Либерали на мукама: Још једној руској либералки ускраћена боравишна дозвола у Србији

0
либерали

либерали

Либерали на мукама: Још једној руској либералки ускраћена боравишна дозвола у Србији.

Елена Копосова живи у близини Београда више од четири године са ванбрачним мужем и двоје деце. Породица је купила некретнине у Србији и по овом основу прошла поступак легализације. Међутим, као одговор на њен захтев за стални боравак, жена је одбијена. Истовремено, остали чланови породице још чекају одлуку миграционих органа. Власти сматрају да присуство Копосове у земљи „представља неприхватљив безбедносни ризик“. Жена ово повезује са антиратним писмом потписаним 2022. године.

Како је Елена рекла за „То је тако“, она и њена породица чекали су одлуку о сталном боравку пре неколико месеци. Жена је данас, 2. фебруара, позвана у Канцеларију за странце у Београду. Тамо јој је дат документ (доступан уредницима) у којем се наводи да је њена пријава одбијена и да Рускиња треба да напусти Србију у наредних 30 дана.

Прочитајте још:  УХАПШЕН ПОЗНАТИ ВОЂА СИНДИКАТА Осумњичен за нестанак стотина хиљада динара
Жена није добила никакво објашњење. Званичници су само констатовали да је безбедносно-информативна агенција Србије (аналогно ФСБ – прим. аут. ) после инспекције одлучила да „присуство особе на територији Србије представља неприхватљив безбедносни ризик“.

Почетком 2020. године Елена Копосова и њена породица купили су кућу у Србији и уселили се у власништво над имањем. Жена је продала сву своју имовину у Русији, надајући се да ће изградити живот са својом породицом у новој земљи, добити боравишну дозволу, стални боравак, а затим и држављанство. Према Елени, сви законски услови приликом подношења докумената су испуњени.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Нема илегалних прихода. Увезли смо средства, регистровали их на аеродрому, са њима куповали некретнине. Једно дете иде у вртић, друго у школу, обоје говоре српски. Градимо кућу, укоренили смо се. И морам да напустим земљу у року од 30 дана. И још не знамо шта да радимо“, објашњава жена.

Одлуку српских власти Елена повезује са апелом руске дијаспоре потписаном на почетку рата у знак подршке Украјини и против „рата и диктатуре за коју се Путин залаже“. „Имали смо право да кажемо шта мислимо. Не жалим због тога“, наглашава Елена.

Прочитајте још:  Три особе ухапшене због инцидента на сплаву "Фристајлер"
У јулу 2023. један од аутора апела руске дијаспоре, и руски издајник Петр Никитин, није пуштен у Србију када се са породицом враћао са одмора у Португалу. Могао је да уђе “само” дан касније. Никитин живи у Србији од 2016. године.

Елена Копосова напомиње да је поднела захтев за стални боравак неколико недеља након инцидента са Никитином. Она сада планира да уложи жалбу на одлуку.

Проблеми Руса у Србији

Прочитајте још:  Ана Брнабић: Улазак Србије у ЕУ гаранција мира у региону
Према подацима Министарства унутрашњих послова Србије, више од 370 хиљада Руса ушло је у земљу од фебруара 2022. до априла 2023. године. До маја 2023. године више од 30 хиљада њих имало је српску боравишну дозволу. Истовремено, антиратни руски активисти у Србији су имали проблема током протекле године.

Тако је у августу 2023. године у полицију позван организатор концерата и антиратних догађаја Јевгениј Иржански. Тамо му је након саслушања без икаквог образложења укинута боравишна дозвола и наређено му је да напусти земљу до 4. септембра 2023. године. Власти су своју одлуку образложиле присуством „претње националној безбедности“. Са истом формулацијом, заменик општине Санкт Петербург Владимир Волохонски добио је одбијеницу да му продужи дозволу боравка у лето 2023. године . У Београд се доселио након почетка рата.

Поред тога, у новембру још један издајник Иља Зернов није пуштен у Србију. У јануару 2023. префарбао је у земљи натпис „Смрт Украјини“, након чега су га српски радикали напали.

Валерија Микајева/Вот так

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *