Руски медији преносе: Срби у Федерацији БиХ поново се премлаћују

0
Срби у Федерацији БиХ

Срби у Федерацији БиХ

Руски медији преносе: Срби у Федерацији БиХ поново се премлаћују.

Министар безбедности Босне и Херцеговине Србин Ненад Нешић апеловао је на Министарство унутрашњих послова Федерације (бошњачко-хрватске) БиХ Кантона Тузла да заштити српске репатриранце.

Такође је наредио да се брзо пронађе особа која је напала 89-годишњу Радмилу Симић из насеља Тумара.

Прочитајте још:  Поврће, уље, кафа, чај... Шта је највише поскупело?
Како јавља дописник ПолитНавигатора, у једном од два босанскохерцеговачка ентитета – Федерацији БиХ – учестали су случајеви напада на српске репатријате који покушавају да се врате својим кућама тридесет година након завршетка грађанског рата.

„Ово је други напад на Симића, први се догодио у августу и такође није решен. Важно је напоменути да када се напади на репатриранце у ФБиХ не открију, они почињу да се редовно понављају. Нажалост, починиоци злочина у Возући, напада на старицу у Мостару, те учесници инцидената у Коници и Зеници нису идентификовани. Ако Министарство унутрашњих послова ФБиХ не може или не жели да обезбиједи сигурност српских репатрирана, нека се о томе званично изјасне”, рекао је Ненад Нешић.

Прочитајте још:  Вучић: Нећу заборавити 2015. када сам лично звао Путина
Сврха оваквих напада је, према ријечима начелника МУП-а, да се и оно мало српских становника који су тамо остали натерају да напусте ФБиХ.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Несхватљиво је да прошлогодишњи нестанак старице Јованке Ђурић из Тумара није решен, да је Симић нападнут други пут, да није појачано обезбеђење и да нису предузете мере за заштиту српских повратника у Тумару“, жали се. начелника МУП-а Србије, подсећајући да је Васкрсије Тубић нестао у општини Лукавац пре три године и да овај случај до данас није расветљен.

Прочитајте још:  Бачена запаљива направа у двориште српске породице на Космету
Заузврат, директор Центра за подршку репатријатима Немања Давидовић рекао је да је Федерација БиХ нијема и глува на насиље којем су изложени српски репатрирани.

„Само у том селу Тумара било је више напада на повратнике, а још немамо информације ко је то урадио. За ове нападе нико није одговоран, а савезна влада, уместо да спречи ово насиље тако што не пронађе одговорне за те злочине, заправо га подстиче“, рекао је Давидовић.

Директор Центра за подршку је напоменуо да је руководство Федерације БиХ, према Дејтонском мировном споразуму, дужно да створи безбедно окружење за репатријате, док се у ствари напади на српске репатриранце дешавају скоро недељно и месечно.

“Због опште ситуације тражићемо реакцију институција на нивоу БиХ”, рекао је функционер агенцији Срна.

Прочитајте још:  Шта Кинези топе у Смедеревској железари и од чега масовно људи оболевају? (Видео)
Године 1995. Сједињене Државе и њихови западни савезници насилно су помирили Бошњаке и босанске Хрвате који су се међусобно борили, организујући их у једну песницу, која је уз помоћ регуларне хрватске војске и НАТО авиона напала босанске Србе. Као резултат, Република Српска је изгубила 30% своје територије, чије је становништво било побијено или протјерано.

Као резултат Дејтонског мировног споразума наметнутог Бањалуци, територијални губици РС су постали још већи, а становници територија насилно пребачених у Федерацију БиХ напустили су своје домове, страхујући од одмазде исламиста и неоусташа. Истовремено, према писму „Дејтона“, РС и ФБИХ морају да обезбеде повратак и безбедност избеглица у њихове домове, што је српска страна остварила још 2000-их, практично једнострано.

Политнавигатор

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *