ово је процедурални корак предузет из техничких разлога и потребе да се процене одређени елементи који произилазе из припреме писаних поднесака”, изјавио је портпарол Европске комисије Олоф Гил и додао да је спор “привремено” суспендован.

Брисел је формално покренуо спор са СТО почетком 2022. године након што је Пекинг увео трговинска ограничења против Литваније крајем 2021. године због тога што је званични Вилњус продубио своје везе са Тајваном који Кина сматра својом отцепљеном провинцијом.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Због овог случаја Брисел је одлучио да појача сопствени трговински арсенал увођењем мера попут мере против принуде који ефикасно омогућава Европској комисији да истражи да ли је дошло до економске принуде против неке земље ЕУ уз могућност увођења контрамера.

Спутњик

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *