Иран тражи да се заустави трансфер у Израел вавилонског артефакта „Киров манифест“

0

Иран тражи да се заустави трансфер у Израел вавилонског артефакта „Киров манифест“.

Иран је затражио од Британског музеја да заустави пренос у Јерусалим 2.600 година старог вавилонског артефакта познатог као Киров манифест. Ирански званичници кажу да је премештање артефакта ризично усред текућег рата између Израела и  Хамаса.

У свом захтеву, иранско министарство културе позива се а Хашку конвенцију из 1945. године, која захтева од влада да штите национална културна места, посебно у регионима који су у стању оружаног сукоба.

Артефакт се тренутно налази у Природњачком музеју Пибоди на Универзитету Јејл (САД). У Британском музеју је у марту 2023. потврђена одлука да се Манифест пренесе у Сједињене Државе и Националну библиотеку Израела у Јерусалиму.

 

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Албански специјалци упали у амбасаду Ирана
Киров манифест је глинени цилиндар стар 2.600 година који садржи клинасти текст са одлуком краља Кира да укине ропство и одобри слободу вероисповести. Сматра се најважнијим артефактом и првом „декларацијом људских права“.

Генерални директор иранског Генералног директората за музеје Хади Мирхаи изразио је забринутост због судбине артефакта, који би требало да буде пренет у Јерусалим у октобру 2024. године. Мирзаеи је послао писма генералном секретару Националне комисије за УНЕСЦО у Ирану Али-Акбару Мотакану и потпредседнику за културну сарадњу Ирана Хосеину Гарибнеџаду, у којима наводи да је пренос Кировог манифеста „очигледно неприхватљив због на потенцијалне ризике.”

Прочитајте још:  Постери „Добар Рус је мртав Рус“ примећени у Великој Британији
Контроверза око артефакта траје више од десет година. Године 2010, када га је Британски музеј позајмио Националном музеју Ирана у Техерану, ирански званичници су тврдили да Манифест треба да се чува на Блиском истоку јер је пронађен у Ираку током ископавања 1879. године. Манифест је био изложен у Ирану 1971. године. Године 2013. артефакт је “отпутовао” у Сједињене Државе, посетивши Хјустон, Сан Франциско и Лос Анђелес.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *