Како је спашена купола саборне цркве у Никшићу

0

Како је спашена купола саборне цркве у Никшићу.

Тридесетих година 20. вијека купола саборне цркве у Никшићу је била напукла на неколико мјеста и пријетила је опасност да се распадне.

Стручњаци су били дуго у дилеми да ли да се купола у цјелости сруши и изгради нова или да се, пак, некако санирају оштећења. Из Београда у Никшић је послат дворски архитекта Иван Белић (брат познатог академика Александра Белића) са неколико стручњака да „извиде“ тај проблем.

Kомисију је предводио грађевински пословођа Аришко Бечејски Палеира из Београда, поријеклом Војвођанин. Његов стручни тим је предложио да се купола санира на дотад неуобичајен начин и радови на њеном спашавању су почели 1933. године. Из приморја су набављена дуга дебела ужад којим се везују бродови и цијела купола је њима опасана. Бечејски, који је надгледао радове, захтијевао је да се ужад уграђена у бетонски малтер и пукотине на куполи сваког сата и дана затежу и поливају водом неколико пута. Тај процес је трајао дуго, неки тврде и читаву годину, што се могло закључити из тада снимљених фотографија. Резултат је превазишао сва очекивања. Пукотине на куполи су се постепено сужавале и на крају сасвим исчезле.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Ову кратку сторију о спашавању куполе испричао је новинару Никшићких Новина Максиму Вујачићу професор Глигорије Kнежевић, којем је њену аутентичну верзију пренио син покојног Аришка Бечејског, тада Београђанин у пензији.

 novineniksica.me

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *