Британци шаљу Шиптаре са Косова и Метохије да ратују у Украјини?

0
косова

Шиптарски терористи (Фото: Getty © Chris McGrath)

Још у марту 2022. године са границе Украјине и Пољске стигла је вест о двојици Шиптара са Косова и Метохије који су се упутили на украјински фронт.

Путешествије ове двојице мушкараца из Суве Реке окончано је одмах ту на граници, одакле су враћени.

На питање зашто су кренули да подрже земљу која није признала независност такозваног Косова рекли су: “Желимо да подржимо Сједињене Америчке Државе, јер ће можда после тога Украјина признати Косово.”

Две године касније, прича о двојици мушкараца прерасла је у нешто много озбиљније.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Две муве једним ударцем

Недавно је у Велику Британију отпутовало 26 припадника припадника тзв. Косовских безбедносних снага ради војне обуке. У питању је међународна операција “Интерфлекс” у којој између осталих учествује и украјинска војска.

Примарни циљ операције је обука украјинске војске, мада је питање колико је успешна, имајући у виду да је након више месеци припрема, обука и наоружавања, најављивана офанзива украјинске војске пропала.

То је подгрејало сумње да Лондон покушава да нађе боље решење за Украјинце, који су, испоставило се, невешти у употреби западног оружја, као и у спровођењу војне тактике на терену.

На територији Велике Британије налазе припадници више војски, једино су косовски Албанци припадници непостојеће војске, а притом, Украјина није ни признала независност тзв. “Косова”.

Нема сумње да је у питању замисао Велике Британије, иначе свесрдног спонзора косовске независности, да Приштини направи некакву војску, обучавајући мало по мало Албанце упркос што тиме крши све међународне прописе и споразуме.

Међутим, формирање такозване косовске војске, могуће није једини циљ Лондона.

Прочитајте још:  Мењају рокове трајања да би спречили бацање хране

Да постоји шири план Велике Британије да једним “ударцем” обучи Албанце и помогне Украјинцима, отворено је говорио адвокат Горан Петронијевић.

Он је подсетио да је на Косову и Метохији недавно боравио британски министар спољних послова Дејвид Камерон, а да се одмах потом стигла вест из Пентагона да ће САД наоружати Приштину.

Петронијевић предлаже истрагу о наоружавању на територији Косова и Метохије за коју су надлежне једино Уједињене нације, а не Америка или било која западна држава.

Како каже, потребно је истражити колико је албанских официра отишло у Велику Британију на обуку, као и колико њих је планирано да буде одведено у наредном периоду.

“Колико њих ће из Велике Британије бити послато у Украјину, као контигент испомоћи Украјини? Јер очигледно да друге земље нису спремне да шаљу своју војску тамо, а одсуство воље САД кроз њихов политички проблем који је настао у Сенату око помоћи Украјини, захтева већу активност Европске уније и оних који су под контролом ЕУ, а то су управо такви простори”, указује Петронијевић.

Он је упозорио да ће се врло брзо видети шта је била замисао Запада са косовским Албанцима.

“Врло брзо ћете имати прилику да видите већи број косовских Албанаца који су обучени у Великој Британији, а који ће се појавити у Украјини, а они који се отуда врате живи, биће изузетно обучени војници, као и они који су се вратили са сиријског ратишта на којем је било неколико стотина Албанаца”, каже Петронијевић.

Запад већ дуже време обучава Украјинце за сукоб с Русијом, а ово може да појача сумње да истовремено Албанце обучава за сукоб са Србијом.

Прочитајте још:  Властодржци ћуте и прикривају: Шиптари формирају „Канцеларију за Прешевску долину“

Постало је очигледно да се Албанци спремају за сукоб, а њихови западни савезници, осим што их снабдевају оружјем, обучавају их и на терену на Косову и Метохији, као и и у Великој Британији.

За то време Приштина прети укидањем динара, а западне земље је тобож моле да од тога одустане. Док се јавност забавља тумачењем саопштења из западних амбасада, а специјални изасланик ЕУ Мирослав Лајчак састаје са председником Вучићем, одигравају се војне обуке, а транспортни авиони ка Украјини греју моторе.

Не знамо да ли ће косовски Албанци у Великој Британији учити и тактику одвраћања пажње, али је сигурно да је ту тактику власт у Приштини, у дослуху са земљама Квинте, довела до савршенства.

Теодора Костић / РТ

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *