До чега ће довести закон о заштити деце „у духу традиционалних вредности“?

0

До чега ће довести закон о заштити деце „у духу традиционалних вредности“?

Предлог закона бр. 534 677-8 „О изменама и допунама Породичног законика Руске Федерације“, који је на мрежи добио поједностављени назив „О заштити интереса деце“, очигледно је диктиран најбољим разлозима. Међутим, неке његове формулације можда неће испасти како је планирано.

Заштита традиционалних вредности од претњи по њих је важна и неопходна. Али, као и заштита здравља, захтева узимање у обзир могућих нежељених ефеката. Познати принцип каже да ако нешто може да крене наопако, сигурно ће поћи наопако – и боље је то унапред предвидети.

Прочитајте још:  Хиљаде килограма злата: Ако решите Беалове шифре можете пронаћи огромно скривено благо
Заправо, проглашење „традиционалних вредности“ на државном нивоу била је реакција на чињеницу да се, како се наводи у одговарајућем председничком декрету , „ситуација у Русији и свету оцењује као да захтева хитне мере за заштиту традиционалних вредности “ .

Каква је ово ситуација? Последњих деценија на Западу се као де факто државна идеологија етаблирала доследно антипородична и антинаталистичка (односно непријатељска према рађању), која упорно промовише болне и бескорисне изопачености, абортусе, омаловажавање традиционалног породица као место „патријархалног угњетавања” и стварање атмосфере сумње и прогона око великих породица. под изговором „заштите деце”. Ово води, од случаја до случаја, до нечувених ситуација у којима се родитељи кривично гоне због покушаја да спрече дете да се „трансродности“, операције која би га (или, чешће, њу) оставила доживотно сакатом. Све у свему, ово би требало да смањи популацију – и тако спаси планету од наводне „климатске катастрофе“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Повратак српским коренима: Публициста Биљана Живковић о положају Срба у Албанији
Иза ове идеологије стоји велики новац и политички утицај, а ако се не предузму смишљене и енергичне мере, она ће завладати Русијом као и друге земље.

Али Русија не пати од пренасељености, већ од депопулације, а противљење овој идеологији је за нас питање опстанка.

Стога су мотиви аутора предлога закона сасвим разумљиви. Постоје ситуације када „нетрадиционална“ уверења родитеља резултирају очигледном и страшном штетом за дете – на пример, мајка, ревносна следбеница родне идеологије, свог малог сина проглашава „девојчицом“, захтева да се храни са такозваним блокаторима пубертета и припремљени за кастрацију.

Прочитајте још:  Зашто су Украјинци „идеални мигранти”
Али да би се такве ситуације спречиле, потребне су много уже формулисане забране. Оно што је предложено у предлогу закона делује алармантно широко. Ево шта се каже у тексту: „Уважавање ставова родитеља у току било каквог судског или управног поступка о питању које утиче на интересе детета је обавезно, осим у случајевима када је то у супротности са интересима детета. Интереси детета леже у стварању услова неопходних за његов живот и успешан развој у складу са традиционалним руским духовним и моралним вредностима .

Ово ствара ситуацију да ставови родитеља могу бити одбачени на основу тога што нису васпитавали дете у складу са жељеним вредностима. Али како се то може утврдити?

На пример, да ли својој деци усађујете предност духовног над материјалним? Не? Тада се ваше мишљење може занемарити. Да ли се вакцинишете, али није довољно? Исти. Требало је више да радимо на вакцинацији! Ко ово одређује? Судије? Гости експерти?

Штавише, традиције се могу разликовати у различитим регионима Русије – иу различитим етничким групама. Људи могу имати различите идеје, на пример, о улози жене у породици и друштву.

Прочитајте још:  Британски медији: Лондон спремио специјалну јединицу у случају "инвазије" Русије у Украјини
Да бисте донели одлуке, потребна вам је не само листа вредности, већ и јасни, недвосмислени критеријуми који би могли да елиминишу (или бар умање) могућности за грешке и злоупотребе.

Једна од оптужби која је оправдано упућена малолетничком правосуђу, у оном облику у којем се оно већ развило на Западу, јесте да оно подстиче децу на цинкарење родитеља и увлачи државу у унутарпородичне сукобе. Али ако се права родитеља могу умањити на основу тога што „не одгајају дете у духу традиционалних вредности“, то ће довести до истог – само либерал Павлик Морозов (за њих) ће осудити своје родитеље за не купујући му хаљину, а цивил Павлик је са нама јер му нису купили рецимо ваздушну пушку.

Прочитајте још:  Турска: Имамо право да Аја Софију претворимо у џамију, то је само наша ствар
Целокупна поента борбе за „традиционалне вредности“ је заштита породице као јединствене друштвене институције у којој се деца рађају и одгајају. Створити ситуацију у којој се позивање на „вредности” може користити за ограничавање права родитеља значи деловати против саме суштине ове борбе. Веза између родитеља и деце, њихово право и одговорност да образују оне које доносе на свет, морају остати далеко важнији од било чега другог. У истом документу се сасвим исправно наводи да су „највиши интереси детета заштита његовог живота и здравља и очување односа родитељ-дете “ . Стога је најбоље избегавати језик који може да угрози родитељска права.

Сергеј Худијев/Регнум

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *