Зита Њари Игић, Ласло Тороцкај и С. Кишпалк

Мађарска је протекле две године покушавала да не уђе у конфликт на Истоку Европе и релативно успешно балансирала између различитих претњи. Међутим, изгледа да је премијер Виктор Орбан сада на драматичној раскрсници, јер је, по свему судећи, одлучио да да зелено светло за слање пакета од 50 милијарди евра Украјини од стране ЕУ, а о томе се одлучује 1. фебруара 2024. у Бриселу.

Политички саветник мађарског премијера Балаж Орбан на друштвеној мрежи X је објавио да је Будимпешта послала предлог Бриселу у суботу (27. јануара 2024.), показујући да је отворена за коришћење буџета ЕУ за пакет помоћи и издавање заједничког дуга ЕУ за финансирање, ако се додају “упозорења”.

 

Шта то у преводу значи?

 

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Значи, да Мађарска улази у поље нестабилности. Сам Виктор Орбан је у француском листу Le Point приметио: „ЕУ је последњих година и стално покушавала да нас уцењује“.

Недавно, сам у Београду имала прилике да чујем и први пут упознам Тороцкај Ласла на међународној конференцији о мигрантској кризи. Нисам, могла тад пре месец и по дана да у потпуности разумем критички однос Тороцкаја према Орбану, кога сам до сада јавно подржавала. Међутим, ако ово Орбан уради, што се говори, а то ће значити да поверује „бриселској еврократији“, онда ћу убудуће подржавати идеје Тороцкаја и као национално свесна Мађарица сматрам да је то крај Орбанове ере. Или почетак краја.

 

Урадити овако нешто против Руса, и поверовати да ће то заштитити Мађаре у Закарпатју значи не разумети клатно историје. Надам се да ће ово последње упозорење бити правилно схваћено. Брисел ће преварити Мађаре, ако Мађари дозволе да буду преварени. Нема изговора. Последице по нас Мађаре изван Мађарске не желим ни да објашњавам. Мудроме је доста. Немој да опет ми Мађари изаберемо губитничку страну и то ни због чега. Европи је потребан мир, а не ратна помоћ Кијеву или било коме.

Прочитајте још:  Сорош не опрашта: Орбану спремају "5. октобар"

 

Пише: Зита Њари-Игић / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *