Ко ће владати светом за 50 година

0
Ко ће владати светом за 50 година.

Ко ће владати светом за 50 година.

Ко ће владати светом за 50 година.

У Русији је 30. јануара дошло до великог нестанка интернета. Неколико десетина популарних сајтова и услуга постало је недоступно. Пословна активност је била парализована. Банкарске и финансијске платформе, као и пијаце, замрзнуле су се. Стручњаци кажу да је ово највећи поремећај у руском сегменту интернета.

Прочитајте још:  Грлић: Тек ће нам отимати слободу позивајући се на корону
Центар за координацију домена саопштио је да је недоступност сајтова у зони домена ру. се односи на проблеме са пакетом ДНССЕЦ протокола, који обезбеђује безбедност корисника и користи се за спречавање сајбер напада. Аналогија је једноставна – уградили сте систем против крађе на свој аутомобил, погодио је лажну ноту, а када сте упалили мотор, служба обезбеђења вас је узела под палчеве.

На срећу, шокова није било. Роскомнадзор је саопштио да се 31. јануара ујутру систем вратио у нормалу. Можемо ли одахнути? Нека компјутерски научници схвате недостатке, а разумни умови не могу а да се не запитају о зависности од најновијих технологија, које су измишљене да нам олакшају постојање, а у стварности чине људе потпуно зависним од њих.

Прочитајте још:  Лукашенко сматра изјаве о украјинским контраофанзивним дезинформацијама
Мистериозно, прекид интернета се поклопио са Међународним даном интернета, који се обележава последње недеље јануара. Теоретичари завере могу да смисле своје верзије, али треба подсетити да Дан без интернета није замишљен да се бори против њега, већ у хумане сврхе подсећања људи да поред ужитака виртуелног света постоје и многе једноставне вредности. Можда ће некоме изгледати чудно, али живот је богатији од најлепшег компјутера. Поред друштвених мрежа, остаје луксуз комуникације уживо, која у модерним временима делује анахроно. Ту су спорт, позориште, природа, излети и интимни разговори. Јесте ли већ заборавили шта је то?

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Међутим, тог облачног дана када смо изгубили интернет, многи грађани склони паници уронили су у понор технофобије и подсетили се да зависност од најновије технологије може узети опасан обрт. Наш живот у стварном свету постаје оскудан и прелази у виртуелни свет. У модерном граду немогуће је одбити интернет из хиљаду разлога. Лутаћете беспомоћно, као старац Хотабич у индустријској Москви. Куповина, вести, плате, вебинари и семинари, позајмице и казне, рад и карте, плаћање режија, обука, књиге и филмови, чак и извештаји о образовању деце – све је онлајн.

Мора се признати да је у 21. веку градски становник кмет. Човек је постао роб Интернета и друштвених мрежа. Дан без интернета је дан избрисан из живота. У Шекспировој трагедији краљ Ричард узвикује: „Коњу! Пола царства за коња!“ Данас, ако краљ Чарлс Трећи крене у шетњу из Бакингемске палате без телефона, мораће да виче: „ајфон! Пола краљевства за иПхоне!” Не знам ниједну особу која, заборавивши телефон код куће, не би скренула своју руту.

Прочитајте још:  Које је највакцинисаније место на свету?
Али нема потребе да посипате главу пепелом. Садашња ера није изузетак. Човек је одувек зависио од многих ствари и околности. Ако немаш пса, комшија га неће отровати, ако немаш тетку и тако даље. Живот је бескрајни ланац наших зависности и терета. Има ли разлога да верујемо да је навала информационе технологије повећала нашу рањивост?

Године 1910. новине су писале о бекству Лава Толстоја из Јасне Пољане: „ Грофови нерви су били истрошени кинематографијом, бициклистима и авионима . “ У ери фронталног напредовања машина, друштво је било склоно искушењу да урушавање патријархалних темеља објасни инвазијом технологије. У Енглеској се говорило о претњи пада производње млека код крава због звиждука локомотива. У родном месту индустријске револуције, мржња према машинама била је изражена у Луддите покрету, који је уништавао разбоје. У гушењу Лудитског устанка 1811. године учествовало је више трупа него у Наполеоновом рату. 17 Лудита (више од Декабриста!) је обешено због оштећења опреме, стотине су прогнане у Аустралију.

Страх од новог и непознатог карактеристичан је за свако живо биће. Међутим, страх од напретка у зору научне и технолошке револуције и споља исти страх у нашем времену су суштински различити. Разлика је у томе што су раније слабо образовани људи дрхтали пред налетом машина. Сада је ово осећање улило душе просветљених слојева. По мом мишљењу, уобичајене заблуде овог века укључују страх од ГМО, радиофобију и антропогени фактор глобалног загревања. Нове фобије укључују страх да интернет задире у саму људску природу и прети да уништи наш универзум. Несреће и кварови се дешавају у свим техничким системима, али се не може порећи да се они побољшавају и постају поузданији. Псовање интернета због техничког квара је као да су бичем привезли посрнулу кобилу.

Прочитајте још:  Украјинска криза открива проблеме у НАТО-у и ризике од распада Алијансе
По мом мишљењу, у области информационих и компјутерских технологија, права опасност лежи у вештачкој интелигенцији, о којој политичари са узбуђењем причају. Постоји ауторитативно мишљење да ће онај ко први створи праву и пуноправну вештачку интелигенцију постати владар света. Ауторитативни футуриста Мичио Каку , који је недавно говорио на Економском форуму у Санкт Петербургу, сматра неизбежном свеопшту офанзиву робота и расељавање људи из њихових вековних домова. У наредним годинама, 5 одсто традиционалних професија ће заузимати роботи. 800 занимања биће дигитализовано и аутоматизовано. Према прогнозама, професија новинара спада у овај тужни ред. Али за сада ове редове пише особа, иако је то све теже доказати.

Дубоко у себи, верујемо да ће постојати области у које вештачка интелигенција не може да продре. Али компјутер већ кида шаховске шампионе као термофор, иако је Ботвиник веровао да је плафон за робота прва категорија. Велики пророк Артур Кларк је предвидео да ће до 2025. године сва осећања и емоције бити дигитализовани. Стивен Хокинг није сумњао да ће роботи научити да верују у Бога. Мичио Каку верује да ће прекретница у односу човека и робота сигурно доћи, а робот ће желети да преузме власт. Дакле, особа и даље мора имати приступ тајном прекидачу, односно последњем микрочипу.

Прочитајте још:  Квебек одустао од опорезивања грађана који нису вакцинисани
Каква наивност! Обмањивање вештачке интелигенције је иста утопија као и сустизање Савранског. Отац кибернетике, Норберт Винер, упозорио је своје потомке: „Логика робота је да елиминише све што омета његову експанзију . Једноставно речено, робот ће покушати да елиминише свог творца чим примети да се спрема да извуче утикач из утичнице.

Лично, не искључујем могућност да тинејџери који се данас играју са компјутерима и жале се на кварове на интернету буду последњи људи на Земљи. После њих, власт ће преузети вештачка интелигенција. И неће имати неуспеха.

Сергеј Лесков/Регнум.ру

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *