Бошњачко национално веће поново покреће иницијативу за „редакцију на босанском језику на РТС-у“

1
Бошњачко национално веће

Бошњачко национално веће

Бошњачко национално веће поново покреће иницијативу за „редакцију на босанском језику на РТС-у“.

Бошњачко национално веће (БНВ) обележило је организовањем округлог стола „Редакција на босанском језику при РТС-у – изазови и перспективе“.

Закључак скупа је да се поново покрене иницијатива за формирање редакције на босанском језику на РТС, али да је неопходно да се интензивирају комуникације са релевантним субјектима и пронађу нове могућности у приступу комуникацији.

Прочитајте још:  Скупштина усвојила "Закон о родној равноправности"
Уредница рубрике за националне мањине на РТС, Лидија Георгијев, пренела је став те медијске куће да се, у наредном периоду, формира заједничка редакција за све националне мањине у Србији.

Председница бошњачког националног савета, Мисала Праменковић, новинарима је поручила „да се новинарска етика мора сачувати, без обзира на изазове и потешкоће са којима се суочавају“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Иницијатива о формирању редакције на босанском језику стара је скоро две деценије, када је тадашњи високи функционер БНВ Есад Џуџо био члан Програмског савета РТС.

Прочитајте још:  Тачи: Јамајка признала независност Косова
Пролазила је иницијатива кроз неколико фаза. На основу елабората, који је предат РТС вођени су разговори са тадашњим директором РТС Александром Тијанићем.

БНВ је потписао уговоре са албанским, бугарским и влашким националним саветом, да се на јавном сервису формира заједничка редакција за ове четири националне мањине у централној Србији. Од уговора и разговора даље се није одмакло.

Следећи покушај био је 2011.године. Тада је БНВ покренуло иницијативу о потписивању уговора о сарадњи између турске националне телевизије ТРТ и РТС.

Прочитајте још:  Ситуација у Зубином потоку мирна али напета, Срби на опрезу због РОСУ јединица
Тај документ је предвиђао да турскс телевизија уложи пола милиона евра за опремање редакције која би емитовала програм на босанском и језицима других националних мањина.

Последњи покушај био је 2019.године, када је делегација БНВ, о том питању, разговарала са 43 уредника редакција, од дечијег до научног програма, РТС.

Чинило се да је БНВ, тада, била најближа свом циљу. Опет, се све завршило на разговорима и обећањима.

Прочитајте још:  Још један авион из Тел Авива са српским држављанима вечерас креће за Београд
Национални савет Бошњака је, 1. фебруар Дан новинара Санџака, установио у знак сећања када је 1.фебруара 1932. године, у Пријепољу, изашао први број листа „Санџак“.

Данас

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Бошњачко национално веће поново покреће иницијативу за „редакцију на босанском језику на РТС-у“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *