Косово: динар камен спотицања

0

(Фото: Depositphotos, librakv)

Косово: динар камен спотицања.

Председник Србије Александар Вучић одржао је хитан састанак са појединим министрима владе 30. јануара након што је премијер привремених косовских институција Аљбин Курти одбио предлог САД, ЕУ и држава Квинте (САД, УК, Француска, Немачка и Италија) да се забрана одложи. о употреби српског динара на Косову и Метохији како би се избегли социјални проблеми међу српским становништвом у региону, пише лист Политика, позивајући се на податке агенције Тањуг.

Прочитајте још:  Руше фонтану на Тргу Николе Пашића - граде нову
Напомиње се да је на састанку са председником Србије било речи о могућим корацима које би Београд могао да предузме у тренутној ситуацији.

Специјални изасланик Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак , који борави у Приштини (после посете Београду и састанка са Александром Вучићем), рекао је да ће косовска влада сутра изнети информацију о забрани промета динара на Космету.

Лајчак је после састанака са премијером и председником привремених приштинских институција Аљбином Куртијем и Вјошом Османијем рекао да је на преговорима било речи о одлуци Централне банке да суспендује динар, али није желео да износи детаље преговора. .

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Поменули смо питање одлуке Централне банке Косова, али ја нећу да будем представник косовске владе. Биће информација које ће бити саопштене сутра”, – рекао је Лајчак.

Аналитичари у Београду сматрају да је представник ЕУ тиме заправо признао немоћ Брисела да бар некако утиче на став Приштине.

Косовске власти су најавиле забрану промета „страних валута“ на целој територији, првенствено српског динара; Евро треба да остане једино легално средство плаћања.

Прочитајте још:  "Косово је Србија" у Берлину, шиптари у проблему
Као што је познато, већину организација и институција у северним регионима Косова, насељеним претежно српским становништвом, подржава Влада Србије. Београд плате, пензије, социјална давања и друге видове финансијске подршке сународницима пребацује у динарима. Сва плаћања у 4 српске општине на Косову и Метохији врше се у динарима.

Шеф Канцеларије за Косово и Метохију у Влади Србије Петар Петковић назвао је забрану динара на Косову „једном од најтежих једностраних одлука косовског премијера Аљбина Куртија и ударом на Србе, чија је сврха је егзодус српског народа са Космета“.

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *